,,Ik weet me zodanig naast het veld te manifesteren dat de jongens snappen wat ik begrijp.” Johan Cruijff zou trots zijn geweest. Qua taalvirtuositeit kent hij in SJC-trainer Kees Zethof een waardige evenknie. Al lachend voegt hij er aan toe: ,,M’n team is nu wel gewend aan mijn manier van praten, dus weten wel wat ik bedoel.” De trainer van de Hoofdklasse zit weer ontspannen op zijn praatstoel, waar hij overigens na een verlies ook zonder problemen op plaats neemt. Maar deze keer mag Zethof achterover leunen. Zijn SJC won thuis met 3-2 van De Meern.

Gooi er bij de Noordwijkse trainer een dubbeltje in en je krijgt waar voor je geld. Slechts een enkele vraag kan leiden tot een monoloog waar de Nobelprijs voor de literatuur aan kan worden toegekend. En als een trainer heeft gewonnen dan praat het nog net even wat makkelijker. Daarom komt hij met alle plezier terug op zijn onnavolgbare quote.

,,Kijk, ik ga nooit tegen die jongens zeggen op het veld wat ze allemaal moeten doen”, begint Zethof met zijn uitleg. ,,Ik geef wel aan wat er goed gaat en fout gaat. Daar zeg ik alleen: ‘stel nou dat..?’ of ‘zou dat niet kunnen leiden tot..?’ Dan gaan de spelers er zelf over nadenken en komen we vaak tot dezelfde conclusie.”

Instructies
Toch hadden de manschappen van Zethof tegen De Meern even wat instructies nodig. Het Utrechtse team met vooral individuele kwaliteit beet flink van zich af op de Lageweg. Na een vroege openingsgoal van Sten Goosen trokken de bezoekers de wedstrijd naar zich toe. De 1-1 van Gokhan Yasar uit een penalty, na een overtreding van David Verweij was verdiend. Tien minuten na rust was het diezelfde Yasar die voor de 1-2 zorgde.

sten-goosen-david-verweij

Sten Goosen houdt de bal bij zich, David Verweij kijkt met open mond toe

En toen begon er vrijwel een nieuwe wedstrijd. Mike Verhoek, normaliter centrale verdediger werd ingebracht voor Dandy Steenvoorden. Waar Verhoek in eerste instantie inderdaad centraal achterin plaatsnam, schoof David Verweij, ook verdediger, door naar de spitspositie als pinchhitter.

Het leidde tot een aanvalslust van heb-ik-jou-daar bij SJC, maar daardoor ontstond er gigantisch veel ruimte achter de verdediging en op het middenveld bij de Noordwijkers. De 2-2 viel, maar SJC stond in een ongebruikelijke 4-2-4 opstelling op het veld, want ook Verhoek stond naar mate de wedstrijd vorderde in de aanvalslinie.

Het leidde tot twijfels bij Martijn Walter, de rechtsbuiten van SJC. ,,Ik vond dat we iets te veel risico namen met die opstelling”, geeft de 29-jarige aanvaller toe. ,,De Meern kreeg wel heel veel ruimte op het middenveld. Raymond van Heijningen en Timo Ruigrok zijn daarna iets meer naar achteren gaan spelen en toen we het verdedigend weer hadden staan, konden we aanvallend gevaarlijk worden. Daar wist De Meern geen raad mee.”

Verhoek zette uiteindelijk via een penalty de 3-2 vlak voor tijd op het scorebord, na hands in het strafschopgebied bij De Meern. Al eerder had Ruigrok van 11 meter mogen aanleggen, ook na hands in het 16-metergebied, maar zijn penalty werd knap gepakt door doelman Taner Memili.

,,Het was weer een typisch middagje SJC. We komen achter, maar op strijd slepen we deze wedstrijd toch weer over de streep.

De SJC-ers gaven op zondagmiddag weer het toonbeeld aan waar de club inmiddels om bekend staat. Misschien zijn het niet allemaal juweeltjes en diamantjes op het veld aan de Lageweg, maar dat er een team staat dat voor elkaar door het vuur gaat is inmiddels wel duidelijk. Boven de kleedkamers hangt inmiddels een spandoek met daarop de tekst: strijd, passie en vriendschap. Een motto waar SJC graag voor staat.

Typisch
,,Toen we 1-2 achter stonden, ging het knopje om en moesten we”, vertelt Walter. ,,Dat brengt iets in ons los dat we er toch voor zorgen dat we ‘m binnen slepen. ,,Het was weer een typisch middagje SJC. We komen achter, maar op strijd slepen we deze wedstrijd toch weer over de streep. De Meern kon het conditioneel niet meer aan.”

De trainer was het spandoek logischerwijs ook opgevallen, en eigenlijk wil hij nog wel een stapje verder gaan. ,,Er hangt een fantastisch spandoek, maar ik had het helemaal mooi gevonden als er een soort Liverpool-boog zou hangen vanuit de kleedkamer bij het betreden van het veld. Er moet een kippenvelmomentje komen op het moment dat je het hoofdveld van SJC mag betreden. Als ze met diezelfde tekst zoiets kunnen regelen, zou ik blij zijn. Deze tekst moet typerend zijn voor de club.” Een mooie wens voor het nieuwe complex voor Zethof. ,,Nou bij deze dan.”

SJC – De Meern 3-2 (1-1) 4. Goosen 1-0, 34. Yasar (pen.) 1-1, 58. Yasar 1-2, 75. Goosen 2-2, 88. Verhoek (pen.) 3-2

Bijz: 61. Ruigrok mist penalty

SJC: Schelvis, Sloos, Verweij, Van Duyn, Bosma, Van Heijningen (83. Den Elzen), Ruigrok, Van Dijk, Steenvoorden (59. Verhoek), Goosen (80. Veenvliet), Walter

Foto’s: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO