Het sneeuwde misschien wat onder bij de berichtgeving over de ontslagen van Mo El Osrouti (Quick Boys) en Giovialli Serbony (VVSB), maar het opvallendste nieuws van de afgelopen weken kwam vanaf de Krom. Het contract van Paul de Lange, die eerder diende te vertrekken, werd door Katwijk alsnog verlengd. ,,Ik ben blij dat de club op tijd heeft ingezien dat ik nog een jaartje door mag.”

,,Ja, het kan verkeren”, vertelt De Lange. ,,Ik loop al een tijdje mee in de voetballerij, maar dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Ik ben blij dat ik hier mag blijven voetballen, want Katwijk is gewoon een ontzettend mooie club. Ik kan het heel goed vinden met de technische staf, de spelersgroep en de mensen eromheen.”

,,Ze wilden vanuit de technische commissie met me praten om de plooien glad te strijken, maar dat was wat mij betreft niet nodig.”

De boodschap was in december nog vrij duidelijk geweest: De Lange diende Katwijk te verlaten. In een uitgebreid interview legden voorzitter Mart Vergouwen en Cees Bruinink het nieuwe beleid uit. Dat Katwijk wil gaan doorselecteren om op termijn klaar te zijn voor de Jupiler League, mocht de club ooit gedwongen zijn die verplichte promotie te maken. In dat (ideaal)plaatje is geen ruimte voor teveel oudere spelers, en dus werd De Lange kind van de rekening.

Facebook-pagina
Het nieuws was voor de wedstrijd tegen TEC al uitgelekt. Tijdens Katwijks laatste competitiewedstrijd van 2016 werd de populaire De Lange luidkeels toegezonden. Op dat moment was er al een speciale Facebook-pagina in het leven geroepen. Na afloop van het duel gaf aanvoerder Robbert Susan aan het vertrek van De Lange te betreuren. Trainer Dick Schreuder deed – weliswaar verkapt en tussen de regels door – hetzelfde.

Vervolgens kwam er toch een onverwachte wending en maakte Katwijk op trainingskamp in Spanje bekend dat De Lange toch het oranje-zwart mag blijven dragen. ,,Vanuit de technisch commissie hebben ze mij verteld dat het miscommunicatie was tussen de technische commissie en de technische staf. Achteraf bleek dat veel jonge spelers het jammer vonden als ik weg zou gaan. Vandaar dat er ook de functie talententrainer bij is gekomen. Ik moet zeggen dat ik daarvoor open sta. Het trainersvak begint steeds meer te kriebelen. We moeten alleen nog even kijken wat voor invulling we er precies aan gaan geven.”

Technisch directeur Cees Bruinink kan zich vinden in de woorden van De Lange, die hij als trainer ook nog een seizoen onder zijn hoede had. ,,We hadden officieel nog niet bekendgemaakt dat hij zou vertrekken. Er waren gesprekken gaande. Omdat het nieuws al naar buiten was gekomen, voordat wij officieel iets bekend hadden gemaakt, moesten we achter de wagen aanlopen. Uiteindelijk hebben we er met elkaar goed over gesproken. Op de lange termijn willen we jonge talenten laten doorstromen en op korte termijn willen we zo succesvol mogelijk zijn. Als je dan een combinatie kan maken, waarbij Paul als talentrainer ook wordt ingezet voor de lange termijn, denk ik dat we een goed compromis hebben gesloten.”

Afscheid in stijl
Volgens Bruinink was het belangrijk dat De Lange zich opofferingsgezind opstelde, indachtig de speler die hij op het veld is. ,,Wij vinden dat dit soort spelers in stijl horen te stoppen, zoals Quincy van Ommeren bij ons in het verleden heeft gedaan. Niet iedere speler is geschikt om op de bank te zitten. We hebben met Paul, maar ook met Stefan [Stam, red] er open over gesproken dat er een moment kan komen dat ze minder of niet meer worden opgesteld. Beide spelers hebben gezegd daar op een goede manier mee om te kunnen gaan. Dat is voor ons enorm belangrijk.”

De Lange heeft de ‘zaak’ inmiddels achter zich gelaten en richt zich op een succesvolle tweede seizoenshelft. ,,Ze wilden vanuit de technische commissie met me praten om de plooien glad te strijken, maar dat was wat mij betreft niet nodig. Kijk, weet je wat het is. Ik heb op trainingskamp mijn mening gegeven over het beleid, dat in mijn ogen niet sterk is. Een speler meer of minder boven de dertig, wat maakt dat nou uit? Ik denk juist heel anders. Ik heb 211 wedstrijden gespeeld in de Jupiler League. Een geschikter persoon om de hele ploeg wegwijs te maken in de Jupiler League en er alles over kan vertellen is er volgens mij niet binnen Katwijk. Maar goed, dat geeft niet. Het is een verschil van inzicht, en dat kan gebeuren, al zorgt het wel eens voor frustratie en irritatie. Meer wil ik er eigenlijk niet over zeggen. Het is een gepasseerd station.”

Foto’s: Aad de Winter


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen