Was het negentig minuten lang sprankelend? Nee, dat was het zaterdagmiddag zeker niet bij Quick Boys tegen Jong FC Volendam (3-1). Wel toonde de promovendus zich bij vlagen van zijn beste kant. Dat had te maken met het veldspel, waar nog een hoop rek in zit, maar met name met het feit dat de grote spelers bij de Katwijkers opstonden. De aankopen Tommy Bekooij en Martin van Eeuwijk lieten zich op Nieuw Zuid van hun beste kant zien en lieten het thuispubliek genieten. Zij zijn de sterren die het dit seizoen moeten doen voor Quick Boys. 

In de eerste twee wedstrijden was het veldspel van de blauw-witten nog onder de maat. Het middenveld was te statisch en er  ontbrak een creatieveling die vanuit het niets een kans of een gevaarlijke situatie kon creëren. Met Van Eeuwijk had trainer Edwin Grünholz al een creatieve middenvelder in huis, maar ‘de nieuweling’ was nog niet fit genoeg om vanaf de eerste minuut te spelen. Tegen de beloften van FC Volendam was de middenvelder wél fit genoeg om vanaf het startsein te opereren op het middenrif en dat wierp zijn vruchten af.

,,Ik ben een trainer die graag de nadruk legt op het individu.”

De ploeg van Grünholz was voor de wedstrijd nog zoekende. Wie kan de ploeg op moeilijke momenten helpen? Wie kan het elftal van de nodige dosis creativiteit bezorgen? En wie zijn de sterren die opstaan op Nieuw Zuid? Vorig seizoen was Kay Tejan de absolute uitblinker in Katwijk-Zuid. Tejan, die vorig seizoen goed was voor negentien goals en twee assists, was het vorige jaargang de man waar alle ogen op gericht waren als het eventjes niet liep. De buitenspeler vertrok naar Kozakken Boys om daar zijn geluk te beproeven. De blauw-witten moesten op zoek naar een smaakmaker die zijn belangrijke rol kon overnemen. Met van Eeuwijk en Bekooij heeft Grünholz die vedettes in huis.

‘Nieuweling’ Bekooij staat op 
Laatstgenoemde liet dat zaterdagmiddag in meerdere opzichten zien. Niet alleen was hij dreigend met zijn acties, maar ook cijfermatig stak hij boven de rest uit. Met een hattrick loodste de Leidenaar, die afgelopen zomer overkwam van VVSB, de thuisploeg naar de eerste overwinning in de Tweede Divisie in de historie van de club. Het was volgens de oefenmeester van de ploeg dan ook geen toeval dat zijn twee absolute sterren opstonden in het duel tegen Volendam.

,,Ik ben een trainer die graag de nadruk legt op het individu”, begint hij zijn praatje na afloop van de wedstrijd. ,,Ik zeg altijd tegen de jongens dat ze eerst hun eigen niveau moeten halen en elkaar in het veld moeten helpen. Je moet gebruik maken van elkaars kwaliteiten en dat hebben we vandaag gedaan. De jongens weten dat ze Tommy (Bekooij, red.) of Martin (Van Eeuwijk, red.) in het veld moeten vinden, omdat zij simpelweg iets goeds of gevaarlijks met de bal kunnen doen. Ik denk dat we dat vandaag goed hebben gedaan. Ik ben vooral ook blij voor de jongens dat ze het zo goed hebben ingevuld.”

Van Eeuwijk en Bekooij vinden elkaar
Het tandem Van Eeuwijk-Bekooij was in de eerste helft verantwoordelijk voor de openingsgoal. Na een snelle combinatie tussen het tweetal werd de oud-speler van VVSB gevloerd in het strafschopgebied. De Katwijkers mochten vanaf elf meter aanleggen en het was Bekooij die de penalty binnenschoot: 1-0. Ook bij de tweede treffer was het tweetal betrokken. Na de thee werd balvirtuoos Van Eeuwijk neergelegd van zo’n twintig meter van het vijandelijke doel. De Leidenaar ging achter de bal staan en schoot de vrije trap voortreffelijk in de winkelhaak: 2-0.

,,Hij is een hele goede speler en hij kan uit het niets iets creëren. Het is heel lekker om met hem op het veld te staan.”

Het was niet het laatste kunstwerkje van de twee creatieve en aanvallend ingestelde spelers, want ook bij derde goal wisten ze elkaar blindelings te vinden. De oud-speler van FC Lisse, Rijnsburgse Boys en Katwijk passeerde zijn directe tegenstander en stuurde zijn collega op de keeper af. De aanvaller bleef oog in oog met de Volendam-goalie koeltjes en maakte zijn derde van de middag: 3-0. Kort daarna werd de aangever, Van Eeuwijk, naar de kant gehaald en werd het aanvalsspel van de Katwijkers weer fletser. De thuisploeg gaf zelfs nog een strafschop weg: 3-1.

De nieuwe smaakmakers
De grote man van de middag, Bekooij, erkende na afloop dat hij en zijn teamgenoot elkaar makkelijk konden vinden. Al roemt de goalgetter ook zijn andere teamgenoten. ,,Het is vooral belangrijk voor het team dat we deze wedstrijd winnen”, begint hij clichématig. ,,Ik denk dat je vooral bij de derde goal kon zien dat Martin en ik elkaar goed konden vinden. Hij is een hele goede speler en hij kan uit het niets iets creëren. Het is heel lekker om met hem op het veld te staan. Voor mezelf is het ook lekker om m’n thuisdebuut te starten met drie goals. De mooiste vond ik de tweede, die vrije trap. Die ga ik denk ik nog wel een paar keer terugkijken.”

De Katwijkse club kende de laatste jaren genoeg vedettes. Yordi Teijsse reeg een aantal seizoenen de goals aaneen op Nieuw Zuid, Tejan was afgelopen seizoen de absolute superster bij de promovendus, maar in Katwijk aan Zee hebben ze twee nieuwe smaakmakers: Van Eeuwijk en Bekooij. Het tweetal stond tegen Volendam voor het eerst vanaf de aftrap met elkaar op het veld. Het begin was goed en laat zien dat de Katwijkers met het tweetal de nodige tegenstanders pijn kunnen doen. De nieuwe sterren stonden tegen de beloften in ieder geval op.

Quick Boys – Jong FC Volendam 3-1 (1-0): 16. Bekooij (pen.) 1-0, 59. Bekooij 2-0, 67. Bekooij 3-0, 77. Tol (pen.) 3-1.

Quick Boys: Van der Helm, Goméz Nieto, Tesselaar, Staal, Van der Plas (57. Ravensbergen), Mahmoed, Ket, Van Eeuwijk (73. De Waard), De Vré (82. Kamp), Kaars, Bekooij.

Beluister hier het interview met Tommy Bekooij

Foto: Orange Pictures

Lees ook:Noordwijk wint in Rijnsburg, Bekooij bezorgt Quick Boys eerste zege
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude