width=

Terwijl Noordwijkerhouter en clubman Leo van der Weiden nog even van het Haarlemse zonnetje aan het genieten is, stappen de VVSB-spelers uit de kleedkamer naar buiten om aan hun warming-up te beginnen voor het duel tegen Koninklijke HFC. Van der Weiden zegt enkelen gedag en wenst ze succes. Daarna draait hij zich om en klinkt het ijzerlijk realistisch. ,,Het zijn moeilijke tijden. Ik kan me niet heugen wanneer we dit voor het laatst mee hebben gemaakt. Zo laag op de ranglijst.”

Z’n zoon Tim, zittend in het dagelijkse bestuur van de club, staat even verderop tegen de boarding. Hij had met een vriendengroep een weekendje gepland in de buurt van Eindhoven. Die datum stond nou éénmaal al een tijdje vast. Toch stapte de ex-voetballer van de Noordwijkerhouters z’n auto in, om zijn club te zien spelen.

,,Anders had ik alleen maar op mijn mobiel gezeten. En in deze staat moet je er zijn voor je club. We hebben andere mensen gevraagd om op te staan voor VVSB. Ook voor hen moet je er zijn.” De spanning rondom de club is voelbaar. Het ontslag van trainer Jack Honsbeek was onvermijdbaar. De Noordwijkerhouters staan stijf onderaan in de Tweede Divisie en uitzicht op betere tijden zijn er (nog) niet.

,,Je ziet hier gewoon een ploeg rondlopen die zeven keer achter elkaar heeft verloren. Dat haal je er niet zomaar uit.”

Ook in Haarlem vonden de paars-gelen de oplossing nog niet. De ploeg oogde broos. Dat uitgerekend die middag na de wedstrijd twee ruiten sneuvelden in de spelersbus, bleek gek genoeg de beste metafoor voor het gesteldheid van de tweededivisionist. Bij de minste of geringste weerstand breekt VVSB.

Systeem
Interim-trainer Jan van den Berg koos er daarom in Haarlem juist voor, om defensie zekerheid in te bouwen. De coach begon  met een 5-3-2-opstelling met Tomas Arroyo, Jordy Zwart en Patrick Batist als het centrale blok. Maar ook in dat systeem begonnen niet de Noordwijkerhouters, maar de Haarlemmers het beste aan het duel.

Al was de openingsgoal van de Koninklijke withemden was wat gelukkig. Ook dat nog. Na een vrije trap van de Haarlmemmers schoot Wessel Boer in de kluts raak. Daarvoor had Tommy Bekooij in een één-op-één-situatie met doelman Gerard van Rossum de bal al naast geschoven.

Na de 1-0-achterstand kregen de Noordwijkerhouters de beste kansen. Arroyo en Haarlemmer Arno Dijkstra hadden VVSB van dichtbij allebei op gelijke hoogte moeten schieten, vond ook Van den Berg. ,,We speelden helemaal niet goed, maar creëerden wel plots drie honderd procent kansen.”

Dat in helft twee Khalid Tadmine uit een identieke situatie als Bekooij in de eerste helft had, wel scoorde, gaf in één moment de status van beide clubs weer. De Haarlemmers hebben in Tadmine een aanvaller die wedstrijden kan beslissen. De Koninklijke hebben in al hun degelijkheid aan een paar momenten genoeg. VVSB balanceert te vaak op een randje tijdens de wedstrijd en kukelt daar te vaak ook vanaf.

Noodverband
Tot overmaat van ramp maakte Robin Eindhoven in de absolute slotfase nog de 3-0 in Haarlem. Het duel was optisch gezien na de 2-0 van Tadmine al volledig gespeeld.

Maar waar is de oplossing dan in Noordwijkerhout? Kan een trainerswissel iets uithalen? Van den Berg zag in ieder geval een ploeg waar de wanhoop vanaf droop. ,,We hebben zoveel mogelijk geprobeerd te praten deze week. Maar je ziet hier gewoon een ploeg rondlopen die zeven keer achter elkaar heeft verloren. Dat haal je er niet zomaar uit. Enkele jongens zijn ook nu weer door de ondergrens heen gezakt.”

,,Als de club mijn mening vraagt over een nieuwe trainer zal ik die geven, verder richt ik me op de spelersgroep.”

,,We hebben met dank aan Rob Jonkman, de trainer van onze zaterdagtak, nog wel een goede trainingsweek kunnen draaien”, vervolgde Van den Berg. ,,Nu proberen we de groep weer zo klaar mogelijk te maken voor de wedstrijd tegen Excelsior Maassluis. Dat is het enige wat we kunnen doen.” Daarna zit het werk er voor ‘noodverband’ Van den Berg er waarschijnlijk op. ,,Als de club mijn mening vraagt over een nieuwe trainer zal ik die geven, verder richt ik me op de spelersgroep.”

Pieter Mulders
Over nieuwe namen hielden de Noordwijkerhouters hun kaken stijf op elkaar. Eén naam kon worden doorgestreept: Jan Zoutman. Waar de paars-gelen ook een oogje op hem hadden, zelfs een belletje pleegden richting de ex-coach van Quick Boys, werd op dezelfde middag bekend dat Zoutman had getekend bij Katwijk.

In een hoekje van het sportpark in Haarlem keek de werkloze trainer Pieter Mulders verder toe. Na het duel was hij ogenschijnlijk, en mogelijk met opzet, snel gevlogen. Tegenover Voetbal247 liet de Haarlemmer nog wel vlug weten nog niet gesproken te hebben met VVSB. Maar zou hij daar naar zijn oude of nieuwe werkgever hebben gekeken? De tijd zal het leren.

Koninklijk HFC – VVSB 3-0 (0-0) 20. Boer 1-0, 61. Tadmine 2-0, 90+2. Eindhoven 3-0

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo, Zwart, Batist (46. Van Niel), Vijlbrief (79. Ten Hoope), De Rijk, Bakker, Brands, Bekooij, Dijkstra (46. Martins)

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Jozic: ,,Je mag nu best weten dat er inderdaad iets gespeeld heeft”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 25 mei
Quick Boys14.30ONS Sneek
Noordwijk14.30Eemdijk
SteDoCo14.30FC Lisse
ASWH14.30SJC
Ter Leede14.30FC 's-Gravenzande
RKAV Volendam14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30SVC '08
Van Nispen (zat.)14.30Lugdunum
VVSB (zat.)14.30Be Fair
VVC FC14.30Kagia
Koninklijke HFC15.30Katwijk
GVVV15.30Rijnsburgse Boys
VVSB15.30FC Lienden
Zo. 26 mei
FC Boshuizen14.00Hillegom
Teylingen14.00HVV
Foreholte14.00ONA