Het kerkdorp Hendrik-Ido-Ambacht kent twee voetbalclubs. Niet zo verwonderlijk voor een gemeente met bijna 30.000 inwoners. Het bekende ASWH, dat al jaren in de zaterdagse Hoofdklasse B speelt, is geen onbekende in de Bollenstreek. Op het terrein van de zwartwitten bevindt zich nog een voetbalclub; zondageersteklasser IFC, sinds dit seizoen competitiegenoot van SJC. Op zich is het niet zo bijzonder dat twee verenigingen hetzelfde terrein delen. Opvallender is dat beide clubs dezelfde hoofdtrainer hebben. Jack van den Berg zwaait sinds dit seizoen bij beide clubs de scepter.

Van den Berg kan beide clubs makkelijk combineren. ,,Het bijt elkaar niet”, liet hij zondag desgevraagd op de Noordwijkse Lageweg weten. Hij verloor er met 3-1 van SJC. ,,Op maandag, dinsdag en donderdag train ik ASWH, terwijl ik op woensdag en vrijdag IFC doe. En dan coach ik ze ook nog op verschillende weekenddagen. Het is ook wel fijn om eens een andere groep voor je te hebben.’’

Hierdoor staat Van den Berg zeven dagen op het veld. Zelf lijkt hij daar weinig moeite mee te hebben. ,,Ik werkte eerst nog bij het UWV, maar door een reorganisatie werd ik boventallig. Ik heb nog wel intern gesolliciteerd en gewerkt als fraude-inspecteur, maar dat was niks, joh! Nu sta ik zeven dagen per week op het veld. Niet meer in de file, lekker met het spelletje bezig zijn. Dat is nu mijn werk. Iedere vent moet zijn eigen geld verdienen en ik doe het met voetbal.’’

Baan van dag en nacht
,,Kijk in de horeca werken ze ook alleen in de avonden, en zelfs tot in de nacht door”, vervolgt Van den Berg. ,,Dit is niet veel anders. Ik werk soms wel meer dan veertig uur per week. Het is een baan van dag en nacht. Continu ben je met voetbal bezig. Voetbalmoe ben ik ook nooit. Wel heb ik soms dat als ik in de regen training geef, ik liever ergens anders zou zijn.’’

Hoewel Van den Berg een voetbaldier in hart en nieren is, zijn de winter- en zomerstop ook altijd wel welkom. ,,Die twee weekjes onderbreking met kerst zijn zeer welkom. Even gewoon op de bank met de beentjes omhoog en geen voetbal. Maar daarna gaat het weer kriebelen tot aan de zomerstop. Aan het einde van het seizoen verlang je naar het einde. Het is lekker dat je dan even op vakantie kan.’’

Verschillen zijn er natuurlijk wel tussen de door Van den Berg getrainde clubs. ,,Bij ASWH ligt het tempo toch wat hoger”, vertelt hij. ,,Het is niet zo dat ik een speler van IFC die bij ASWH mee kan ga overhevelen. Het zou bij uitzondering wel voor kunnen komen dat als iemand problemen heeft bij de ene club, dat ik zeg: ‘ga eens bij de andere club kijken’. Maar het voortouw ga ik daar sowieso niet in nemen. Dan bevind ik me op glad ijs.’’

Constructie
ASWH en IFC doen niet moeilijk over de dubbelfunctie van Van den Berg. ,,In een van mijn laatste jaren dat ik bij Barendrecht zat (Van den Berg was daar negen jaar hoofdcoach), klopte IFC aan. Ik heb toen toestemming van de club gekregen. Toen ik van Barendrecht naar ASWH ging, wisten zij van die constructie. Daar is nooit moeilijk over gedaan.’’

Mocht Van den Berg op zaterdag onverhoopt een keer verliezen, dan is hij wel zo professioneel om op zondag de knop om te zetten. ,,Als ik op zondagochtend wakker word, dan denk ik wel eens; ‘wat was het een drama gisteren’. Vroeger liet ik door zo’n verliespartij mijn hele zondag vergallen. Maar dat kan niet meer. Ik kan moeilijk bij IFC met een chagrijnige kop aankomen, omdat ik de dag ervoor heb verloren. Dat kun je niet maken en dat verdiend deze groep spelers ook helemaal niet.’’

,,Ik ben gewoon gefocust op de groep die ik die dag heb. Het is ook niet verwarrend. Ik gooi geen namen door elkaar heen, evenals de tactiek. Alleen heb ik wel eens dat ik op donderdag tegen ASWH zeg, om kwart voor twaalf aanwezig, en op vrijdag tegen IFC om kwart over twaalf aanwezig. Dat ik dan naderhand denk welke tijden heb ik ook alweer doorgegeven. Maar dat is dan ook het enige.’’

Tekst: Matthijs Snepvangers

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO