Het studentenleven in Groningen beviel hem fantastisch, maar eenmaal afgestudeerd bekroop hem het gevoel dat hij terug moest naar zijn roots. Sven de Ridder (24) keerde terug naar Noordwijk en heeft zich weer aangesloten bij plaatselijke voetbaltrots. Na de winterstop hoopt De Ridder zijn rentree te maken.

,,Het leven in Groningen is fantastisch, maar vooral voor een student”, vertelt De Ridder, die twee maanden geleden zijn master afrondde. De twijfel sloeg vervolgens toe of hij wel in het hoge noorden moest blijven. ,,Ik wil gaan werken en ga op zoek naar een baan. Waar kan ik dat beter doen dan thuis in Noordwijk, waar ik alles heb: mijn familie en vrienden.”

En natuurlijk het voetbal niet te vergeten. De Ridder kende op jonge leeftijd grote successen in het eerste van Noordwijk. Hij werd kampioen en speelde met de roodwitten twee seizoenen in de Topklasse. Vanwege die mooie antecedenten keken ze bij de Groningse eersteklasser Oranje Nassau tegen hem op.

,,Dat merkte ik wel”, zegt De Ridder. ,,Bij Oranje Nassau hadden een aantal jongens wel Hoofdklasse en in de jeugd van Groningen gespeeld, maar nog niemand Topklasse. Ze verwachtten van mij een voortrekkersrol in het veld. Die verantwoordelijkheid heb ik geprobeerd te nemen. Ik ben nu meer aanwezig in het veld en heb op het gebied van coaching stappen gemaakt.”

Passie terug

De stap naar Groningen pakte ook sportief goed uit voor De Ridder. ,,Ik miste in mijn laatste halfjaar bij Noordwijk de motivatie en de drive. Ik had een nieuwe uitdaging nodig. De passie heb ik weer helemaal terug. Ik heb al lang niet meer tijd gevoetbald en kijk er naar uit om weer te spelen.”

De Ridder strandde vorig seizoen met Oranje-Nassau in de nacompetitie voor promotie naar de Hoofdklasse. In de zomer liep hij een breukje in zijn voet op, waardoor hij acht weken in het gips moest. De Ridder stond een week geleden voor het eerst weer op het trainingsveld. Hij hoopt na de winterstop weer volledig fit te zijn. Tegen de tijd moeten ook de overschrijvingspapieren door de KNVB zijn goedgekeurd.

Eenmaal terug aan de Duinwetering is er niet zo heel veel veranderd, al speelt Noordwijk wel een niveau lager. ,,Er zijn nog steeds veel vertrouwde gezichten”, zegt De Ridder. ,,Mertens zit er al lang, net als Hoogkamer. Daarnaast zijn Faouzi en Goncalves weer terug van IJsselmeervogels en staat Amezrine nog steeds op doel. Daarnaast is het opvallend dat een aantal vrienden van mij, Jon-Joost Cornelissens en Sander Bosma, hoger speelt. Sander speelde toen ik wegging nog in het tweede, maar is nu een vaste waarde en doet het erg goed. Dat is leuk om te zien.”

Alkemade

Op het moment dat De Ridder zijn interesse om terug te keren kenbaar maakte, besloot Noordwijk Oscar Alkemade hoofdtrainer af te maken. Dat vind De Ridder deels jammer. ,,Ik kende Oscar natuurlijk ook. Ik had wel willen zien hoe hij als trainer was. Ik ben Noordwijk blijven volgen toen ik weg was. De laatste maanden pendelde ik al wat vaker op en neer en kreeg ik al te horen dat de positie van de trainer onder druk stond.”

Voetballen in Noord-Nederland was voor De Ridder wel degelijk anders dan in de Bollenstreek. In meerdere opzichten. ,,De stad Groningen heeft heel veel voetbalclubs. Op FC Groningen na is er geen club met veel fans. We speelden ook veel wedstrijden in Friesland. Het is een cliché, maar dan troffen we vaak hardwerkende Friezen. Die waren voetballend misschien wat minder, maar ze gaven wel negentig minuten lang alles. Dat was lastig.”

De Ridder bloeide bij Noordwijk op aan de zijde van de inmiddels gestopte Marcel Akerboom. Na de winterstop hoopt hij weer ouderwets centraal achterin bij Noordwijk te spelen, misschien wel zelf in een voortrekkende rol. ,,Als ik mijn niveau haal, verwacht ik dat ik ga spelen.”

Archieffoto: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude