FC Lisse-coach Robbert de Ruiter wist al vroeg in het seizoen dat het moeilijk zou worden om met zijn ploeg het kampioenschap in de Derde Divisie op te eisen. Zijn vrees werd bewaarheid, al kwam Lisse nog akelig dichtbij. Nu wacht de fusieclub de zware taak om zich op te richten voor de nacompetitie, waarin alsnog promotie moet worden afgedwongen. 

Dat niet FC Lisse, maar de Vogels de titel opeisten, daar kan De Ruiter naar eigen zeggen ‘goed mee leven’. ,,Het is een ploeg die uiteindelijk meer punten heeft vergaard en ze hebben met Powel een fantastische aankoop in de winterstop gedaan. Dat is hun goed recht.”

,,IJsselmeervogels is een club met heel veel sterren achter zijn naam en hoort op het hoogste amateurniveau thuis. Dat de Vogels daar eerder thuishoren dan FC Lisse is voor mij een duidelijk verhaal. Dat wij echter zo gepresteerd hebben dat we de Vogels bijna onder ons hebben gehouden, is in mijn ogen een groot compliment waard.”

,,Mijn bewoordingen: ‘de eerste pannenkoek is vaak voor de kinderen’ zijn een feit gebleken.”

Het is voor FC Lisse een seizoen met vooral veel ups, maar ook downs geworden. ,,De klassering is me meegevallen”, vertelt De Ruiter. ,,Wat me tegengevallen is, is dat we niet structureel een bepaald niveau hebben kunnen vasthouden. Maar dat is een utopie. Dat kan niemand. Ajax heeft ook een dip gehad en daardoor zijn ze geen kampioen geworden.”

De eerste pannenkoek
,,Kijk, na het winnen van de eerste periodetitel moest ik wel zeggen dat we voor de titel zouden gaan”, vervolgt De Ruiter. “We hebben tot de laatste snik meegedaan. Dat is knap. Maar nagenoeg alle statistieken wijzen uit dat als je de eerste periode pakt, je dan kansloos bent voor de titel. Dan heb je te vroeg gepiekt. Mijn bewoordingen: ‘de eerste pannenkoek is vaak voor de kinderen’ zijn een feit gebleken. We zijn een dip niet te boven gekomen.”

Toch leefde FC Lisse nog even wonderbaarlijk op. ,,We hebben ons in april fantastisch hersteld door van Scheveningen, IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys te winnen. Vervolgens zag je dat we niet eens een waanzinnig goede ploeg hebben. We kunnen namelijk niet zomaar het verschil maken tegen SteDoCo, Harkemase Boys en Jong FC Groningen.”

,,Het klinkt misschien als frustratie, maar dat is het totaal niet.”

FC Lisse speelde zaterdag in het Euroborg. Een mooie ervaring, al vindt De Ruiter het spelen tegen beloftenteams helemaal niets. Vooral de timing is wat hem betreft cruciaal. ,,Er debuteerde bij Jong FC Groningen een jongen van 16 jaar. Dat is fantastisch. Ik ben het alleen totaal niet eens met de wijze waarop de KNVB deze competitie samenstelt. Het scheelt nogal wat of je beloftenteams in september of januari treft, aan het begin van de eerste en tweede seizoenshelft, of in december en eind mei.”

,,Natuurlijk hadden we gewoon moeten winnen van Jong FC Groningen en daar waren we niet goed genoeg voor. Ik zoek totaal geen excuses, maar zij zijn conditioneel in het voordeel. Mijn collega heeft de beschikking over 33 spelers. Ze rouleren veel, ogen fit en trainen zes keer in de week, plus tweemaal krachthonk. Het klinkt misschien als frustratie, maar dat is het totaal niet. Ik vind dat we terecht hebben verloren van een jonge, talentvolle, gretige ploeg. Hun spel was bij vlagen hartstikke leuk om naar te kijken. Alleen vind ik het frustrerend dat ze bij ons in de competitie zitten.”

Foto: Hubert Habers
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)