Het heeft heel lang geduurd. Bij de promotie van FC Lisse vorig seizoen was het één van de eerste dingen waar hij aan dacht. Voor het eerst sinds zijn vertrek op de Boekhorst, komt Robbert de Ruiter zijn oude ploeg VVSB weer tegen. Een vooruitblik op de wedstrijd van de week, Lisse – VVSB, met de succescoach van beide ploegen.

,,Op dit niveau kijk je in principe naar elke wedstrijd uit, maar het is altijd speciaal om tegen je oude club te spelen. Bij VVSB is dat een beetje extra. Dat komt omdat het heel lang geduurd heeft voordat ik ze weer tegen kwam. Dat heeft alles met de zondag te maken natuurlijk”, aldus De Ruiter.

Eerste kans
Het weerzien heeft iets extra’s voor de oefenmeester, omdat VVSB de eerste ploeg is die hem echt de kans gaf om zich te ontwikkelen op niveau. Zoiets blijft je bij: ,,Het is voor voetballers te vergelijken met het gevoel bij de trainer die je liet debuteren. Daar was ik toen heel blij mee. Ik weet nog dat ik met Ted Verdonkschot als kandidaat over was. Bij Rijnsburgse Boys waren we ook de laatste twee. Ted werd gekozen bij Rijnsburg en VVSB koos mij. Dat was toen wel grappig.”

,,Het was voor mij en de club gewoon heel bijzonder. De foto’s hangen geloof ik nog in de bestuurskamer.”

Ondanks de relatief minimale ervaring die De Ruiter had toen hij aan de slag ging, werd het toch een hele mooie samenwerking. De Noordwijkerhouters werden onder leiding van de voormalig voetballer van FC Den Haag kampioen in de Eerste Klasse en promoveerde naar het hoogste amateurniveau in die tijd: de Hoofdklasse A.

,,Dat was echt fantastisch. De club zat toentertijd in een enorme ontwikkeling, die begon onder Paul van der Zwaan. Ik ben blij dat ik daar met assistent Jan van den Berg verder op kon bouwen. Bovendien word je als trainer niet vaak in je carrière kampioen; het was voor mij en de club gewoon heel bijzonder. De foto’s hangen geloof ik nog in de bestuurskamer.”

Terugkijken
De drang naar de zaterdag zorgde er uiteindelijk voor dat de Woerdense trainer vertrok. Een glansrijke periode bij Noordwijk volgde. Toch is hij de ontwikkelingen op De Boekhorst altijd nog blijven volgen. Vorig jaar was De Ruiter zelfs een beetje trots toen VVSB even boven Katwijk stond in de Tweede Divisie.

,,Op dat moment waren zij dus de beste club uit de Bollenstreek. Wie had dat 10 tot 15 jaar geleden nou durven zeggen? Niemand. Natuurlijk vind ik het leuk daaraan te hebben bijgedragen, maar het is vooral knap hoe de club onder Wilfred van Leeuwen die lijn heeft doorgetrokken.”

,,Ze lijken eigenlijk een beetje op ons. Ik weet precies  waar hun krachten liggen.”

Zaterdag staan er langs de lijn dus twee trainers die allebei hebben bijgedragen aan de groei van de laatste jaren. De naar FC Eindhoven vertrokken Wilfred van Leeuwen neemt na de wedstrijd afscheid, alleen hoopt De Ruiter natuurlijk stiekem dat feestje een beetje te verpesten door de punten mee te nemen naar Lisse.

Voorspelling
Uitspraken doen over kansen of een uitslag, daar waagt de Ruiter zich niet aan. De oefenmeester is van mening dat het top amateurvoetbal zodanig nivelleert, dat er bij veel wedstrijden geen pijl op te trekken is. ,,Je ziet het bijvoorbeeld aan de uitslagen van afgelopen speelronde. Er eindigt zo veel gelijk of wordt met een minimaal verschil beslist. Ik denk echt dat de kansen 50/50 zijn.”

De Ruiter heeft VVSB de afgelopen jaren niet veel aan het werk gezien. Toch denkt de oefenmeester de ploeg goed genoeg te kennen. ,,Ze lijken eigenlijk een beetje op ons. Ik weet precies waar hun krachten liggen.”

,,Vladimir ken ik natuurlijk goed, ik heb hem nog laten debuteren. Verder vind ik de rechtsback [Richelo Fecunda red.] erg sterk en vind ik Frans van Niel en Tommy Bekooij vrij constant voor aanvallende spelers”, analyseert De Ruiter.

Als de Lisse-trainer zaterdag voor het eerst dit seizoen drie punten mag bijschrijven, dan gaat hij na afloop zeker nog even langs de bestuurskamer. En dan kijkt hij met een grote glimlach naar mooie herinneringen aan de muur: ,,Dan ga ik die foto’s zeker nog even bekijken, ja.”

Foto: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)