De naam die in aanloop naar de derby VVSB – FC Lisse (1-1) het vaakst viel, was die van Martin van Eeuwijk. Veel mensen vroegen zich af wat de strafmaat voor de aanvallende middenvelder zou worden na z’n rode kaart in de wedstrijd tegen HHC Hardenberg. Het bleef angstvallig stil. Toch stond Van Eeuwijk zaterdagmiddag tussen de supporters, en niet op het veld. Vanwege z’n rode kaart was de middenvelder sowieso geschorst tegen VVSB.

Trainer Robbert de Ruiter noemde de situatie rond Van Eeuwijk ‘overtrokken’. Volgens hem doen er allemaal ‘indianenverhalen’ de ronde. ,,Toen ik na de wedstrijd tegen HHC Hardenberg (2-2) uit de kleedkamer kwam, hoorde ik allemaal mensen zeggen: ‘wat een gek, hij heeft een vuistslag uitgedeeld’. Dat is allemaal direct verzonnen. Er is niet zo heel veel gebeurd.”

,,Kijk, ik was als trainer van de tegenpartij ook altijd bezig om Martin te provoceren.”

,,Hij is geprovoceerd en heeft die jongen geraakt. In de euforie van de goal [de 2-2 van Buimer in blessuretijd, red.] is hij naar die speler van HHC toegegleden. Hij kon niet meer stoppen, dus kwam hij met z’n knieën tegen die jongen aan. Die speler duwde niet terug, maar liet zich natuurlijk vallen.”

Foto’s en getuigenverklaringen
Op televisiebeelden was het incident niet goed te zien. De Ruiter en de zijnen hebben hun hoop nu gevestigd op een serie foto’s en getuigenverklaringen. ,,Ik ben benieuwd of de tuchtcommissie de foto’s meeneemt die zijn ingestuurd. Daarop was te zien dat het allemaal zeer overtrokken was en de tegenstander het spelletje aardig meespeelde. We krijgen deze week uitsluitsel. Maarja, zijn verleden zal niet meehelpen.”

Het bewuste moment: Van Eeuwijk krijgt rood van scheidsrechter Ruperti

De Ruiter is geen voorstander van een disciplinaire straf vanuit de club, bovenop de uitspraak van de tuchtcommissie. ,,Laat ik voorop stellen dat het niet intelligent is om te provoceren. Ook al ben je zelf de gehele wedstrijd geprovoceerd. Dat probeer ik hem al een jaar duidelijk te maken. Kijk, ik was als trainer van de tegenpartij ook altijd bezig om Martin te provoceren.”

Fysiek geweld of ontoelaatbaar taalgebruik
,,Maar op gegeven moment moet je daar wel mee leren omgaan. Dat is niet makkelijk, dat weet ik ook wel”, vervolgt De Ruiter. ,,Als er echt fysiek geweld is gebruikt, of taalgebruik waarvan je denkt: dit kan niet door de beugel, dan vind ik een disciplinaire staf vanuit de club op zijn plaats. Maar als zoals nu de foto’s en de getuigenverklaringen laten blijken dat er niet zo gek veel is gebeurd, dan vind ik dat zwaar overtrokken.”

Foto’s: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)