Het werd een herhaling van zetten op Sportpark Ter Specke. Wie de bekerwedstrijd ODIN’59-FC Lisse in september had gezien kon erover meepraten. De Lissenaren de kansen en het betere van het spel, de Heemskerkers de goals en de punten. In de competitiewedstrijd van zaterdag won de ploeg van Richard Plug niet met 1-0, maar met 0-3.

Anderhalve maand later; dezelfde ploegen tegen elkaar, twee identieke wedstrijden. De verschillen waren schaars als je de beelden naast elkaar had gezet. ODIN’59 wist andermaal een overwinning te boeken op FC Lisse. Weer had de ploeg van Robbert de Ruiter genoeg kansen om deze wedstrijd te winnen, zag ook de trainer zelf.

„Scoren is ook een vak. We hebben meer kansen gecreëerd, meer corners gekregen, meer vrije trappen gehad, alleen minder goals gemaakt dan de tegenstander. Uiteindelijk draait het om het scorebord en je bent niet de betere ploeg als daar een negatief scoreverloop op staat. Tegen dit team moet je ervoor zorgen dat je voor komt, want dan ben ik ervan overtuigd dat wij de ploeg zijn die er met de winst vandoor gaat”, aldus De Ruiter, die ODIN’59 de score zag openen via Thom de Vries, oud-speler van Quick Boys.

„We wilden volle bak drukzetten op hun backs, zodat we snel de bal konden heroveren.”

De Lissenaren begonnen anders dan in de voorgaande wedstrijden. Dat was een reactie op het 5-3-2 systeem van de Heemskerkers. In een 3-4-3 opstelling hoopte de ploeg van De Ruiter de gevaarlijke counters te bedwingen.

„We wilden volle bak drukzetten op hun backs, zodat we snel de bal konden heroveren. Dat hebben we ook goed gedaan, want er was niks mis met de organisatie achterin’’, zei middenvelder Moubarak Adouch, die weer terug was na een schorsing.

Rechtsback Bert Koomen (FC Lisse) probeert zijn tegenstander van de bal af te houden

De Ruiter zag ook dat zijn plan goed uit de verf kwam. „In deze formatie is het voornamelijk de bedoeling dat je dominant bent en veel druk naar voren geeft. De vleugelverdedigers zijn nauwelijks in beeld geweest, dus dat liep hartstikke goed. Dat de rechtsback de laatste twee goals voor zijn rekening nam, was heel toevallig. Dat kwam ook, omdat we werden gedwongen om meer risico te nemen.’’

„Vervroegd Sinterklaas noem ik het ook wel.’’

Ondanks de vele kansen voor de thuisploeg, waarbij onder meer de paal en de lat werden geraakt, verloor FC Lisse de wedstrijd uiteindelijk met duidelijke cijfers. Volgens De Ruiter, omdat zijn ploeg opnieuw te makkelijk goals incasseerde.

„Dat deden we vorige week tegen ONS Sneek ook al. Het leek net Comedy Capers. Vervroegd Sinterklaas noem ik het ook wel. Vandaag kreeg we de tweede goal ook weer lachwekkend tegen met Leroy (Oehlers, red.) die de bal over Erik (Cummins, red.) kopte. Daar kan ik boos om worden, maar dat heeft helemaal geen zin. Die jongens doen dat echt niet expres.’’

Dezelfde tactiek?
Expres of niet, de ranglijst liegt er niet om. Lisse staat op de dertiende plek en heeft inmiddels vier wedstrijden achter elkaar niet gewonnen. Moet zijn elftal niet denken aan dezelfde tactiek als ODIN?

„Ik hoop niet dat we in die fase terecht gaan komen, want ik vind deze speelstijl veel leuker en dat geldt ook voor de spelersgroep. We zullen vaak voor een tussenoplossing kiezen. Uiteraard gaan we tegen Jong FC Groningen iets anders spelen als vandaag. Het is niet zozeer dat we ons aanpassen aan de tegenstander, maar we maken gebruik van de kwaliteiten aan onze zijde.’’

FC Lisse – Odin’59 0-3 (0-1) 42. De Vries 0-1, 81. Bormann 0-2, 89. Bormann 0-3.

FC Lisse: Cummins, Koomen, Valk, Oehlers, Rauws (58. Enthoven), Adouch (72. Buimer), Stevens, Monteny, Tarani (63. Klooster), Van der Putten, Siali.

Tekst: Roy van der Meij

Foto’s: Hubert Habers

Lees ook: ‘Hardenberg (ex-FC Lisse) is weer terug op aarde na bizarre bekerweek’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 16 mrt.
Noordwijk0-1FC Lisse
Xerxes DZB1-2Ter Leede
Nootdorpafg.FC Rijnvogels
Valken '681-1SC Monster
Van Nispen (zat.)4-0DSVP
NSV '461-2VVSB (zat.)
Quick Boys5-0DOVO
ONS Sneek4-3SJC
VVA/Spartaan1-1Kagia
IJsselmeervogels1-1Katwijk
Rijnsburgse Boys3-2Barendrecht
VVSB3-2Koninklijke HFC
Zo. 17 mrt.
JOS/Watergraafsmeer2-1Hillegom
ROAC2-1Foreholte
Teylingen0-2DOSR
Van Nispen (zon.)8-3Toofan