Als een koploper vier van zijn laatste vijf duels verliest, wordt er gezocht naar verklaringen. Zo ook bij FC Lisse, dat weliswaar nog altijd de ranglijst aanvoert, maar de laatste reeks wedstrijden teleurstellend presteert. Dat de fusieclub gebukt gaat onder de spanning is volgens trainer Robbert de Ruiter niet het geval. ,,Ik vind juist dat wij de ploeg zijn met de minste druk.”

,,Wat is druk als je bovenaan staat en al een periodetitel op zakt hebt?”, vroeg De Ruiter zich na het verlies bij VVOG hardop af. ,,De druk ligt bij andere ploegen, want die moeten nog een prijs pakken. Daarbij is een kampioenschap hartstikke leuk, en daar gaan we ook voor, maar het is bij ons minder nodig dan bij een aantal concurrenten.”

,,Mart is natuurlijk wel een speler die het verschil kan maken. Het team moet begrijpen dat ze hem nodig hebben, maar Mart moet zelf ook heel goed begrijpen dat hij een team om zich heen nodig heeft.”

Feit is wel dat de resultaten van Lisse de laatste weken teleurstellend zijn. Van een dip wil De Ruiter echter niets weten. Dat zou in zijn ogen scorebordjournalistiek zijn. ,,We hebben één mindere wedstrijd gespeeld. Uit bij DVS, waar we twintig minuten niet thuisgaven en met 4-1 op de kloten kregen. Vervolgens verloren we met 1-0 bij Quick Boys, maar dat kan gebeuren. Het was een ongelukkig moment, een zondagsschot.”

,,Na de winterstop winnen we met 3-1 van Sparta Nijkerk en tikten we Kon. HFC helemaal weg. Volendam speelden we vorige week ook finaal van de mat, maar verloren we met 0-3. En vandaag tegen VVOG waren we niet de mindere ploeg en verliezen we met 2-0. Doe aan scorebordjournalistiek en je zegt: ‘Lisse is het kwijt, want die hebben drie punten uit de laatste vijf duels’. Maar het is te bizar voor woorden.”

De Ruiter wil er voor waken dat Lisse in ‘een negatieve spiraal komt’. Of dat zijn ploeg allemaal dingen wordt aangepraat. Wel erkent hij dat het zelfvertrouwen een knauw heeft gekregen. ,,Je balanceert altijd op het randje. Het positieve en negatieve ligt heel dichtbij elkaar. Op het moment dat je verliest, worden er onbewust toch wat zorgen gekweekt bij de ploeg en gaat het zelfvertrouwen omlaag.”

Maar bij de pakken neerzitten doet De Ruiter niet. Daar is hij de persoon niet naar en bovendien geeft het spel daarvoor volgens hem geen aanleiding. ,,Als je geen kansen creëert en continu de onderliggende partij bent, dan moet je je zorgen gaan maken.” Dat is bij Lisse niet het geval. De fusieclub krijgt juist een stortvloed aan kansen. Maar het vizier bij het afronden, staat simpelweg niet goed afgesteld.

Van Eeuwijk en Olsthoorn
Mede daardoor kreeg aanwinst Rowdy van der Putten de voorkeur in de punt van de aanval. Steven Olsthoorn moest zitvlees kweken en was samen met Martin van Eeuwijk het opvallendste slachtoffer. De Ruiter had het idee dat ‘hij iets moest doen’. ,,Het loopt de laatste tijd wat minder, ook op de training. De ‘hesjes’ kregen donderdag weer klop. Dat is al weken zo. Als je dan maar terug blijft vallen op dezelfde namen, gaan de jongens die er net achter zitten, zich ook zorgen maken en een stapje minder doen.”

Dat laatste deed ook Van Eeuwijk in te grote mate. De sterspeler van FC Lisse kampte met een lichte kniekwetsuur waardoor hij niet volledig kon trainen. Maar dat nam niet weg dat er toch kritiek op zijn trainingsarbeid kwam. ,,Mart traint nooit hard, dat weten we van hem. Op het moment dat je ploeggenoten vinden dat je meer moet gaan doen, dan moet je dat natuurlijk wel oppakken.”

De Ruiter tot besluit: ,,Mart is natuurlijk wel een speler die het verschil kan maken. Het team moet begrijpen dat ze hem nodig hebben, maar Mart moet zelf ook goed beseffen dat hij een team om zich heen nodig heeft.”

Foto boven: Orange Pictures
Foto onder: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen