Niemand die er de afgelopen maanden nog aan twijfelde en dus is het zaterdag, met nog vijf duels te gaan, al zover. Katwijk is bij een gelijkspel of zege op ASWH zeker van de titel in de Hoofdklasse B. De heersende formatie van Dick Schreuder kan zo de bekroning zetten op een bijna perfect seizoen. VIDB beschouwt voor met teammanager Karim Hajji en elftalbegeleider Huug Ouwehand.

,,Uit eigen ervaring weet ik dat je niet te hard van stapel moet lopen. Iedereen gaat er al van uit, maar we weten hoe het twee jaar geleden ging tegen Spakenburg. Toen kwamen we ook van een koude kermis thuis”, tempert Hajii (zie foto) ietwat de verwachtingen. ,,Het moet deze week gebeuren want volgende week wordt mijn moeder 81 en ben ik uit eten” , zegt Ouwehand. De man die al dertig jaar rond het eerste elftal van de club bivakkeert, is er zeker van dat het gaat gebeuren. ,,De spanning is er af. Wij gaan dat punt gewoon pakken.”

Toch verwachten beiden geen makkelijke middag. Zowel Ouwehand als Hadji heeft een hoge pet op van de tegenstander uit Hendrik-Ido-Ambacht. Hajji: ,,Na ons vind ik hen de beste ploeg. Uit hadden we het heel lastig. Kwamen we terug van een 2-0 achterstand.  Zij zullen het ons niet cadeau gaan geven en ze zullen zeker geen speelbal willen zijn.”

Voor Ouwehand voelt deze titel anders als alle andere kampioenschappen. ,,Het is het herstel van een fout, een wraaktitel. We vieren het wel, maar toch in het achterhoofd dat deze titel er nooit had mogen komen.”

Veerkracht

Ook Hajji denkt er zo over. ,,Ik denk nog vaak: hoe heeft dat ooit kunnen gebeuren? Alles zat tegen en ging fout.  Des te knapper vind ik het dat we nu zo terugkomen. In 2000 werd ik als speler kampioen en die titel heeft eigenlijk de basis gelegd voor mijn lange verblijf op de Krom. Twee jaar geleden was het kampioenschap de beloning voor een jarenlang proces, waarbij we jonge spelers steeds beter hebben gemaakt en daar uiteindelijk de vruchten van plukten. Diezelfde groep heeft dit seizoen veerkracht getoond. Ook heeft de trainerswissel goed uitgepakt. Voor de winterstop hebben we een goede basis gelegd. Daarna werd het minder, maar dat is ook logisch als je zover voor staat.”

,,Met zo’ n overmacht kampioen worden had niemand verwacht. We wisten dat we een goede groep hadden, maar de concurrentie heeft het ons ook niet heel moeilijk gemaakt door het vele puntenverlies. De eerste vijf duels, die we allemaal wonnen, hebben de toon gezet” , denkt Ouwehand.

De credits gaan vanzelfsprekend bij een kampioenschap ook naar de trainer. Dick Schreuder toonde in zijn eerste seizoen bij Katwijk aan dat er met hem niet te spotten valt. Ouwehand: ,,Hij houdt de groep scherp. Dat is zijn grootste kwaliteit. Denk maar niet dat wij die laatste vier duels gaan freewheelen. Want dan heb je een heel groot probleem met Dick.”

Dorpsderby

De twee nestors hebben ieder zo hun eigen hoogtepunt van het seizoen. Voor Hajji was het de eerste ontmoeting met Quick Boys op Nieuw Zuid. ,,Dat was geweldig. 8200 toeschouwers die ons zagen voetballen.  Ik hoop echt dat zij ook promoveren, want die wedstrijden zijn zo uniek. Die moeten blijven.”

Voor Ouwehand was het de uitwedstrijd met de tegenstander van zaterdag. ,,Daar kwamen we terug uit geslagen positie, zoals Karim al zei. We hadden eigenlijk nergens recht op, maar wonnen daar toch met 3-2. Dat was niet verdiend, maar wel heel lekker.”

Een kampioenschap zal volgens traditie worden gevierd. ,,Het zal vergelijkbaar zijn met voorgaande jaren” , zegt Hajji. ,,We zullen eerst een busrit door het dorp maken om uiteindelijk door de burgemeester te worden gehuldigd. Daarna gaan we dineren en dan zal het feest losbarsten in de kantine.

Geheim

Ouwehand: ,,Vroeger bleef de route tot het laatst toe geheim. Tegenwoordig is alles al ver van tevoren uitgekauwd. Dat hoeft van mij niet zo. Het komt toch altijd goed.”

Katwijk kent een fitte selectie voor het kampioensduel. ,,Het ziet er goed uit” , aldus Hajji. ,,Iedereen is fit en we hebben geen schorsingen. Iedereen wil ook heel graag spelen. Sommigen leven hier al weken naartoe. “

Op de Krom zal om 14.30 uur worden afgetrapt worden. Even na vier uur weten we dus of Katwijk daadwerkelijk de kampioenschaal omhoog mag hijsen. Ouwehand:  ,,En anders wordt het een schaal met bitterballen.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto:  Aad de Winter/www.bobkat.nl


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)