,,Ik vind dat ik mezelf niet heb bewezen bij Rijnsburgse Boys en dat wil ik alsnog laten zien”, is Donny van Oijen daags na zijn aangekondigde ‘tijdelijke’ afscheid bij de club strijdbaar. De aanvaller raakte in november vorig jaar geblesseerd aan zijn linkerknie en slaagde er maar niet om volledig fit te worden. De teller van zijn afwezigheid staat inmiddels op negen maanden. Te lang tikt die klok volgens de aanvaller door. Daarom was hij er even klaar mee en besloot hij in samenspraak met de club om er even uit te stappen. Weg van het voetbal. Toch blijft de vechtersmentaliteit in Van Oijen’s hoofd aanwezig. Definitief afscheid nemen doet hij niet. Wel is hij enorm realistisch. 

,,We kunnen stellen dat het nog niet mee heeft gezeten”, klinkt de aanvaller cynisch. ,,Ik ben er gewoon een beetje klaar mee. Het is niet zo dat ik moeite heb om drie tot vier keer per week naar de club te komen, maar ik wil op mijn eigen tempo fit worden. Daarna zien we wel even verder.”

,,Ik wil het nog heel graag laten zien bij deze club.”

In drie zinnen vat de oud-speler van Katwijk samen waarom hij een stapje terug doet. Het herstel van de aanhechting bij zijn kniepees in de linkerknie wilt maar niet vlotten en dus kiest de buitenspeler voor een alternatief herstel. ,,Ik moet zeggen dat ik een aantal dingen kan doen. Ik kan gewoon lopen en dribbelen, maar zodra ik een lange bal geef of begin met schieten, dan krijg ik last. Daarin ben ik erg beperkt. Daarnaast kwam er ook nog eens vocht in mijn andere knie en toen was ik er klaar mee.”

Stapje terug
Daarom besloot de oud-speler van Vitesse Delft om naar het bestuur van Rijnsburgse Boys te stappen. Tijdens een gesprek met technisch manager Gerrit Paauw werd al gauw duidelijk dat beide partijen tot dezelfde conclusie kwamen: een tijdelijk afscheid. ,,Ik stap eerst een half jaar eruit en daarna kijk ik wel even hoe het aanvoelt. Ik heb in principe met de club afgesproken dat ik gewoon gebruik kan maken van de faciliteiten, dus dat is mooi.”

Als echt voetbaldier doet het tijdelijke afscheid de aanvaller enorm veel pijn. Toch voelt het anderzijds als een grote opluchting. ,,Het is een geruststelling dat ik de komende periode even geen verplichtingen heb. Het zorgt ervoor dat ik rust in m’n hoofd heb en me echt kan focussen op mijn herstel. Daarnaast kan ik ook wat meer de focus op mijn werk leggen en een paar uurtjes meer werken. Het is ook wel eens fijn om even met andere dingen bezig te zijn. Dit zou mijn tiende seizoen in de Bollenstreek worden en ik heb in die tien seizoenen tijd nooit wat andere dingen kunnen doen vanwege het voetbal.”

,,Ik zie het niet zitten om één of twee niveau’s lager te spelen. Dan kan ik net zo goed met m’n vrienden voor de lol gaan voetballen.”

Vlam blijft woekeren 
Toch blijft de vlam om alsnog te slagen bij Rijnsburgse Boys wakkeren in het hoofd van Van Oijen. Mocht hij toch terugkomen van zijn blessure, dan sluit hij niet uit om alsnog een comeback te maken op Sportpark Middelmors. ,,Ik wil het nog heel graag laten zien bij deze club. Tot nu toe laat het lichaam het helaas niet toe. Toch wil ik het nog proberen, maar eerst ga ik op mijn eigen manier trainen en fit worden.”

Dat hij nog heilig gelooft in een terugkeer op het hoogste niveau scherpt hij direct aan. ,,Ik zie het niet zitten om één of twee niveau’s lager te spelen. Dan kan ik net zo goed met m’n vrienden voor de lol gaan voetballen.”

Het hoofd als weegschaal
Het hoofd van de aanvaller is op dit moment een soort weegschaal. Aan de ene kant de opluchting en aan de andere kant het heilige vuur wat door wilt blijven gaan. De nummer elf van ‘de Uien’ laat het de komende periode lekker op zich afkomen en sluit dan ook even niets uit. ,,Misschien bevalt het tijdelijk stoppen wel prima. Het is ook lekker om wat vrije tijd te hebben en even niet verplicht met voetbal bezig te zijn. We gaan het allemaal wel zien.”

Foto’s: Hans Heemskerk

Lees ook:Van Oijen levert contract in vanwege blessureleed
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO2-2SJC
Foreholte 4-0VV Wilhelmus
Hillegom 4-0HMSH
Teylingen 0-0HVV
VVH/Velserbroek 4-1Van Nispen (zon.)