"banner

Met een 2-0 overwinning op SCH’44 is Hillegom de nacompetitie uitstekend begonnen. Onder moeilijke, vooral warme, omstandigheden kende de ploeg van Bas Naber toch een makkelijke zondagmiddag. Tegen de club uit Harmelen boekte de thuisploeg alweer de derde overwinning op rij. De timing van de vorm is bijna perfect, want ook vorig seizoen kwamen de blauw-witten in de play-offs op stoom. Met Assendelft als de komende tegenstander lijkt de cirkel rond op De Zanderij.

Met een overtuigende 5-0 overwinning op AGB van eind mei zorgden de Hillegommers ervoor dat de rode lantaarn vlak voor het einde van de competitie naar NVC ging. Even leek het erop dat Hillegom op de laatste speeldag er alsnog uit zou vliegen, maar na een knappe 1-2 overwinning bij FC Boshuizen werd dat voorkomen. De stijgende lijn qua resultaat werd ook tegen SCH’44 voortgezet. De thuisploeg gaf gedurende de wedstrijd wat kansen weg, maar eigenlijk kwam het amper in de problemen. Het tekende de groei van het elftal onder Naber.

Hetzelfde als vorig seizoen
Ook vorig seizoen stootte de eersteklasser vrij overtuigend door naar de volgende rondes van de nacompetitie. Op een donderdagavond werd met 5-2 gewonnen van Kolping Boys en de zondag daarop ging SV Spartanen eraan met een 2-0 nederlaag. De finale van de nacompetitie werd eenvoudig bereikt en Hillegom gaf de indruk dat er toen niets te halen viel voor de tegenstanders.

,,Het was daardoor moeilijk voor ons om hen op het juiste moment op te pakken. Ik vond dat we daarom teveel onnodige meters maakten.”

Ook voor de bezoekers uit Harmelen bleek De Zanderij geen vruchtbare grond voor een stunt. Ze kregen in de openingsfase wel een goede schietkans, maar door prima keeperswerk van de jonge Dinant Chandie Shaw bleef de thuisploeg overeind. Even later was de jongeling wederom belangrijk. Deze keer stopte hij een harde vrije trap af. Door de reddingen viel de druk van de jonge goalie’s schouders. ,,Ik was van tevoren best zenuwachtig. Dat is denk ik ook niet zo gek. Toen ik die eerste paar ballen pakte, was ik het kwijt en ging het wel lekker.”

Overigens creëerde ook de thuisploeg een handvol kansen. Aidan Ryan ging tot twee keer toe alleen op de doelman af, maar zijn schoten werden gepareerd. Jasper van Trigt, die de geblesseerde Niels van Veen verving, knikte op de lat en dus bleef de brilstand na 45 minuten op het scorebord. Die stand veranderde een minuut na rust, want toen schoot Van Trigt uit een afgemeten vrije trap van Jeroen Dedel wel raak: 1-0.

Vrij bizar
Na afloop was de doelpuntenmaker uiteraard blij met zijn bijdrage aan de overwinning. Toch zag de aanvaller dat het bij vlagen niet van harte ging bij de thuisploeg. ,,Het was zwaar. Vooral door het weer”, vertelt hij. ,,Daarnaast speelde SCH’44 in een 5-3-2-systeem en dat waren we in de competitie nog niet tegengekomen. Het was daardoor moeilijk voor ons om de tegenstander op het juiste moment op te pakken. Ik vond dat we daarom teveel onnodige meters maakten.”

,,We hebben hiervoor al twee overwinningen geboekt, dus dan begin je al anders aan de nacompetitie.”

Ondanks dat Hillegom moeite had met het systeem, zag de afmaker dat hij en zijn teamgenoten amper in de problemen kwamen. ,,Ik had het gevoel na de 1-0 dat het redelijk klaar was. Ik had voor het doelpunt al het idee dat wij niet gingen verliezen, maar na die snelle goal na rust had ik het helemaal.”

Met de snelle invallers Calvin Arendse en Niels van Dooren kon Hillegom in de tweede helft een aantal keer levensgevaarlijk omschakelen. Vlak voor tijd viel dan ook de beslissing uit een omschakelmoment. Niels de Jong zag Arendse naar de goal sprinten en gaf de bal op tijd. De buitenspeler dribbelde naar binnen en vond Dedel die de wedstrijd besliste: 2-0.

Door de overwinning mogen de mannen van Naber zich opmaken voor de halve finale van de nacompetitie. In eigen huis ontvangt de ploeg Assendelft. Saillant detail: vorig jaar zouden de twee teams elkaar ook treffen, maar toen in de finale van de nacompetitie. Die wedstrijd werd niet gespeeld, omdat de bezoekers niet akkoord gingen met de speeldatum. Mede door alle randzaken van het vorige seizoen, zal de confrontatie op de tweede pinksterdag een hete worden.

Hillegom – SHC’44 2-0 (0-0) 46. Van Trigt 1-0, 82. Dedel 2-0

Hillegom: Chandie Shaw, Angevaare, De Groot, Tebbens, Van Veen, Pijpers, De Jong, Van Gurp (53. Van Dongen), Ryan (80. Van Dooren), Van Trigt (73. Arendse), Dedel

Foto’s: Dirk van der Reep