Voor de tweede week op rij staat er een Bollenderby in de Tweede Divisie op het programma. FC Lisse – Katwijk is bovendien een treffen tussen een promovendus en een titelkandidaat. Lisse-speler Tomas Tavilla verdedigde jaren geleden de oranje kleuren op De Krom, terwijl Omar Hamdi jaren de paars-gele kleuren droeg van VVSB, de vorige club van Tavilla.

Pas laat, net voor de start van de competitie, sloot Tavilla aan op Ter Specke. Maanden geleden gaf de aanvaller al aan te vertrekken op De Boekhorst, maar een nieuwe uitdaging bleef angstvallig lang uit. Was hij niet in trek?

,,Ik was gewoon bezig met een club zoeken. Het liefst wilde ik in de Tweede Divisie blijven voetballen”, zegt Tavilla. ,,Dan wordt de spoeling al dunner. In de tussentijd heeft er niets concreets gespeeld. Toen kwam FC Lisse en dat klikte goed.”

,,De druk om te winnen ligt bij beide clubs iets lager dan bij Katwijk.”

Afgelopen zaterdag kreeg hij tegen zijn oude club de eerste minuten van Robbert de Ruiter Lisse heeft met Rick Bouwmeister, Bas Buimer en Tavilla een compleet nieuwe voorhoede gehaald. Hoe schat de man uit Oegstgeest zijn kansen in voor een vaste basisplaats?

,,Uiteindelijk is dat wel het doel. Dat wil iedere speler. Nu is het gewoon steeds meer minuten maken. De trainer heeft, en dat is logisch, vertrouwen in de spelers die er al waren. Aan ons om te laten zien wat we daar tegen over kunnen stellen.”

Dorp
De eerste weken zijn Tavilla in ieder geval goed bevallen. Hij vindt VVSB en FC Lisse wel te vergelijken. ,,Allebei dorpsclubs waar de gezelligheid ook een factor is. De warmte die voel je ook bij Lisse. De druk om te winnen ligt bij beide clubs iets lager dan bij Katwijk.”

Daar is Hamdi het mee eens. ,,Katwijk is in alles een topclub. Dat zeggen ook de resultaten van de laatste jaren wel. Ik heb dat zelf vorig seizoen ook ondervonden.” Hamdi, jaren een vaste waarde en uitgegroeid tot één van de beste rechtsbacks uit de regio, kwam opeens op de bank te zitten.

,,Het is een tijdje niet goed gegaan. Daar ben ik zelf ook heel eerlijk in. Het is iets waar je mee moet dealen. De trainer vond dat ik het spel meer moest gaan lezen, waardoor je verdedigend ook minder in de problemen komt.”

,,Vooral vorig seizoen toen we vaak met drie achterop speelden, had je dat nodig. Dat had ik tot nog toe in m’n carrière niet hoeven doen. Daarom koos hij vaak voor Bennie (Van Noord red.) op die plek. Hij is meer een echte verdediger.”

,,Ik hoor sommige jongens wel zeggen dat de Tweede Divisie wat genadelozer is dan de Derde Divisie. Daar ligt het verschil.”

De kaarten liggen nu weer anders. Katwijk speelt weer met vier achterin en mede door de blessure van Kay Blokland en het vertrek van Stefan Stam is er weer een basisplaats voor Hamdi.

,,Misschien liet ik iets te veel m’n ‘koppie’ hangen. Zo zit ik ook wel een beetje in elkaar. En bij Katwijk weet je dat er zo een ander klaarstaat. Het zijn echt de details waar op wordt gelet. De trainer geeft dingen aan en daar moet je iets mee doen. En dat is ook onze kracht. Ieder jaar worden we wat beter.”

Dat is te zien aan de stand op de ranglijst. Katwijk staat bovenaan en kreeg nog geen doelpunt tegen. ,,Onze start kan niet beter. Ik denk ook wel dat je dat nodig hebt om echt in de race te komen. Het is een cliché, maar je kunt ze maar in de tas hebben. Vorig seizoen kregen we een dipje, maar waren we ook goed gestart en eindigden we ook sterk. Dan word je alsnog derde.”

Voor Lisse is de start met twee gelijke spelen en een nederlaag wat minder, maar de stijgende lijn zit zeker in de ploeg van De Ruiter. De ploeg had van HHC Hardenberg en VVSB kunnen winnen. Katwijk is echter van een ander niveau, weet ook Tavilla.

Kwaliteit
,,Natuurlijk zegt het wel iets dat ze eerste staan. Ze hebben nog geen tegendoelpunt gekregen. Katwijk is titelkandidaat. Maar iedere wedstrijd is te winnen in de Tweede Divisie. De verschillen zijn niet zo groot. Wij zullen strijd moeten leveren en van daaruit kunnen we gaan voetballen. Puur op kwaliteit is Katwijk net wat verder dan wij zijn.”

Waar ziet de man, die al jaren op het hoogste amateurniveau actief is, zijn ploeg eindigen? ,,Ik vind het moeilijk om daar nu al iets over te zeggen. We willen niet in de problemen komen, maar dat wil geen enkele ploeg. Ik hoor sommige jongens wel zeggen dat de Tweede Divisie wat genadelozer is dan de Derde Divisie. Daar ligt het verschil. Foutjes worden nog sneller afgestraft.”

,,Als Quick Boys er ook nog bijkomt, kan het niet meer beter. Dat zou de kers op de taart zijn.”

Bij twee basisplaatsen is de kans groot dat ze als directe tegenstanders tegenover elkaar komen te staan. Tavilla acteerde bij VVSB vaak als linksbuiten, maar dat is niet perse zijn favoriete positie. ,,Ik voel me niet op de ene positie fijner dan de andere. Ik heb bij VVSB ook een tijd in de punt gespeeld. Het maakt mij niet zoveel uit.”

Derby
Hamdi kijkt uit naar een echte derby. ,,Ik hoop dat er wat volk komt. Je merkt dat iedereen nog wat moet wennen. Zo druk was het bij ons nog niet. Bij Lisse is het altijd lekker vol. Dat er nu vier ploegen uit de Bollenstreek in de Tweede Divisie spelen, zegt veel. Dat is voor iedereen fijn. Je hebt meer derby’s, meer toeschouwers, minder reistijd en die onderlinge strijd is gewoon leuk.”

,,Als Quick Boys er ook nog bijkomt, kan het niet meer beter. Dat zou de kers op de taart zijn. Van oudsher spelen ook alle ploegen op het hoogste niveau. Daar is VVSB nog bijgekomen. Dat is heel knap voor zo’n kleine regio.”

Foto’s: Aad de Winter/bobkat.nl en Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer