Met zijn overstap naar FC Rijnvogels slaat Jan de Bruin een nieuwe weg in. De middenvelder (22) die zijn leven lang op Nieuw Zuid voetbalde, slaagde er echter niet in om daar de allerlaatste stap te zetten. ,,Dan moet je reëel zijn gezien mijn leeftijd. FC Rijnvogels kwam op mijn pad en toen was de keuze snel gemaakt. Mijn grootste ambitie is nu om bij mijn nieuwe club ervaring op te doen en speelminuten te maken in een eerste elftal.”

De Bruin wist zich bij zijn overstap onder andere vergezeld van zijn ploeggenoten Max van Steen, Jesse Driebergen en Arie de Vreugd. Daarnaast kwamen van Rijnsburgse Boys Dirk Jan van den Oever en Niek Ossevoort over naar De Kooltuin. Dat betekent dat naast De Bruin ook ‘de Kooltuinstrijders’ een nieuwe start maken met veel nieuw bloed in de selectie dat voornamelijk afkomstig is uit de regio.

,,Zo voelt het de eerste weken ook aan”, bevestigt De Bruin. ,,Het is eigenlijk zoiets als bollenstrekers onder elkaar. Naast mijn clubgenoten ken ik ook veel andere jongens omdat ik vaak tegen hun gespeeld heb. Wat me vooral opvalt is dat het een heel sociale groep is. Een mooie mix van blijvers en nieuwkomers.”

,,Mijn hoofddoel is en blijft het maken van speelminuten.”

,,Het idee om te kiezen voor spelers uit de eigen regio sprak me ook enorm aan. Dat laatste heeft dan ook zwaar doorgewogen in mijn besluit om voor FC Rijnvogels te kiezen. Ook in dat opzicht is dit de perfecte club voor mij.”

Speelminuten
De Bruin is door FC Rijnvogels binnengehaald als een nummer zes. Een positie die hij ook ambieert en waarop hij altijd al speelde, waarbij hij wel direct de kanttekening plaatst dat hij ook op andere posities uit de voeten kan. ,,Op die plek staar ik me niet blind, maar als ik mag kiezen is dat toch wel de positie die me het beste ligt. Het is natuurlijk aan de trainer om daar een keuze in te maken en de omstandigheden spelen vaak ook een rol, waar je uiteindelijk komt te spelen. Mijn hoofddoel is en blijft het maken van speelminuten.”

Dat laatste lukte hem alleen in het tweede team van Quick Boys. Na een seizoen eerder nog sporadisch voor de hoofdmacht van de blauwwitten te zijn uitgekomen, kwam het daar het afgelopen seizoen helemaal niet van. ,,Die laatste stap is ook zo ontzettend moeilijk. Mede gezien de enorme concurrentie op Nieuw Zuid. Ik heb het in ieder geval geprobeerd en geduld gehad. Nu is het echter tijd om het elders te laten zien”, vertelt de student Bouwkunde die het komende studiejaar met een diploma hoopt af te ronden.

,,Wat me opviel is dat er, terwijl we pas twee trainingen achter de rug hadden, echt voetbal werd gespeeld.”

Afgelopen donderdagavond gaf De Bruin in het allereerste oefenduel tegen Katwijk direct zijn visitekaartje af voor eigen publiek. Nadat trainer Jimmy Simons in de rust zijn hele team wisselde, maakte de middenvelder zijn debuut in het rode shirt. ,,Dat zijn sowieso altijd leuke wedstrijden. Wat me opviel is dat er, terwijl we pas twee trainingen achter de rug hadden, echt voetbal werd gespeeld.”

Vlotte start
Dat De Bruin daarbij met een streep van afstand voor de openingstreffer zorgde was daarbij mooi meegenomen. ,,Hoewel ik wel hoop dat ik nu mijn kruit niet heb verschoten. Vorig seizoen werden we met Quick Boys 2 weliswaar kampioen, maar heb ik helemaal niet gescoord. Misschien heb ik de lat nu voor mezelf wel te hoog gelegd”, vertelt de Bruin lachend, om vervolgens weer voor de serieuze toer te kiezen. ,,De Hoofdklasse A is een loodzware afdeling. Dat is echter een extra uitdaging voor de club en voor mij. De kop is er nu af en ik kan in ieder geval zeggen dat de start vlot is geweest.”

Foto: Wim Ros

Lees ook: ”Seniorschap’ Verweij went snel op Ter Specke’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer