Zittend op zijn fiets, naar de ochtendtraining van Telstar komt het besef wel eens. Wesley Zonneveld erkent dat hij als profvoetballer een bevoorrechte positie heeft. Hij liet zijn droom uitkomen via FC Lisse en AZ. En nu keepend bij Telstar en fietsend door IJmuiden is de 24-jarige doelman een gelukkig mens.

Zijn voetballeven begon op de velden van Ter Specke. De getogen Lissenaar begon zoals bijna elk pupilletje gewoon op het veld. Tot Zonneveld in de toenmalige C-tjes van FC Lisse eens onder de lat ging staan. De C1 werd meteen kampioen. Een nieuw talent geboren. Tweebenig, lang, verre uittrappen, het smaakte naar meer.

Zonneveld werd gescout door AZ, brak daar niet door, maar deed dat bij zijn huidige club wel. En sinds 2015 is de inmiddels ook in IJmuiden woonachtige doelman een vaste waarde. De winterstop is een mooi moment om de jaren te overdenken en te beseffen hoe gelukkig en trots Zonneveld kan zijn.

Foto
,,Als kleine jongen stond ik wel eens aan de rand van het veld naar profvoetballers te kijken. Wachtend op een handtekening of foto. Nu ben ik zelf die profvoetballer. Het is fantastisch om die jonkies te zien. En dan weet je eigenlijk ook hoe uniek het is wat je doet.”

,,Dit is het mooiste wat er is”, gaat Zonneveld enthousiast door. ,,Om 8.45 uur op de club zijn, een beetje warmfietsen, rekken, trainen en dan voor een wedstrijddag om 12.30 uur thuis zijn. Dat zijn lekkere dagen. Maar er zijn genoeg momenten dat het afzien is, hoor. Verder mag ik gewoon niet klagen.”

,,Ik kan nog veertig reddingen maken, maar als ik twee keer één op één kom te staan met een tegenstander en we verliezen met 2-0, dan heb je er toch weinig aan?”

De 24-jarige ‘goalie’ geniet in IJmuiden. Al op jonge leeftijd werd hij keeperstalent van de Jupiler League en ook nu staat hij zijn plekje onder de lat niet af. Hoewel Telstar een vijftiende plek heeft in de Jupiler League, kreeg de ploeg pas 29 goals tegen in 19 duels. Ter vergelijking: FC Oss, dat veertiende staat, kreeg er al 50 tegen.

,,Het gaat ook best prima”, erkent Zonneveld. ,,Maar het kan altijd beter. Jammer van de winterstop eigenlijk. Ik had net het idee dat er ik lekker in zat. Met de ploeg ging het iets minder. Onze spelmaker Stefano Lilipaly speelde met Indonesië in de Suzuki Asian Cup en dat werd gevoeld. Maar net zoals bij FC Lisse is de sfeer hier prima en is het ook gezellig na de wedstrijd.”

De naam van zijn oude club valt: FC Lisse. Zonneveld blijf enthousiast door praten. Over hoe het daar allemaal begon, hoe hij nog steeds met plezier op Ter Specke komt, kijkend bij een elftal vol vrienden: zaterdag 11. Een ploeg die hij, als de Zonneveld tijd heeft, ook met plezier coacht. En ach, als de doelman dan toch in Lisse is, dan blijft een bezoekje aan het vlaggenschip ook meer dan de moeite waard. Zeker dit seizoen.

,,Staan er ineens hordes cameraploegen. Normaal is het er altijd ééntje, die van RTV Noord Holland.”

,,Mensen beginnen je te kennen, ook als keeper van Telstar. Dat is leuk. Ik probeer vaak terug te komen, ook al woon ik nu zelf in IJmuiden. De mensen vinden het mooi dat een Lissenaar nu doelman is in de Jupiler League.”

Daarnaast keept Zonneveld ook nog bij een club die zich inmiddels een cultstatus heeft verworven. Een excentrieke algemeen directeur, een briljant social media apparaat en sinds kort zelfs een wereldberoemde voetballer die op de trainingsvelden loopt. Telstar haalt de laatste weken op een positieve manier de media.

De Pitbull
,,Jij doelt op Edgar Davids? Ja, mooi dat hij er is hoor”, lacht Zonneveld. ,,Hij loopt stage bij ons. Hij is zo’n grote speler, of nou ja, zo groot is hij natuurlijk niet. Maar er staat wel iemand. Hij is er nu een paar dagen en nu is het vooral nog even kijken. Het is erg koud voor hem, volgens mij. En nu staan er ineens hordes cameraploegen. Normaal is het er altijd ééntje, die van RTV Noord Holland.”

Nogmaals, de doelman is tevreden in de havenstad, maar zijn ambities liggen hoger. De huidige vijftiende plek in de Jupiler League, daar wil de keeper niet nog jaren staan. ,,Als team halen we te weinig punten. Nu moet ik zelf mijn best doen om er voor te zorgen dat we wel de punten behouden.”

,,Ik kan nog veertig reddingen maken, maar als ik twee keer één op één kom te staan met een tegenstander en we verliezen met 2-0, dan heb je er toch weinig aan? Als ik realistisch terugkijk op de eerste seizoenshelft ben ik zelf redelijk tevreden. Maar er wordt pas echt naar je gekeken als keeper al je ook echt punten pakt. Dat kan nog beter.”

Want hoewel Zonneveld met zijn 24 jaar pas aan het begin van een keeperscarrière staat, zijn z’n kortetermijnplannen duidelijk: de Eredivisie. ,,Natuurlijk moet je die ambitie hebben, anders kan je beter stoppen. Afhankelijk van hoe mijn lichaam zich houdt wil ik nog jaren door. Ik kan zo tot mijn 35, 36e door voetballen. Dit is mijn zesde jaar Telstar, waarvan ik er nu tweeënhalf jaar echt de eerste keeper ben. Daar ben ik trots op, maar mijn ambities liggen in de Eredivisie.”

Foto’s: Pieter Hoogeveen / 1963-pictures.nl


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen