De rust in het dorp, de drukte op De Krom, de massa op Nieuw Zuid. De verhalen van tevoren, de filmpjes en plagerijen over en weer. De waslijst aan journalisten die zich hadden aangemeld, de interviews die overal te lezen of te zien waren met hoofdrolspelers, fans en bestuursleden. De voorpret rondom Katwijk – Quick Boys was groot. De voorstelling zelf: een mager zesje. Op De Krom bleef het zaterdagmiddag tijdens de derby tussen de twee grootmachten 0-0.

Katwijk-spits Marciano Mengerink had met een zelfgemaakte filmpje de supporters nog benadrukt dat de spelersgroep zich er van doordrongen was hoe belangrijk dit duel was. De Quick Boys-fans hadden op hun beurt zaterdagochtend een indrukwekkende erehaag gevormd op de Katwijkse boulevard om hun blauw-witte helden uit te zwaaien.

Eenmaal op De Krom was het vol, maar kon de derby en de daarbijbehorende ambiance nooit beklijven. Hoewel de speaker van dienst nog trots in het Engels wist te melden dat er buitenlandse supporters uit onder andere Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken en België naar Katwijk waren afgereisd, zullen deze ‘groundhoppers’ zich de volgende keer achter de oren krabben als de ‘Katwijkse derby’ weer op de agenda staat.

Boycot
Het duel tussen de twee dorpsgenoten werd eigenlijk nog voor het fluitje ging al een kopje kleiner gemaakt door alle zaken er omheen. De burgemeester van het vissersdorp besloot voor een verplichte buscombi voor de Quick Boys-supporters richting Katwijk-Noord te kiezen om zo de veiligheid te waarborgen. De fans uit Katwijk-Zuid besloten daarop het duel massaal te boycotten. Omdat het verder rustig bleef, had de burgervader achteraf gelijk in z’n standpunt.

,,Bij dit soort wedstrijden moet je op het randje spelen en soms er overheen.”

Ook binnen de lijnen was het zaterdag relatief vriendelijk, al waren de duels die Katwijker Robbert Susan uitvocht met Quick Boys-middenvelder Mohamad Mahmoed af en toe op het scherpst van de snede. Achteraf bleek dit titanengevecht een synoniem voor de wedstrijd zelf. Mahmoed, zelf twee koppen kleiner dan Susan, vocht zich met passie regelmatig langs de dynamische middenvelder van Katwijk. Precies zoals de wedstrijd zich zou ontspinnen.

Het op papier favoriete Katwijk had lang het veldoverwicht, maar het strijdende Quick Boys kreeg in de eerste helft al de beste kansen. Quick Boys-aanvaller Tommy Bekooij schoot het beste uit de startblokken van allemaal en was met een schot van randje zestien in de eerste helft als eerste het dichtste bij een doelpunt.

Test
De thuisploeg oogde sterker, maar was in de eindfase van een aanval vaak te slordig. Gelukkig voor de thuisploeg deed Quick Boys dat niet veel beter. Totdat Marc de Kruijs, die na een half uur inviel voor de geblesseerde Bekooij, met een diagonale kopbal Katwijk-doelman Ricardo Kieboom voor het eerst echt testte.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

LET’S GO! De enige echte derby van het land gaat beginnen 🧡⚔️💙 #KATQUI

Een bericht gedeeld door Voetbal in de Bollenstreek (@voetbal_in_de_bollenstreek) op

In de tweede helft leek Katwijk de slag op het middenveld wel te hebben gewonnen en was de energieke Mahmoed optisch gezien minder aanwezig. De ‘Quick Boys-terriër’ genoot wel van de duels met z’n concurrent. ,,Tijdens zo’n wedstrijd moet je er alles an doen om de duels op het middenveld winnen. Dat maakt dit soort derby’s alleen maar mooi.”

Susan had Mahmoed naarmate de eerste helft vorderde al langzaam geprobeerd uit te schakelen. Zo kreeg de nummer zes van Quick Boys geel voor een stevige charge op de benen van Susan, die met wat toneelspel gewillig naar de grond ging. ,,Bij dit soort wedstrijden moet je op het randje spelen en soms er overheen. Het was lekker dat hij in de eerste helft geel pakte. Daarna heb ik ‘m nog een beetje zitten stangen. Dinsdag zal het niet veel anders zijn, maar na die potten geven we elkaar gewoon weer een hand.”

Omschakeling
Het werk van Susan legde Katwijk na rust geen windeieren. De ploeg werd beter en kreeg via Marouane Afaker de grootste kans van de wedstrijd. Na een lage voorzet van Joey Jongman stond Afaker op een meter of vijf oog-in-oog met Quick Boys-doelman Paul van der Helm. De Katwijker mikte de bal echter op de paal. Niet veel later kreeg Mengerink na goed doorzetten ook nog de mogelijkheid op de 1-0, maar de spits kon diep in de ’16’ net niet op tijd afdrukken.

Met nog een kwartier te spelen leek de energie op bij Katwijk en werden juist de bezoekers nog gevaarlijk. Jasper de Vré volleerde schitterend richting de goal, Mahmoed deed dat vlak voor tijd ook, maar beiden schoten hun pogingen net over. De 0-0 bleef daarmee op het scorebord staan.

,,Bij dit soort wedstrijden maakt de ranglijst echt geen kloot uit.”

Zonde, vond de Quick Boys-middenvelder, die vooral in het laatste kwartier nog stiekem op een overwinning had gehoopt. ,,Wij lieten Katwijk vooral komen, zodat wij in de omschakeling gevaarlijk konden worden. Zij hebben het meeste balbezit gehad, maar wij kregen misschien wel de meeste kansen. Wij wisten wat Katwijk in huis ha en daar hebben we ons goed tegen gewapend. We hebben kunnen laten zien dat we niet onder doen voor Katwijk, ook al is dit ons eerste jaar in de Tweede Divisie.”

Niet verrast
Susan zocht het antwoord op de matige wedstrijd vooral bij z’n eigen ploeg. ,,We hebben niet goed gespeeld. We hebben zestig, zeventig minuten de overhand gehad en hadden het in de eerste fase van de tweede helft moeten afmaken. Dat is zonde.”

,,Bij dit soort wedstrijden maakt de ranglijst echt geen kloot uit. Of Quick Boys nu stijf onderaan had gestaan of dat ze de promovendus zijn uit de Derde Divisie, hier gaat het gas er gewoon op. Je weet wat zo’n pot met zich meebrengt. Dat zag je hier donderdagavond bij de training en ook op Nieuw Zuid. We waren niet verrast door het felle Quick Boys, maar toegegeven: ze hielden goed stand.”

Katwijk – Quick Boys 0-0 (0-0)

Katwijk: Kieboom, Sinteur, Van Noord (84. Esseboom), Van der Meer, Van Weerdenburg, Susan, Jongman, Bergkamp, Van den Ban, Mengerink, Afaker (64. JW. Tesselaar)

Quick Boys: Van der Helm, Gomez Nieto, Bosman, J. Tesselaar, Ravensbergen, Mahmoed, Ket, Kuyvenhoven (71. Kamp), De Vré, Kaars (87. Van Liempt), Bekooij (30. De Kruijs)

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Spannende maar matige ‘Katwijkse derby’ eindigt in brilstand’

Katwijk-verdediger Rick van der Meer na Katwijk – Quick Boys

Quick Boys-middenvelder Mohamad Mahmoed na Katwijk – Quick Boys


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)