Hoewel de Katwijk-spelers steevast naar de buitenwacht volhielden de afgelopen weken dat ze eerst naar hun eigen ploeg wilden kijken in plaats van naar de concurrenten om het kampioenschap, frustreerde het de voetballers dat ze zaterdag zelf op 1-1 bleven tegen Jong Vitesse. Tot overmaat van ramp zagen ze dat de naaste concurrenten de punten verspeelden. ,,Achteraf baal je enorm”, zei doelman Mark de Vries een dag later eerlijk. 

Het gat met koploper IJsselmeervogels liep zelfs nog twee punten op tot acht. AFC en Koninklijke HFC verloren wel. En dus had Katwijk met een driepunter goede zaken kunnen in de jacht naar zilverwerk aan het einde van het seizoen. ,,We hoorden in de wandelgangen dat de uitslagen weleens gunstig voor ons konden zijn. We hebben in de kleedkamer nog wel gezegd dat we eerst naar onszelf moesten kijken.”

En daar had de ploeg van Jan Zoutman het eigenlijk druk genoeg mee. De Katwijkers kwamen niet scherp genoeg uit de startblokken vond goalie De Vries. ,,En dat kan niet tegen beloftenteams. Dat zijn echt geen koekenbakkers. Als je verzaakt, kom je in de problemen.”

,,Gewoon één, twee keer raken en goal.”

De 1-0 van Lars ten Teijen was daarin misschien exemplarisch. Over de linkerflank kon Hicham Acheffay tot de achterlijn doorlopen zonder dat Bart Sinteur en Mike van den Ban de buitenspeler bij wijze van spreken over de boarding kieperden. De vleugelaanvaller kon de bal voorleggen op Ten Teijen die van dichtbij nog op de voeten schoot van doelman De Vries. Hij zag alleen dat via z’n voeten de bal over de doellijn ging.

Bewijzen
Vlak daarna maakte Katwijk wel direct gelijk via Norair Mamedov. ,,Dat was ook gelijk het beste moment van de dag. Het was een schitterende aanval via Joey Jongman. Gewoon één, twee keer raken en goal.” Hoewel beide elftallen daarna nog kansen kregen op meer, zo faalde Rick van der Meer nog één op één met doelman Biyal Bayazit, bleef het verder bij 1-1.


Mike van den Ban duelleert met een Arnhemmer

En dus kon de doelman uit Lisse niet helemaal tevreden zijn, maar was hij wel blij dat hij weer negentig minuten lang zichzelf kon bewijzen onder de Katwijkse lat. ,,Ik weet sowieso zeker dat ik de komende periode nog speel vanwege de blessure bij Ricardo Kieboom. Dat zal nog wel een potje of vier zijn.” De Rotterdamse keeper zit nog in het gips met een gebroken middenvoetsbeentje.

Onderscheid
In de tussentijd speelde De Vries inmiddels tegen Spakenburg, VVSB en nu dus Jong Vitesse. Daarin kon hij nog niet de nul houden. ,,Tegen Spakenburg had dat wel moeten gebeuren. Door een ‘pechmomentje’ viel vlak voor tijd nog een tegengoal.” De 31-jarige doelman liet de bal door z’n handen glippen. ,,Maar tegen Jong Vitesse en VVSB pakte ik een paar belangrijke ballen. Dat is lekker en ziet de trainer ook.”

,,Neem bijvoorbeeld uit bij VVSB. Daar pakte ik vlak voor rust bij een 0-2 tussenstand in het voordeel voor ons die halve omhaal van Frank Tervoert. Als die erin was gegaan, was het misschien een heel ander duel geworden. Met zulke reddingen kan ik het onderscheid maken.”

,,Als ik het gewoon goed doe, dan is het van de zomer de keuze aan de trainer voor wie hij gaat.”

Omdat De Vries nu vanwege de blessure van Kieboom ongeveer twee maanden onder de lat kan staan bij Katwijk, heeft hij wel het gevoel gekregen dat hij zich serieus kan laten zien aan de trainer. ,,Als ik het gewoon goed doe, dan is het van de zomer de keuze aan de trainer voor wie hij gaat. Als hij dan zegt: joh ik nijg naar jou of naar Ricardo, dan kan ik beter leven met elke beslissing. Dan is er eerlijk een keuze gemaakt voor een keeper.”

,,De trainer kan nu in ieder geval zien wat hij aan mij heeft. En natuurlijk zal in er in de toekomst nog wel een minder potje van mijn kant tussenzitten. Anders had ik in het buitenland onder een lat gestaan. Maar daardoor raak ik niet meer van slag.”

Foto’s: Peter Teunissen

Lees ook: ‘,,We moeten beseffen dat wij geen Quick Boys of Noordwijk zijn”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen