Hij is zo’n speler die je er maar beter bij kunt hebben. Een middenvelder die op het juiste moment een pass onderschept. Een speler die vrijwel nooit door de ondergrens zakt. De vaandeldrager die voorop gaat in de strijd: VVSB’er Bas Ruigrok. Zijn er na de wedstrijd tegen Koninklijke HFC uit Haarlem schouderklopjes voor de goed presterende Tavilla en Van Niel, dan zie je Bas Ruigrok twintig meter verderop goedkeurend toekijken. Dat is hem ten voeten uit.

Een diener, geen hoofdrolspeler. Maar trainer Wilfred van Leeuwen onderstreepte in het vorige seizoen meerdere malen de kwaliteit van Bas Ruigrok. En hoe belangrijk hij wel niet was voor het balans in het elftal. De middenvelder weet het zelf ook wel. Hij is niet de ‘mooiste voetballer’ met de meest verfijnde techniek. Maar hij staat er wel. Ook tegen Koninklijke HFC. Niet in de schijnwerpers, wel als stofzuiger op het middenveld. ,,Iedereen was scherp en bij de les. Moet je zien hoever je dan kan komen”, benadrukt Ruigrok de werklust die VVSB op de mat legde zondag. ,,We zijn de hele wedstrijd blijven geven. Met z’n allen honderd procent. Van de keeper tot aan de staf bij wijze van spreken. Ik vind alleen dat we de wedstrijd voor rust allang hadden moeten beslissen. Het had al 4-0 of 5-0 mogen staan na 45 minuten voetbal.”

VVSB legde inderdaad een prima eerste helft op de mat, maar zag ook twee ballen van de lijn worden gehaald door Vijlbrief. Daar tegenover stonden goede kansen voor Tavilla, Bekooij en Parami. Het aanvalstrio van de Noordwijkerhouters. ,,In de kleedkamer zeiden we tegen elkaar ‘luister jongens, we moeten nog meer brengen dan we al doen’. Terwijl we eigenlijk echt top speelden de eerste helft. Dat was echt genieten, met mooie aanvallen. HFC was niet goed, dus we wisten dat zij beter uit de kleedkamer zouden komen.”

Kraaijvanger
De schouderklopjes die Tavilla en Van Niel kregen van de supporters kregen ze verbaal ook van Ruigrok. ,,Tavilla was geniaal!”, benadrukt Ruigrok zijn wedstrijd. ,,Tomas is watervlug. De tactiek pakte perfect uit tegen twee sterktse verdedigers. Je moet geen duel met ze aangaan en dat deed hij ook niet, maar omdat hij zo balvast was konden we allemaal aansluiten.” Ruigrok was na afloop nog niet klaar met complimenten strooien. Ook Kraaijvanger ‘moest er aan geloven’. De verdediger miste de seizoensstart vanwege een blessure. Hoewel Tim de Rijk, vond ook Ruigrok, zijn plek prima invulde, was de terugkeer van Kraaijvanger voelbaar. ,,Met hem staat er zo’n brok aan ervaring achterin. Dat merk je in het hele elftal. Hij kan het elftal van achteruit doorsturen dankzij zijn coaching.”

Nu Ruigrok toch zo lekker bezig was met complimentjes strooien, kan er nog wel een pluim vanaf. ,,Als Peet van der Slot in de slotfase zijn lichaam niet voor de bal had gegooid bij de laatste corner van HFC, dan hadden wij hier over een 2-2 staan praten. Nu praten we over ons als terechte winnaar. Gelukkig maar.” Vervolgens liep Ruigrok met een glimlach van oor tot oor weg. De middenvelder was tevreden. De puntjes bleven in Noordwijkerhout dankzij de termen die hem het beste passen: strijd en passie.

Tekst: Frank Venema

Foto: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)