Het is een steeds vaker voorkomend fenomeen in het amateurvoetbal: de zaakwaarnemer.  In deze tweedelige serie proberen we inzicht te krijgen in de nieuwste ontwikkelingen, en de bijbehorende consequenties voor clubs en spelers  Daarnaast vertellen beide belangenbehartigers welke diensten worden aangeboden aan de spelers die zij begeleiden. In aflevering 2 Marvin Nieuwlaat.

Marvin Nieuwlaat is samen met Sandro Calabro eigenaar van het bureau Agency Nr1. Samen komen ze dit seizoen ook uit voor Derde Divisionist Scheveningen. Sinds een jaar binden zij voetballers die ondersteuning willen hebben bij het behartigen van (commerciële) voetbalbelangen. De voormalige speler van FC Lisse gaat in op de ontwikkelingen in zijn werkveld.

Voor welke spelers behartigen jullie de belangen?

,,Dat zijn er inmiddels behoorlijk veel. We zijn sinds vorig jaar hard van start gegaan en hebben inmiddels ongeveer vijfentwintig spelers in de portefeuille. De spelers spelen in Nederlandse en buitenlandse profcompetities. We hebben nog weinig amateurvoetballers. Een voorbeeld van spelers wiens belangen wij behartigen is Michael Lang. Hij is Zwitsers international en speelt bij FC Basel. Ook hebben wij Maikel Verkoelen van Helmond Sport en Toni Varela van het Oostenrijkse SV Horn. Met die laatste club hebben wij goed contact doordat de eigenaar een ex-teamgenoot van Sandro is. Deze club is gekocht door Keisuke Honda en zij hebben de ambitie om binnen vijf jaar in de Europa League te acteren. In het huidige seizoen speelt de club op het tweede niveau in Oostenrijk. Recent hebben wij de eerste keeper van NAC, Jorn Brondeel, geholpen aan een transfer naar FC Twente. We sluiten bij voorbaat geen spelers uit, ook niet indien zij uitkomen in amateurcompetities.”

Wat doen jullie voor de spelers?

,,Wat niet eigenlijk? Onder meer zorgen wij voor fysieke begeleiding door een samenwerking met Veel Beter Fysiotherapie in Almere. Daarnaast bieden wij ook mentale hulp, we werken samen met De Talentenacademie voor sportpsycholoog. Dit zijn de diensten die we aanbieden naast het voeren van contractonderhandelingen met clubs. Sommige spelers hebben ook persoonlijke sponsors of zijn daarnaar op zoek. Ook hier bemiddelen wij in. Bovendien staan we de spelers fiscaal bij. We werken samen met Vissers Advocatuur.”

Welke ontwikkelingen zie jij onder zaakwaarnemers?

,,Ik denk dat het aantal groeit in Nederland. Met name de komst van de Tweede en Derde divisie heeft daaraan bijgedragen. Sinds de markt vrij is, zie ik een toename in de belangenbehartigers in het voetbal. In de jeugd valt dit ook op. Hier zitten ook veel goudzoekers tussen, deze komen we regelmatig tegen. Dit zijn personen die spelers direct veel willen beloven, maar eigenlijk vraag ik me af wat hiervan terecht komt. Wij willen in ieder geval betrouwbaar zijn. We beloven alleen dingen die we waar kunnen maken en willen altijd eerlijk zijn naar onze spelers toe. We gaan ook geen spelers weghalen, die bij andere bureaus onder contract staan.”

Vind jij dat spelers uit de Tweede en Derde divisie de contractonderhandelingen zelf moeten doen?

,,Voorheen vond ik dat wel. Het is ook een manier van jezelf ontwikkelen. Echter ben ik daarin bijgedraaid. Door de contracteisen die de KNVB heeft opgelegd bij clubs uit de Tweede en Derde Divisie, moeten afspraken strikter worden gemaakt. Persoonlijk denk ik dat veel amateurclubs hier helemaal niet aan willen. Zij willen graag de amateurclub blijven en niet met zaakwaarnemers om de tafel voor onderhandelingen. Bovendien denk ik dat clubs angstig zijn omdat in de markt ook onbetrouwbare types rondlopen.”

Marvin Nieuwlaat als speler van Scheveningen

Hoe komen de spelers bij jouw bureau?

,,Op verschillende manieren. Een aantal spelers benaderen ons zelf omdat zij goede ervaringen hebben gehoord van andere spelers. Dat helpt ons enorm. Verder werken we ook samen met een aantal scouts. Zij bekijken veel wedstrijden en vergaren dan informatie over interessante spelers. Deze spelers worden door ons benaderd om te praten over een samenwerking.”

Wat doen jullie tijdens een contractperiode voor spelers?

,,We hebben dagelijks contact met alle jongens. Wij willen weten waar ze staan waar ze tegenaan lopen. Wij zijn vooral een eerste uitlaatklep voor ze. Na de wedstrijden kunnen ze ons bellen om frustraties te uiten. Bovendien geven we ze veel tips. Persoonlijke sponsoring is een trend die we vaker zien voorkomen, ook bij jongens die nog niet in professionele competities acteren. Uiteraard voeren we ook de contractonderhandelingen. Hierin bespreken we het salaris, de premies, transfersommen en tekengelden. Voor sommige spelers ook de huisvesting en de daaraan gelieerde vergoeding.”

Werken jullie ook voor clubs?

,,Ik wil graag vooropstellen dat we officieel niet aan een club verbonden mogen zijn. Wij opereren onafhankelijk. Dat neemt niet weg dat we met een aantal clubs een nauwe samenwerking hebben. In deze voorjaarsperiode kijken we met de clubs vooruit naar het nieuwe seizoen en brengen we de wensen in kaart. SV Horn en Royal Antwerp FC zijn twee clubs waar we veel voor doen. Via ons netwerk en onze betrouwbare dienstverlening proberen wij een goede partij te zijn voor deze clubs.”

Hoe ziet de samenwerking met een speler eruit?

,,We gaan in beginsel voor twee jaar in zee met een speler. We plannen eerst een intakegesprek met een speler die interesse heeft in onze diensten. Daarin leggen we uit wat we voor hem kunnen doen en bij welke clubs wij contacten hebben. Ook de ambities van de speler komen ter sprake in het gesprek. Het uitgangspunt is dat we realistisch gaan bekijken wat de mogelijkheden zijn. In samenwerking stippelen we uit wat we willen gaan bereiken. Het voetbaltechnische deel ligt niet bij ons. Dit zien wij als een wisselwerking tussen de speler en de trainers bij zijn club. Tijdens deze twee jaar hebben we frequent contact om te bepalen waar we staan en welke nieuwe mogelijkheden of wensen spelen.”

Merk jij dat spelers uit de Bollenstreek extra aantrekkelijk zijn?

,,In de Bollenstreek leeft het voetbal buitengewoon. In die regio bestaan voetbalbolwerken en het staat garant voor aantrekkelijke wedstrijden. Daar heb ik zelf als oud-speler van FC Lisse ook hele mooie herinneringen aan. Ik denk dat de aantrekkingskracht afneemt door de nieuwe voetbalpiramide. Deze heeft als doelstelling om de Jupiler League te redden. Maar voor zover ik het nu kan inschatten worden de Tweede en Derde Divisie meegenomen in de neerwaartse spiraal. Veel regiovoetbal is uit elkaar getrokken en de beleving is minder ten opzichte van de situatie uit het verleden. Vroeger was het altijd volle bak bij wedstrijden in de Bollenstreek, dit is nu afgenomen. Ik vind het moeilijk te zeggen of spelers uit die regio meer in trek zijn.”

Raad jij spelers soms aan om in de Tweede of Derde Divisie te spelen in plaats van in de Jupiler League?

,,Dat ligt vooral aan de fase waarin de carrière van de speler zich bevindt. Spelers die in de laatste fase zitten, kiezen vaak al voor een stap omlaag. Spelen in de Tweede en Derde divisie houdt in dat je er niet fulltime mee bezig bent. Vaak is dat een afweging om te kiezen voor een lager niveau. De maatschappelijke loopbaan wordt dan belangrijker.”

Lees hier aflevering 1 nog eens terug.

POPULAIRE BERICHTEN