,,De eerste helft was slecht, het slaat nergens op dat we het belang van deze wedstrijd niet inzien”, baalde Rob Zandbergen in Almere. Terneergeslagen en vol ongeloof stond hij voor de kleedkamer. Uitgeteld hadden de spelers van Rijnvogels vlak daarvoor het veld van het Yanmar Stadion verlaten. Als verliezer van een degradatiekraker tegen de beloften van Almere City. Symbolisch voor het duel en het seizoen was de laatste actie van de wedstrijd. Jong Almere-invaller Vaarnold strafte daarin een persoonlijke fout van Rijnvogels-keeper Peter Messemaker af en zette de 4-1 eindstand op het bord.

Degradatiezorgen halen over het algemeen niet het beste spel in ploegen naar boven. Ook in Almere was dit het geval. Rommelig was het spelbeeld in het eerste bedrijf. FC Rijnvogels kwam aanvankelijk nog aardig uit de startblokken met een serie mogelijkheden. Arno Dijkstra’s kopbal uit een hoekschop, een afstandsschot van Niels van Veen en vrije trap van Romano van der Stoep werden gestopt door Jong Almere City-keeper Grim. Het stormachtige begin van de Katwijkers bleef zonder treffer.

Uitgerekend tegen de laagst geklasseerde ploeg uit de competitie ontbrak het FC Rijnvogels vervolgens aan spierballen. Het initiatief werd makkelijk uit handen gegeven en de gastheren kropen stilaan uit de schulp. Halverwege de eerste helft werd de eerste uitbraak van Jong Almere City FC omgezet in de openingstreffer. Jasper Waalkens rondde een uitgespeelde aanval beheerst af met een lage schuiver in de hoek. Tot aan het rustsignaal kende de wedstrijd nog één wapenfeit. Messemaker redde knap in een één-op-één situatie met Jong Almere-aanvaller Ibrahim.

De slappe hap van de eerste helft was bij aanvang van de tweede helft ver te zoeken. Vroeg storen van de Rijnvogels leidde tot een sterk gewijzigd spelbeeld en Jong Almere kwam minder aan voetballen toe. De verdiende gelijkmaker volgde in de 63e minuut. Romano van der Stoep zette voor, Arno Dijkstra knikte binnen. Het leek een opmaat tot een kanteling van de wedstrijd.

Persoonlijke fouten
De inleiding voor de zesde nederlaag op rij volgde in de 75e minuut echter alsnog. En typerend voor de bordeauxroden werd de 2-1 ingeluid door een persoonlijke flater. Pieter van der Breggen leverde vroeg in de opbouw de bal in en zag zijn verdediging worden uitgespeeld door de aanvallers uit Almere. Ibrahim drukte uiteindelijk succesvol af; 2-1.

Niels van Veen kan de bal nog net binnenhouden

Opportunistisch probeerde de formatie van Hein van Heek het tij alsnog te keren. Centrale verdediger Mart Spierdijk werd doorgestuurd om de aanvallers te ondersteunen. Het gewenste effect bleef uit. Integendeel, Jong Almere City profiteerde en liep verder uit. Jasper Waalkans schoof in de 82e minuut een strafschop binnen na een overtreding van Bright Ampong.

De nederlaag betekent dat FC Rijnvogels de ploeg is met de meeste verliespunten in de derde divisie. Met nog negen duels te spelen. ,,Achter mij heerst een begrafenisstemming in de kleedkamer”, vervolgde Rob Zandbergen. ,,Dit is een hele harde klap. Zeker nadat we het gevoel kregen dat we de wedstrijd konden kantelen. Teleurstellend dat we wederom door persoonlijke fouten verliezen. We moeten volgende echt negentig minuten volle bak geven tegen DVS’33.”

Jong Almere City – FC Rijnvogels 4-1 (1-0). 24. Waalkens 1-0, 63. Dijkstra 1-1, 75. Ibrahim 2-1, 82. Waalkens (strafschop) 3-1, 90+3. Vaarnold 4-1

FC Rijnvogels: Messemaker, Ampong, Spierdijk, J. Zandbergen, R. Zandbergen (78. Kaya), De Vlugt (65. Soomer), Van der Breggen, Van der Stoep, Havenaar, Van Veen (57. Verhagen), Dijkstra

Tekst: Stefan Baars
Foto’s: Kooltuinstrijders