De route die Gino Demon aflegt in het voetbal is vaker genomen. Van het niet aan spelen toekomen bij een beloftenploeg van een betaald voetbalorganisatie, naar een topclub in het amateurwereldje. Regelmatig zonder succes, maar des te vaker wel met de ambities en misschien wel ‘air’ en ‘pretenties’ om weer te slagen in het profvoetbal. In alles klinkt Demon, kersverse linksback van Rijnsburgse Boys, een stuk kalmer. Z’n realisme is verademend. ,,Laat ik eerst maar lekker minuten gaan maken, over anderhalf jaar zien we wel weer verder.”

Demon kwam vlak na de winterstop over van Jong FC Utrecht. De twintiger had juist in de Domstad gezocht naar hernieuwd voetbalgeluk. Het leven in het profwereldje begon voor de in Haarlem geboren Demon in Breda. De linksback maakte ‘gewoon’ minuten in het eerste van NAC toen de club vorig jaar in de Eerste Divisie speelde. Bij z’n basisdebuut maakte de op dat moment 19-jarige speler gelijk z’n eerste goal. De rode loper leek zich uit te rollen.

Virgil Deen
Maar met het aantrekken van Stijn Vreven in Noord-Brabant, hield het verhaal voor de verdediger langzaam op. Demon besloot afgelopen zomer te verkassen naar de Domstad. Z’n overstap naar de Utrechters bleek uiteindelijk geen succes. De voetballer had het zelf snel door. In plaats van nu eens lekker volle wedstrijd te spelen, zat hij meer op de bank dan hem lief was. In de winterstop vertrok hij en hield hij z’n ogen nu ook open voor een plek in het amateurvoetbal.

,,Dit was een gaaf potje voor voetballer. Die fakkels bij de opkomst, de fans, de rook.”

Via onder andere Virgil Deen (z’n oude ploegmaatje in de jeugd bij VSV uit Velserbroek) kwam Rijnsburgse Boys op z’n pad terecht. Deen sprak positief over Rijnsburgse Boys richting Demon, de Rijnsburgers bleken op hun beurt wel geïnteresseerd en hapten toe. Begin februari tekende Demon een contract dat hem voor anderhalf jaar bond aan ‘de Uien’. Na drie duels met ‘Jong’ mee te hebben gespeeld, maakte de vleugelverdediger in Spakenburg tegen de plaatselijke ‘Vogels’ z’n basisdebuut voor de ploeg van Pieter Mulders.

Na een 0-1 voorsprong bij rust, ging het tegen IJsselmeervogels in de tweede helft volledig mis. De wedstrijd eindigde in een 6-1 nederlaag. ,,Een bizar potje. In de eerste helft stonden we nog wel goed, maar wat er daarna gebeurde… Des te lekkerder was de overwinning op De Dijk (0-3, in Amsterdam), waarin we ook nog de nul hielden.”

Binnenkomst
Z’n intocht in de Bollenstreek ging snel. Van een paar potjes bij de beloften naar direct een basisplaats na z’n eerste maand op Sportpark Middelmors. Toch was ook voor de Velserbroeker logischerwijs alles nieuw. Het niveau, maar bovenal z’n plek in de selectie, überhaupt de sfeer binnen de groep.

,,Ik heb niks te klagen, het is een leuke groep. We leren elkaar nu als spelers steeds beter kennen. Ik weet steeds meer wat ik voetballend aan mijn teamgenoten heb en andersom.”

Gino Demon duelleert met Steven Sanchez Angolo in de streekderby tegen Katwijk

Na de wedstrijden tegen IJsselmeervogels en De Dijk werd de voetballer ook tegen Katwijk in het diepe gegooid. Z’n eerste echte streekderby in een voetbalgekke regio, werd er één om niet zo snel meer te vergeten. ,,Het gevoel van de derby heerste al de hele week. Een paar dagen van te voren zagen we ook die fakkels bij de training van Katwijk. Het motiveerde ons alleen maar richting afgelopen zaterdag.”

,,Dit was een gaaf potje voor een voetballer. Die fakkels bij de opkomst, de fans, de rook. Er hing een mooie sfeer. Sowieso kwam er ook een vaste groep supporters mee naar de uitwedstrijden bij IJsselmeervogels en De Dijk. Dat vond ik gaaf om te zien.”

,,Ik ga ook weer een studie oppakken. Over anderhalf jaar zien we wel weer verder.”

,,We kwamen vroeg op achterstand zaterdag, maar konden dat heel snel gelijktrekken. Daarna hebben zij een tijd lang niet zoveel kansen gehad en lag het momentum meer bij ons. Totdat het gestaakt werd. Daar kwam Katwijk wat sterker uit.” Dat de bezoekers uiteindelijk wonnen, kwam even aan als een tik, maar geen mokerslag.

Toekomst
En dus gaat de focus bij Demon direct alweer naar de toekomst. Eéntje waar hij de komende tijd eens rustig over na gaat denken. ,,Ik heb voor anderhalf jaar getekend in Rijnsburg. Daarin wil ik zoveel mogelijk minuten maken. Ik heb de afgelopen jaren wel geleerd dat dat het belangrijkste voor mij is. Ik heb het nu in de eerste ruime maand prima naar m’n zin hier in Rijnsburg. Ik ga ook weer een studie oppakken. Over anderhalf jaar zien we wel weer verder. ”

Foto’s: Aad de Winter & Hans Heemskerk

Lees ook: ‘Column: groter dan de club’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen