Als de klok zaterdag rond kwart over vijf tikt, weet Dick Heemskerk dat het erop zit. Als de arbiter het laatste fluitsignaal laat klinken tijdens GVVV – Rijnsburgse Boys komt er een einde aan 35 jaar dienstverband bij de Rijnsburgers voor de assistent-trainer. Vijftien jaar lang diende hij de club als speler, één jaar als elftalbegeleider en negentien jaar was hij de rechterhand van de trainers. Een einde van een tijdperk op de bank van de geel-zwarten. 

‘Toeval bestaat niet’, zeggen velen. Daarom zal het geen toeval zijn dat Heemskerk zaterdag afzwaait met een wedstrijd tegen de trainer die hij het langst assisteerde op sportpark Middelmors: Niek Oosterlee. Het maakt het afscheid van de Rijnsburger alleen maar specialer.

,,Ik denk dat ik twintig uur per week in de club steek.”

,,Ik kreeg afgelopen zaterdag al een appje van Niek (Oosterlee, red.)”, begint Heemskerk van de club. ,,Hij kon niet bij mijn afscheid zijn, omdat GVVV natuurlijk ook een wedstrijd had. Dat we elkaar komende zaterdag tegenkomen, is alleen maar mooi. We zullen na afloop van de wedstrijd denk ik nog wel een drankje met elkaar doen”, zegt Heemskerk met een knipoog.

Twintig uur
Nog één keer zal hij als assistent-trainer op de bank zitten van ‘De Uien’. Daarna zit het erop en gaat Heemskerk zich focussen op andere dingen in het leven. Overigens was stoppen bij de club een moeilijke beslissing voor hem. Na lang wikken en wegen was hij eruit. Het is na 35 jaar trouwe dienst mooi geweest.

,,Het is de beste keuze. Je bent toch vier keer per week op de club. Ik denk dat ik twintig uur per week in de club steek. Het neemt gewoon veel tijd in beslag. Zeker in deze dagen van het amateurvoetbal met 34 speelrondes. Dan heb je ook nog de voorbereiding en bekerwedstrijden. Daarnaast is het ook tijd om plaats te maken voor de jongere generatie en ik heb zin om tijd vrij te maken voor leuke dingen.”

,,We mochten ineens spelen tegen mannen zoals Marco van Basten, de broertjes Koeman en noem ze allemaal maar op.”

Wat Heemskerk precies gaat doen weet hij nog niet. De komende maanden gaat hij vooral gebruiken om om zich heen te kijken. Gelukkig heeft hij  opties zat. ,,Hans Zwaan, de oud-spits van Rijnsburgse Boys en Katwijk, zei al tegen mij dat ik met hem een avondje moest gaan tennissen. Daarnaast heb ik twee gasten die net het huis uit zijn. Daar zal ik de komende periode ook wel een bakkie koffie of een biertje komen doen.”

Successen 
Met een raar gevoel zal de assistent-trainer de deur achter zich dicht doen zometeen op de Middelmors. Komend seizoen komt hij er hoogstwaarschijnlijk nog wel terug, maar dan als voetballiefhebber. Dat gaat hij met plezier doen, want het sportpark in Rijnsburg herbergt de nodige herinneringen en successen met zich mee. Het is voor deze echte clubman dan ook onmogelijk om één moment te kiezen wat hem het meest bijblijft.

Als assistent-trainer rechts van hoofdtrainer Wilfred van Leeuwen.

,,Ik heb prachtige wedstrijden meegemaakt. Ik weet nog dat het Nederlands elftal zich in 1990 ging voorbereiden op het Wereld Kampioenschap in Italië. Toen speelden wij een oefenwedstrijd tegen ze. Dat was een mooie belevenis. Wij waren namelijk net kampioen geworden en toen mochten we ineens spelen tegen mannen zoals Marco van Basten, de broertjes Koeman en noem ze allemaal maar op.”

,,Ook de derby’s en de wedstrijden in de beker zal ik nooit vergeten. We hebben prachtige wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord gespeeld. Als assistent-trainer heb ik ook de nodige mooie momenten meegemaakt. De kampioenschappen, maar ook de bekerwedstrijd bij FC Utrecht zal me bijblijven.”

Nog één keer
Nog één keer gaat Heemskerk zich zaterdag negentig minuten druk maken om ‘zijn club’. Daarna zit het er echt op. ,,We hebben met de selectie afgesproken bij de strandtent van Wilfred van Leeuwen. Daar stappen we op de bus naar Veenendaal en ’s avonds zullen we er terugkeren. Dan sluiten we het even met z’n allen af op een gezellige manier.”

Foto’s: Hans Heemskerk

Lees ook:Een jaar met dubbele gevoelens voor Duivenvoorden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
SJC14.00Olympia Haarlem
Hillegom14.00DEM
Foreholteafg.Velsen
VVH/Velserbroek14.00Van Nispen (zon.)