De winterstop is een ideaal moment om zaken te evalueren en door te spreken. Op de vraag hoe hij zijn ploeg over de eerste seizoenshelft zou beoordelen, kwam coach Dick Schreuder na de winst bij IJsselmeervogels (2-4) met het rapportcijfer 7,5 op de proppen. ,,En dat kan je naar boven of beneden afronden”, grijnsde de Barnevelder. 

Die laatste opmerking tekende het goede gemoed van de oefenmeester, die zichtbaar lekker in zijn vel zit. En hij heeft er alle reden toe. Katwijk boekte op de rode kant van de Westmaat de vijfde opeenvolgende zege en is de koppositie tot op een punt genaderd.

Schreuder heeft de naam een strenge schoolmeester te zijn, die veel waarde hecht aan discipline en het naleven van gemaakte afspraken. Toch lijkt hij steeds losser te worden, niet alleen afgaande op de ontspannen indruk die hij op de Westmaat maakte. Alsof Schreuder voelt dat zijn hardwerkende en serieus studerende leerlingen meer verantwoordelijkheid aankunnen.

Samenwerking
De winterstop is traditiegetrouw de periode van het evalueren. Katwijk kan in ieder met een uitstekend tussenrapport thuiskomen. ,,Ik kan geen slecht cijfer geven en onmogelijk zeggen dat ik niet tevreden ben”, aldus Schreuder. ,,De samenwerking tussen het team, de club en de supporters werkt uitstekend.”

Toch is achterover leunen er niet bij. Daar ziet ‘docent’ Schreuder wel op toe. ,,Als we 2 januari weer beginnen, en ik merk dat iemand denkt ook maar een stapje minder te hoeven doen, haal ik hem direct eruit. In de tweede helft van het seizoen moeten we het opnieuw laten zien. Dit geeft geen enkele garanties.”

Schreuder vond daarom het frivole spel na rust niet gepast. Plots werden er hakjes gegeven en leek Katwijk de schoonheidsprijs te willen veroveren. ,,Dat nodigt de tegenstander uit tot agressiviteit”, stelde Schreuder. ,,Je moet ook weten op welke momenten je het doet. De tweede helft zaten we niet zo lekker in de wedstrijd als voor rust. Ik begrijp heus wel dat het bij het spel van Mark de Loor past en evengoed bij jongens als Plat en Sanchez Angulo. Dat accepteren we ook, het is hun kwaliteit, maar alleen als ze zonder bal ook hard werken. Dan maken jongens als bijvoorbeeld Robbert Susan, Marciano Aalders en Paul de Lange zich ook ondergeschikt en zijn ze bereid zich weg te cijferen.”

Eind augustus trof Katwijk recordkampioen IJsselmeervogels op de Krom en verloor het volledig onterecht met 1-2. Het was het gevolg van een gebrek aan efficiëntie. Sindsdien is er veel veranderd. De voormalige koploper IJsselmeervogels is een trainerswissel rijker en heeft een vrije val op de ranglijst gemaakt. Als twaalfde de winterstop ingaan is voor Spakenburgse begrippen ondermaats en ver beneden het verwachtingsniveau.

Rollen omgedraaid
Katwijk begon qua resultaten matig aan de competitie, maar is er helemaal bovenop gekomen. Wat dat betreft zijn de rollen volledig omgedraaid. En op de Westmaat toonde Katwijk zich zelfs efficiënt. Bij rust gaf het scorebord 0-3 aan, en had Katwijk drie van zijn vijf kansen benut.

Mark de Loor opende met een schuiver de score, waarna Robbert Susan (kopbal uit corner) en Marciano Mengerink (in de rebound) de marge naar drie tilden. IJsselmeervogels toonde zich juist niet schotvaardig en miste via oud-prof Fred Benson zelfs een strafschop.

In de tweede helft voerden de Vogels de druk op richting het doel van Atam Koroglu, maar volgens Stefan Stam was het slechts optische dreiging. ,,Bij die twee tegengoals verdedigden we heel slap, maar wat hebben zij verder nou aan kansen gehad?”

Niet te stoppen
Dat was wel erg makkelijk gezegd, want IJsselmeervogels klopte toch een tijdje nadrukkelijk op de deur. Maar toegegeven: uitgespeelde kansen waren er niet (veel) bij. Stam had dan ook geen moment aan een goede afloop getwijfeld: ,,Dat heb ik de laatste vijf of zes wedstrijden al. De tegenstanders zetten wel wat druk met lange ballen, maar wij zijn door de lucht zoveel sterker. Daar kom je bijna niet doorheen.”

IJsselmeervogels maakte via invaller Jeffrey van den Dikkenberg kort na rust de 1-3, een goal die pas in blessuretijd een vervolg kreeg. De Rooien kregen hoop toen Maikel de Harder voor de aansluitingstreffer tekende, maar verder liet Katwijk het niet komen. Sterker nog, in extremis zorgde Mengerink voor de 2-4.

Coach Schreuder lachte na afloop, mede door de gunstige uitslagen op de andere velden, in zijn vuistje. ,,Bijna alle ploegen om ons heen verspelen punten en zelf winnen we bij de Vogels. En dat in de laatste ronde voor de winterstop. Een prima scenario.”

IJsselmeervogels – Katwijk 2-4 (0-3). 20. De Loor 0-1, 22. Susan 0-2, 41. Mengerink 0-3, 51. Van den Bikkenberg 1-3, 90+2. De Harder 2-3, 90+5. Mengerink 2-4

Katwijk: Koroglu, Hamdi, Van Noord, Stam, Van Dam (90+2. Bolck), Aalders, Susan, De Loor (55. Sanchez Angulo), Plat, Mengerink, Van Oijen (86. Strojil)

Foto: Orange Pictures

[youtube id=”W5RHioZSedY” width=”620″ height=”360″]


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)