Was het niet Lasse Schöne die in aanloop naar PSV – Ajax olie op het vuur gooide door te stellen dat de Amsterdammers na afloop van die topper bovenaan zouden staan in de Eredivisie? Het krantenartikel met daarin de uitspraken van de Ajacied werd door PSV-trainer Mark van Bommel in de kleedkamer van de Eindhovenaren opgehangen. Eindstand vorige week zondag in het Philips-Stadion? 3-0.

Even leek Van Nispen-speler Dick Verhoeven in dezelfde val te zijn gelopen. In een eerder interview met deze site stelde hij dat hij gehoord had dat het niveau van Bernardus, de eerstvolgende tegenstander van Van Nispen, niet erg hoog lag. Had Verhoeven zich niet beter kunnen inhouden? Integendeel. Hij had gelijk. De ploeg uit De Zilk kende weinig problemen met Bernardus en pakte de eerste driepunter van het seizoen: 0-2.

,,Hun niveau was inderdaad niet zo best”, vond één van de doelpuntenmakers, Mike van Haaster. ,,In de wedstrijden in het verleden dat ik meespeelde, wonnen we altijd van Bernardus. Ze zouden echter nieuwe spelers hebben gekregen van Alphen, dus ik was wel benieuwd naar hun nieuwe elftal.”

,,Deze overwinning geeft een soort rust en creëert een positieve mindset.”

Toch bleek Van Nispen (zon.) een klasse beter in het dorp dat grenst aan Leiden. ,,De overwinning kwam qua scoreverloop niet heel makkelijk tot stand, maar op het veld waren we gewoon de betere ploeg. Bernardus werd ook niet gevaarlijk in de eerste helft, wij wel. Daarom had ik ook wel het vertrouwen dat die goal zou vallen.”

Mindset
Die goal viel diep in de eerste helft dan ook. Volledig terecht volgens Van Haaster. ,,Wij waren de meer voetballende ploeg. Het kunstgrasveld lag ons daarom ook wel. We speelden hartstikke degelijk. En dat is fijn om te constateren na vorig jaar.”

Joost van Haaster kan in relatieve vrijheid de bal rondspelen op het middenveld

Want het jaar dat de ploeg uit De Zilk meemaakte, dat spookt nog steeds af en toe rond in het hoofd bij onder andere Van Haaster. ,,Daarom waren we ook met elkaar zo opgelucht na de driepunter. De vreugde van een overwinning was best even geleden.”

,,Als je een seizoen al gelijk onderin begint, loop je de hele tijd achter de feiten aan. Deze overwinning geeft een soort rust en creëert een positieve mindset.” Met een nieuwe trainer aan het roer en een selectie die ook weer een jaartje ouder is, lijkt Van Nispen wat relaxter in het veld te staan. De ploeg draagt het juk van een rotseizoen niet meer. ,,Voetballend zijn we weer een jaartje beter geworden. En de jonge ploeg misschien weer een jaartje sterker.”

,,Ik ben door René Ras een paar jaar geleden in de spits gezet, dat bleek toen een gouden greep.”

Juist Van Haaster is één van degene die in het veld moet z’n mannetje moet staan, vindt hijzelf. ,,Zeker voor de A-junioren die zijn aangesloten. De ‘ouwe vedettes’ uit mijn tijd dat ik op de tribune zat te kijken zijn gestopt. Een jongen als Samir Krupic zit er niet meer bij. Nu ligt die rol bij mij.”

Ondankbaar
Overigens heeft de voetballer zelf ook als speler een nieuwe rol op het veld. Waar hij vorig jaar nog in de spits stond, is hij op voorspraak van de trainer nu uitgeweken naar de linksbuitenpositie. ,,Dat gaat prima. Ik ben door René Ras een paar jaar geleden in de spits gezet, dat bleek toen een gouden greep.”

,,Maar onder de nieuwe trainer, waarmee we 4-3-3 spelen, heeft de spitspositie misschien een beetje een ondankbare taak. Dick (Verhoeven, red.), die nu in de spits staat, moet vooral de bal vasthouden of doorspelen. Dan kan ik eronder of erlangs komen.”

Foto’s: Trudy van den Berg

Lees ook: ‘Teylingen wederom in blessuretijd naar een gelijkspel’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude