De stemming in de spelersbus van FC Rijnvogels is op de terugweg vanuit het Westland naar Katwijk opperbest. Het heeft er veel van weg dat er verbinding is gemaakt met een zangkoor dat geniet van haar uitgaansdag. Het maakt een telefonische nabeschouwing met Arno Dijkstra volkomen onmogelijk. Een uur later is de aanvaller van FC Rijnvogels in rustiger vaarwater beland en kan de zwaarbevochten 0-1 uitzege bij FC ‘s-Gravenzande onder de loep worden genomen.

,,Heerlijk om ook je lelijke wedstrijden te winnen”, klinkt het in een kort en bondige samenvatting. ,,We wisten vooraf wat ons te wachten stond tegen een ploeg met ambities, die voor eigen publiek de twee eerdere nederlagen graag recht wilde zetten. We konden dus aan de bak.”

,,In mijn beleving is het toch wel een verdiende overwinning.”

Daarmee vertelde Dijkstra niet teveel. Nadat Yuri Westhoff al in de negende minuut vergat de thuisploeg met het hoofd op voorsprong te zetten, ontspon zich een gelijk opgaand duel. Een wedstrijd waarin Dijkstra zelf tot tweemaal toe dicht bij de openingstreffer was, maar het geluk daarbij niet aan zijn zijde had. Uiteindelijk was het na 34 minuten wel raak voor de Katwijkse formatie. Dijkstra pikte aan de zijlijn een bal op, waarbij FC ‘s-Gravenzande dacht aan een uitbal. Na het leer breed te hebben gelegd, schoof Jaap van Duijn de 0-1 tegen de touwen.

Hectisch
Daarmee was ook de ruststand bereikt, waarna de thuisploeg de druk op de goal van Jeffrey Verkerk langzaam maar zeker opvoerde. ,,Dat was ook wel te verwachten. Zij moesten wel. Zodoende werd het een moeilijke tweede helft tegen een stugge tegenstander. Het was dus zaak om als team te knokken en vooral veel meters te maken. Uiteindelijk is het ons gelukt om de 0-1 eruit te slepen, maar de slotfase was heel erg hectisch.”

Dat laatste gedeelte van de wedstrijd maakte het geblesseerde trio Dijkstra, Lesley Kluivers en Dirk Jan van den Oever (knie) al niet meer mee. ,,Zelf had ik wat last van mijn lies en heb ik mij ‘half geblesseerd, half uit voorzorg’ laten vervangen voor een verse kracht. Ik wilde zowel voor de ploeg als voor mezelf geen verder risico nemen. De invallers hebben het ook naar behoren gedaan.”

,,Een positie waar we vooraf getekend zouden hebben.”

Daarbij kroop FC Rijnvogels, op het moment dat de thuisploeg het over de opportunistische boeg gooide, in de slotfase een paar keer door het oog van de naald. Het was daarbij aan doelman Verkerk te danken dat de gelijkmaker uitbleef. Dijkstra was daar na afloop dolblij mee.

Koppositie
,,In mijn beleving is het toch wel een verdiende overwinning. We hebben gescoord en er met elkaar keihard voor gewerkt. Daarnaast hebben we opnieuw de nul gehouden. Die drie punten zijn daar de beloning voor. Met zeven punten uit drie duels zijn we nu gedeeld koploper in de Hoofdklasse A. Een positie waar we vooraf getekend zouden hebben. En dan te bedenken dat het gelijkspel tegen ARC eigenlijk onnodig was”, besluit de deze zomer op het Rijnvogels-nest teruggekeerde aanvaller.

Foto’s: Piet van Kampen