Met een dinerbon in zijn hand stond Guus van Weerdenburg na de wedstrijd tegen GVVV (2-0) de pers te woord. De linksback had de waardebon gekregen omdat hij net was uitgeroepen tot man of the match. Maar eerlijkheid en bescheidenheid viel de verdediger toe te wijzen. ,,De eerste helft vandaag was een van de slechtste die ik hier heb gespeeld”, liet hij optekenen. 

Aan het einde stond hij toch met die persoonlijke prijs in zijn handen. Het verhaal van Van Weerdenburg was gelijk aan dat van Katwijk. Niet het beste spel laten zien, maar wel met de drie punten de kleedkamers ingaan. Want waar Katwijk in de voorgaande twee wedstrijden menig voetbalhart sneller liet kloppen, viel dat zaterdag niet mee.

Natuurlijk, Katwijk was de baas op het veld. Het dicteerde het spel of liet GVVV aan de bal op plekken waar het de oranjehemden uitkwam. De gasten uit Veenendaal waren wel een paar keer gevaarlijk, maar de verdedigers of keeper Ricardo Kieboom lieten dan zien over genoeg kwaliteit te bezitten.

GVVV had misschien op basis van de eerste helft recht op een punt, maar qua kwaliteit bleken de oranjehemden over negentig minuten de betere.

,,Raoul Esseboom en Kilian Berkhout zijn, naast verdedigend, ook in balbezit goede spelers. Dus we konden blijven voetballen.”

Een van die verdedigers die zich kwalitatief onderscheidde was dus Van Weerdenburg: ,,De eerste helft was ik vooral in balbezit niet goed”, zei hij direct na de wedstrijd. ,,Ik was slordig en verloor vaak de bal. Verdedigend stond ik nog wel goed en was ik rustig. Gelukkig geef ik de voorzet waaruit ze een eigen doelpunt maken. Daardoor ga je toch met meer vertrouwen de rust in.”

Van Weerdenburg was niet de enige die de eerste helft slordig speelde. Het oogde vooral de laatste twintig minuten voor de thee enorm rommelig bij de Krombewoners. Ballen werden zomaar bij de blauwen uit Veenendaal ingeleverd en duels werden niet met de volle overtuiging aangegaan. Dit resulteerde in een aantal kansen voor GVVV.

Wissels
De formatie van Dick Schreuder ging uiteindelijk met het kleinst mogelijke verschil de rust in. GVVV rook – mede door het magere eerste bedrijf van Katwijk – bloed en ging op jacht naar de 1-1. Schreuder reageerde hierop met een aantal verdedigende wissels.

Van Weerdenburg begreep de keuzes van zijn oefenmeester. ,,GVVV kwam tot wat kleine kansjes. Gelukkig hadden we Kay Blokland nog op de bank die terug is van een blessure. Daarnaast zijn Raoul Esseboom en Kilian Berkhout, naast verdedigend, ook in balbezit goede spelers. Dus we konden blijven voetballen.”

,,Nu volgende week tegen Lisse weer een goed resultaat. Een echte derby.”

Dat bleek. Toen Katwijk halverwege de tweede helft  op de counter ging spelen, werden ze veel gevaarlijker. Tijdens één van die uitbraken werd de goed spelende Marciano Mengerink neergehaald. Robbert Susan benutte de daarvoor gegeven penalty. ,,Bevrijdend”, noemde Van Weerdenburg de treffer van de aanvoerder.

Koploper
Katwijk kreeg nog kansen op meer en speelde na de 2-0 met GVVV als een kat met een muis. De lijstaanvoerder van de Tweede Divisie heeft tot nu toe nog geen tegendoelpunt gehad. Van Weerdenburg is trots op dat nevenresultaat.

,,Natuurlijk, de drie punten zijn het meest belangrijk. Maar dat soort dingen zijn mooi meegenomen. Nu volgende week tegen Lisse weer een goed resultaat. Een echte derby. Daar heb ik enorm veel zin in.”

Katwijk – GVVV 2-0 (1-0) 40. Hulsbos e.d. 1-0, 81. Susan 2-0

Katwijk: Kieboom, Hamdi, Van Noord, Van Dam, Van Weerdenburg, Susan, De Lange, Van den Ban (63. Berkhout), Sanchez Angulo (73. Blokland), De Loor (68. Esseboom),Mengerink.

Foto: Orange Pictures

POPULAIRE BERICHTEN