Altijd weer Martin van Eeuwijk. De fijnbesnaarde middenvelder heeft er patent op om veelbesproken te zijn. Vaak is dat vanwege zijn surplus aan kwaliteit en technische bagage. Het lijdt geen twijfel dat een Van Eeuwijk in vorm tot de beste amateurvoetballers behoort. Maar te vaak ook haalt de linkspoot het nieuws vanwege randzaken. Dat was bij Rijnsburgse Boys – FC Lisse niet anders, al had Van Eeuwijk de hoon ditmaal niet verdiend. 

Van Eeuwijk werd op bezoek bij zijn oude club in de 30e minuut van het veld gestuurd. Een scorebordjournalist, iemand die puur af zou gaan op de karakteristieken, zou kunnen zeggen dat een recidivist opnieuw in de fout was gegaan. Het aantal kaarten en schorsingen is de laatste jaren niet op twee handen te tellen. Wellicht om die reden kende scheidsrechter Vries geen enkele twijfel om Van Eeuwijk van het veld te sturen.

Het houdt de gemoederen bezig
Tijdens de rust werden uitgebreid de beelden van FOX Sports bekeken en besproken. De streekderby werd namelijk live uitgezonden. Talloze keren werd de situatie in de perskamer afgespeeld. Hoewel er geen algemene consensus was, zei het overgrote deel van de aanwezigen dat de arbitrage verkeerd had gehandeld.

,,Jullie lopen allemaal lang genoeg mee. Iedereen weet dat het lastig is om tegen 10 man te spelen.”

,,Ik ben er doodziek van”, reageerde Lisse-trainer Robbert de Ruiter. ,,Het is een belachelijke rode kaart. In eerste instantie werd er door Hidde Prijs een overtreding op Martin gemaakt. Hij kon vervolgens zijn been niet kwijt. Het is duidelijk te zien dat Martin vervolgens inhoudt. Als hij kortsluiting had gekregen en hij trapt door, dan had hij het been van Prijs kunnen breken. Maar dat doet hij niet. Het is belachelijk. Deze rode kaart wordt op naam gegeven”, doelde De Ruiter op de voorgeschiedenis van zijn speler.

Van Eeuwijk wilde en kon er zelf ook niets anders van maken. ,,Ik word hier gewoon ‘genaaid’. Het slaat nergens op.” Na afloop was het wachten op een verklaring van scheidsrechter Vries. De arbiter wenste echter niet in de media te reageren. Via de scheidsrechterbegeleider liet hij weten de beelden gezien te hebben en nog steeds volledig achter zijn beslissing te staan.

En zo ging het na afloop vooral over de rode kaart van Van Eeuwijk en niet over de derby die van begin tot einde geboeid had. ,,Maar het was een ongelijke strijd”, reageerde De Ruiter op het ondertal van zijn ploeg. Collega Mulders was het daarmee niet eens. ,,Jullie lopen allemaal lang genoeg mee”, richtte hij zich tot het journaille. ,,Iedereen weet dat het lastig is om tegen 10 man te spelen.

Bert Koomen met een voorzet

Rijnsburgse Boys begon sterk aan de wedstrijd en kreeg al vlot een goede kans via Maikey Parami. De vleugelaanvaller schoot echter onrustig over. Vervolgens kwam Lisse wat beter in de wedstrijd en nam het zelfs de leiding. Boyd Stevens tikte een rebound binnen, die ontstond na een gekeerd schot van Rowdy van der Putten. Richard van Nieuwkoop raakte bij die redding overigens geblesseerd en moest noodgedwongen direct het veld verlaten.

Even later brak het veelbesproken moment met Van Eeuwijk en Prijs aan. Lisse moest met tien man verder en geraakte in de slotfase van de eerste helft in serieuze problemen. Massies Artien schoot van grote afstand de 1-1 binnen. Even daarvoor had Carlos Opoku al een grote kopkans onbenut gelaten.

,,De jongens hebben niet gekregen wat ze verdiend hadden.”

In het tweede bedrijf opende Rijnsburgse Boys fel, vastberaden om meteen zaken te doen. Een korte stormloop op het Lisse-doel leverde echter geen goal op. Aan de overzijde kreeg Lisse ook een goede kans via Stevens. Zijn poging ging echter net naast.

Van der Werff weer geklopt van afstand
Rijnsburgse Boys had dus een man meer, voetbalde ook soepeler, maar gek genoeg kwam het gevaar vooral van afstand. Na 58 minuten tekende Wesley Goeman voor de 2-1, wederom met een pegel van buiten het strafschopgebied.

De voorsprong zorgde niet voor rust bij Rijnsburgse Boys. Integendeel zelfs. Het spel werd erg onrustig, waardoor Lisse tot de laatste snik hoop mocht houden. Sterker nog, de 2-2 leek in de maak. De Lissenaren kregen zeer serieuze mogelijkheden, maar Stevens en Van der Putten weigerden de trekker over te halen. Daardoor haalde Rijnsburgse Boys ongeschonden de eindstreep en mocht het wederom drie punten bijschrijven

Doelpuntenmaker Stevens in duel met Hidde Prijs

,,Het is altijd lekker om een derby te winnen. Dat doe je niet zomaar”, reageerde Pieter Mulders. ,,Het is wel zonde dat we het onnodig spannend hebben gehouden. We hadden eigenlijk voor minuut zestig de wedstrijd moeten beslissen. We hielden de overhand, maar in de omschakeling waren we kwetsbaar. Achterin stond het een aantal keer 2 tegen 2 of 3 tegen 3. Dat was niet de bedoeling.”

Collega De Ruiter stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. ,,Zoals ik net al zei: ik ben er doodziek van. De jongens hebben niet gekregen wat ze verdiend hadden.”

Rijnsburgse Boys – FC Lisse 2-1 (1-1). 23. Stevens 0-1, 45+1. Artien 1-1, 58. Goeman 2-1

Rode kaart: 30. Van Eeuwijk (FC Lisse)

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop (24. Deen), Gielisse, Artien, Prijs (46. Hudepohl), Stooker, Opoku, Goeman, Tillema, Jongeneelen, Serbony (84. Halman), Parami

FC Lisse: Van der Werff, Buijs, Van Boxel (72. Tarani), Van der Zwet, Ababio (74. Buimer), Rauws, Vermeulen, Koomen (71. Hagary), Stevens, Van Eeuwijk, Van der Putten

Interview Martin van Eeuwijk

 Foto’s: Hubert Habers/FC Lisse
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '9720.00Kagia
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)