Waar het voor voetballiefhebbers uit de Duin- en Bollenstreek misschien als een verrassing komt, was het voor Stefano Goncalves een uitgemaakte zaak. Na zeven jaar bij Noordwijk te hebben gevoetbald is het goed geweest. Niemand die hem kan ompraten. Geen uitspraak, geldbedrag of toekomstige belofte zou ‘m langer bij Noordwijk kunnen houden. De aanvoerder kiest voor zichzelf, voor thuis.

,,Ho, wacht even, er wil iemand wat tegen mij zeggen”, zegt Goncalves tijdens het telefonische interview ineens. Tien seconde later meldt de middenvelder zich weer aan de andere kant van de lijn. ,,Zelfs in hier Rotterdam op straat word ik aangesproken over mijn vertrek”, lacht de aanvoerder van de hoofdklasser.

Het nieuws dat de middenvelder na zeven jaar de Bollenstreek vaarwel zegt zal de komende maanden moeten landen. De Rotterdammer is inmiddels nauw verweven met de streek en voelt zich naar eigen zeggen ook een ‘Noordwijker’. Daarom heeft hij goed nagedacht over zijn besluit en donderdagavond de club ingelicht.

Met een duidelijke boodschap ging de aanvoerder deze week naar zijn club: ,,Dit is het en jullie kunnen mij niet ompraten.” Die staat. Noordwijk reageerde op haar beurt natuurlijk teleurgesteld. ,,De clichés zijn waar”, grapt Goncalves. ,,Als voetballiefhebbers vinden ze het jammer, maar als persoon begrijpen de mensen binnen Noordwijk mijn keuze.”

,,Wie wil nog die oude Goncalves hebben?”

De keuze van de 29-jarige voetballer is vooral afgestemd op het thuisfront. Hij wil zijn negentien weken oude dochter vaker zien en er meer zijn voor zijn wederhelft. Vier keer in de week naar Noordwijk afreizen werd hem te zwaar. Goncalves hoefde geen privileges. Trainingen laten schieten deed hij niet. Maar de gedachte om in de buurt te gaan voetballen trok steeds meer aan hem.

Gezin
,,Dit soort dingen bespreek je natuurlijk met het thuisfront”, legt de middenvelder zijn beslissing uit. ,,Mijn partner heeft mij altijd gesteund, ook toen ik bij IJsselmeervogels voetbalde en zelfs destijds bij Excelsior. Maar ze weet dat ik een jongen met passie ben, iemand die altijd met voetbal bezig wil zijn. Ze weet dat ik nooit met het spelletje zal stoppen. Maar nu wil ik iets terug doen. En dat is dichter bij huis gaan voetballen.”

Op de vraag of zijn telefoon dan al roodgloeiend staat begint de aanvoerder van de hoofdklasser te lachen. ,,Wie wil nog die oude Goncalves hebben? Nee, het is pas één dag bekend, dus dat komt allemaal wel. Ik ben ook nog helemaal niet in gesprek met een andere club.”


En in ieder geval één ding wil de middenvelder duidelijk hebben. Hij loopt niet weg van de huidige situatie bij zijn club. Noordwijk heeft er geen geheim van gemaakt zo snel mogelijk naar de Derde Divisie te willen, maar voorlopig moet de club het doen met een plek in de middenmoot van de Hoofdklasse.

,,Als je niet meer honderd procent achter een contractverlenging staat, dan moet je toegeven dat het na zoveel jaar genoeg is geweest.”

,,Nee absoluut niet”, is Goncalves stellig. ,,Ik heb ook alles met Noordwijk meegemaakt. Van degradatie tot aan kampioenschappen. En ik wil hier zo goed mogelijk afsluiten. Dat is met een promotie. Of dat nu via een kampioenschap of via de play-offs gaat maakt niet uit. Ik heb de nieuwbouw van dichtbij gezien, samen mooie dingen meegemaakt met supporters en mijn transfer naar IJsselmeervogels in 2012 zie ik ook als een persoonlijke beloning van mijn jaren bij Noordwijk.”

Focus
Nog één keer wil de aanvoerder wel uitleggen waarom het uitgerekend nu klaar is. Daarna moet de focus weer op FC Breukelen, de eerstvolgende thuiswedstrijd voor de Noordwijkers. ,,Dit was het juiste moment. Als je niet meer honderd procent achter een contractverlenging staat, dan moet je toegeven dat het na zoveel jaar genoeg is geweest. Nu krijgen andere jongens binnen Noordwijk ook weer een kans en die verdienen dat.”

Foto’s: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS14.00SJC
Districtsbeker
Hillegom14.00HBC
ROAC14.00Foreholte
Teylingen14.00VUC
Van Nispen (zon.)14.00REMO