Het is een groot mysterie: Cees de Roo, het overwinningslied van VVSB. Niemand weet waar het vandaan komt en waar het precies voor staat. De Roo zelf en eerste hoornblazer Sebastiaan van Zaanen hebben allebei een andere lezing op de totstandkoming. ,,Dat maakt het mysterie en het verhaal misschien alleen nog maar mooier”, lacht Van Zaanen.

De Roo, woonachtig in Lisserbroek, gaat terug in de tijd, naar de jaren tachtig. Hij vertelt dat daar de oorsprong van het lied ligt. ,,Tijdens een potje bedrijfsvoetbal speelde ik samen met mannen als Gerard Heemskerk en Jos van Gijlswijk. Ik stond achterin en bij rust stonden we 0-3 achter. ‘Dit werkt niet, ga jij maar naar voren’, werd er toen gezegd. Uiteindelijk wonnen we door drie goals van mij met 4-3. Na afloop was iedereen in de gloria en spontaan werd toen op de klanken van die oude TV-serie Ivanhoe ‘Cees de Roo, Cees de Roo’ gezongen.”

Goede kans dat het nummer een revival heeft gekregen, want Van Zaanen – jarenlang speler van de hoofdmacht – houdt er een andere lezing op na. ,,Het was volgens mij in het seizoen 1997-1998 dat we uit bij ARC speelden en in een kleedkamer naast ons gezang over Cees de Roo hoorden. Wij hebben dat vervolgens bij wijze van grap helemaal uitgebouwd en er een grote act van gemaakt. In het begin van Ivanhoe hoor je een toeter. Wij zijn toen begonnen met een hoorntje. Paul Warmerdam had ‘m standaard in zijn tas zitten. Ik was de eerste hoornblazer. Toen ik stopte heb ik de hoorn officieel overgedragen aan Geert van der Weiden, en die gaf ‘m uiteindelijk over aan Vladimir Jozic. Het is een mooie traditie geworden, die nu al enkele generaties standhoudt.”

[youtube id=”xwbFC-GuJEU” width=”728″ height=”400″]

Het lied staat symbool voor overwinningen van VVSB, ook in het bekertoernooi. Steevast waren diverse cameraploegen er als de kippen bij om het kolderieke en uitzinnige tafereel vast te leggen. Het werden grote hits op het wereldwijde web. ,,Oh, staat het op internet? Dat wist ik helemaal niet”, reageert De Roo verbaasd. ,,Ik weet wel dat het in het Leidsch Dagblad heeft gestaan. Toen kreeg ik allemaal berichtjes, waaronder van Jos van Gijlswijk, dat ik dat moest zijn. Heel leuk natuurlijk, al heb ik geen idee hoe ze het hebben op kunnen pikken. Het is blijkbaar blijven hangen wat we zongen. Verder heb ik geen band met VVSB. Ik heb zelf bij VCS en Lisse gevoetbald en afgebouwd bij Kagia. Ik volg het voetbal nog wel en ga af en toe een wedstrijdje kijken. Ik wens VVSB veel succes in Utrecht.”

Cees de Roo heeft dus een belangrijke plek in de VVSB-gemeenschap gekregen, maar is tegelijkertijd een grote onbekende. ,,Ik heb geen idee wie het is, heb hem ook nooit gezien”, aldus Van Zaanen. ,,Zelf dachten wij altijd dat-ie uit Leiden kwam. Het is als een grap ontstaan, maar het staat tegelijkertijd ook symbool voor de opmars van VVSB. We speelden destijds in de Tweede Klasse en kregen voor het eerst wat spelers buitenaf, zoals Mark Ens en Marcel Schenk. Als je de boeken erop naslaat, zie je dat we ongeveer iedere vijf jaar gepromoveerd zijn. Veel van die jongens zijn nog altijd betrokken bij de club.”

Het reffrein

Cees de Roo,
Cees de Roo,

Onvervaard gaat hij te paard
Tis Cees de Roo,
Zijn naam is Cees
Hij is ridder zonder vrees,
Alleen al zijn naam is er 1 met faam

Refrein:
Cees de Roo,
Cees de Roo,

TV-serie Ivanhoe

[youtube id=”dBFX9jDkhGU” width=”728″ height=”400″]

POPULAIRE BERICHTEN