,,Iedereen kan van iedereen winnen in deze competitie”, probeerde trainer Hein van Heek de moed erin te houden na afloop van de thuiswedstrijd tegen DVS ’33 uit Ermelo. Daarmee wilde hij maar aangeven dat zijn team in de resterende wedstrijden nog genoeg punten kan sprokkelen om van de onderste twee plaatsen af te komen. De realiteit is echter vooral dat iedereen van Rijnvogels wint de laatste weken. De 1-3 nederlaag tegen DVS was alweer de zevende op rij voor de Vogels.

Voorafgaand aan het treffen op de Kooltuin had Van Heek aangegeven een ‘vechtmachine in de positieve zin van het woord’ te willen zien. Het is het enige wat helpt in deze fase van de competitie. Keihard werken, knokken voor iedere centimeter om koste wat het kost een resultaat te halen.

,,We kwamen wel wat beter in ons spel en kregen we kleine kansjes, maar over het geheel van de eerste helft hebben we niet heel veel gecreëerd.”

Tegen DVS uit Ermelo was een punt zeer goed mogelijk geweest, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de geel-zwarte combinatie de overwinning verdiende. Vooral na rust weigerden de gasten een aantal keer het duel te beslissen, daarmee de thuisploeg in leven houdend.

In het zadel geholpen door een vroege 0-1, al dan niet gescoord vanuit buitenspelpositie, waren de gasten voor rust superieur. ,,Het is bijna iedere week raak en ook nu kijk je weer tegen een vroege achterstand aan”, verzuchtte Romano van der Stoep na afloop.

Domper
De vroege domper had een zichtbaar effect op de Vogels, die nog wel vol overgave aan het duel waren begonnen. ,,Daarna krijg je heel snel de 0-2 om de oren”, vervolgt de aanvallende middenvelder. ,,Dan wordt het wel even een ander verhaal. Daarna kwamen we wel wat beter in ons spel en kregen we wat kleine kansjes, maar over het geheel van de eerste helft hebben we niet heel veel gecreëerd.”

Het meegereisde publiek uit Gelderland rook bloed en heel even hing een grote nederlaag in de lucht. Maar de thuisploeg rechtte knap de rug, zonder inderdaad tot hele grote kansen te komen.

Na rust probeerde FC Rijnvogels duidelijk nog eenmaal alles op alles te zetten. Het zette hoger druk, probeerde DVS niet tot voetballen te laten komen. De keerzijde van die tactiek was dat de thuisploeg bij balverlies uitermate kwetsbaar was. Dat leverde een vijftal zeer goede mogelijkheden op, maar vooral Frank Heus, maker van de 0-1, weigerde de trekker over te halen.

Pieter van der Breggen was als enige echt dicht bij de 2-2

Vlak voor het uur kwam de thuisploeg weer terug in de wedstrijd. Een corner belandde pardoes op het hoofd van Jim Havenaar en hij kopte van dichtbij zijn ploeg terug in de wedstrijd. Het waren al het gehele duel de beste wapens van Rijnvogels: de vrije trappen en corners. Een paar minuten later had het zelfs zomaar 2-2 kunnen staan maar de kopbal van Pieter van der Breggen, wederom uit een corner, belandde op de lat.

In de blessuretijd deden de gasten wat ze de 70 minuten daarvoor nalieten: het duel beslissen. Omdat zowel Jong Almere als Huizen hun duels in de slotfase met 1-0 verloren, heeft Rijnvogels een promotie/degradatieplek nog volledig in eigen hand. ,,We moeten doorgaan. In deze fase kun je niet opgeven, want dan wordt het je fataal en dan ga je er zeker uit. En we staan er nu al verdomd slecht voor”, aldus Van der Stoep.

,,En wie dat niet accepteert, die gaat eruit. Ik denk dat dat besef bij iedereen nu wel is doorgedrongen”

Wie je na de wedstrijd ook spreekt, Van Heek, Messemaker, Theuns, Spierdijk of Van der Stoep, iedereen lijkt er nog in te geloven. Laatstgenoemde: ,,Nog zeven wedstrijden te gaan. Stel: we halen uit vier wedstrijden tien punten – dat is gewoon mogelijk in deze competitie – dan sta je zo weer op p/d-plekken.” Wil dat gebeuren, dan moet Rijnvogels 90 minuten kunnen brengen wat het vandaag alleen na rust liet zien.

Hopen
,,Donderdag kwam de voorzitter nog in de kleedkamer en die heeft ons wel op aangesproken. We moeten gewoon met zijn allen elkaar aankijken en zeggen wat we moeten doen en keihard vechten. En wie dat niet accepteert, die gaat eruit. Ik denk dat dat besef bij iedereen nu wel is doorgedrongen. Niemand wil degraderen, dus we moeten er nu keihard tegenaan en hopen op resultaat dat snel komt.”

De komende drie wedstrijden speelt Rijnvogels tegen ploegen uit het rechterrijtje. Jong FC Groningen, SteDoCo en te beginnen met de uitwedstrijd bij ONS Sneek. Daar zal de formatie van Van Heek serieuze punten moeten gaan pakken wil het directe degradatie ontlopen.

Rijnvogels – DVS ’33 Ermelo 1-3 (0-2). 4. Heus 0-1, 17. Roemeon 0-2, 58. Havenaar 1-2, 90+3 Roemeon 1-3

FC Rijnvogels: Messemaker, Ten Hoope (83. Van der Gugten), Joey Zandbergen, Spierdijk, Rob Zandbergen, Van der Horst (63. Beijersbergen),  Van der Breggen, Van der Stoep, Havenaar, Van Veen (77. Theuns), Dijkstra

Foto’s: Kooltuinstrijders