Afgelopen week stond ik weer eens onder de douche met een mannetje of 15. Ik hoor je denken: ‘Pardon?’ Ik gok echter dat de meeste van onze lezers dit ook tig keren in hun leven hebben gedaan. Die hebben namelijk gevoetbald of doen dat nog. En ja, dan is dat de normaalste zaak van de wereld.  Nog gekker klinkt waarschijnlijk dat ik dat gemist heb. Beetje slap – vergeef me de woordkeuze – ouwehoeren na een training terwijl je voldaan onder een hete douche staat. Het zijn de dingen die voetballen mooi maken.

Het deed me ook denken aan de tijd dat ik nog vier keer in de week op een voetbalveld stond. En dan met name de laatste seizoenen. Het aangezicht van het bovenstaande douche-ritueel veranderde namelijk in rap tempo. Met de komst van een aantal jonge honden nam ook het aantal bedekte joekeloekesen significant toe. Die stonden dus te douchen in hun boxershort. Sterker nog, de mannen die nog in Adamskostuum zichzelf schoon stonden te schrobben, waren in de minderheid. Ik kon daar dus met mijn kop niet bij.

Kijk, voor onze islamitische (of andersgezinde) broeders heb ik begrip. Als Allah de joekeloekes wil bedekken – Insha’ Allah, deo volente, amen. Maar tegenwoordig wordt de joekeloekes religie overstijgend bedekt. Oftewel, de plat Amsterdams sprekende linksback uit Diemen-Zuid stond ook rustig onder de douche te shinen met zijn Björn Borg aan. Net als onze nieuwe spits uit Voorschoten. Hij koos weliswaar voor Calvin Klein, maar het idee blijft hetzelfde. Dat moest toch niet gekker worden!? Wie gaat er nou hemelsnaam voor zijn lol douchen met je boxershort aan?

Aangezien Diemen-Zuid en ik elke training met elkaar meereden, confronteerde ik de beste man met zijn toegedekte joekeloekes. Is er wellicht een geloof in Diemen dat de joekeloekes wil verhullen? Schaamt ie zichzelf? Of heeft hij een florerende handel in boxershorts? Hij moest me het antwoord schuldig blijven. Hij wist domweg niet beter. Vanaf de E-tjes had ie in de kleedkamer al geen joekeloekes meer gezien. Want het gros was nu eenmaal allochtoon. Tja.. Wat doe je dan? Je volgt de meerderheid. En dat is eigenlijk nooit veranderd. Kon ik Diemen-Zuid niet kwalijk nemen. Gelukkig gaf hij toe dat het eigenlijk nergens op sloeg. Hij vond zelfs dat hij een hele mooie joekeloekes had. Eentje die gezien mocht worden.

En wat denk je? De training erop ging Diemen-Zuid met de billen bloot. Onder luid applaus uiteraard. Vanaf dat moment stond er een blote joekeloekes meer bij ons onder de douche. Zoals het hoort.

Tekst: Bram Meurs

Bram Meurs speelde in totaal acht jaar bij VV Noordwijk, is sociaal & organisatie psycholoog en is mede-oprichter van het platform Voetbal in de Bollenstreek. Te volgen via @brammeurs


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 27 aug.
Oefenduels
Valken '6820.00Teylingen
Hoofddorp 20.15Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.) 20.00Overbos
Za. 31 aug.
Noordwijk 14.30Koninklijke HFC
GVVV14.30Rijnsburgse Boys
FC Lisse 14.30Harkemase Boys
Barendrecht 14.30Ter Leede
AZSV 14.30FC Rijnvogels
Katwijk 15.30ASWH
Jong Sparta 15.30Quick Boys
VVSB 18.00DOVO
Districtsbeker
Teylingen 15.00Forum Sport
SJC (zat.) 16.00VVSB (zat.)
VUC17.00Valken'68
Kagia 17.00Hillegom
DSOV 17.00Van Nispen (zat.)
Foreholte 17.00UVS
Zo. 1 sep.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00HBS 2