Er zijn van die wedstrijden waarbij dingen gebeuren die je op basis van het wedstrijdverloop niet voor mogelijk houdt. In die categorie viel ook de ontknoping bij Rijnsburgse Boys – Sparta Nijkerk (1-0).

De thuisploeg zat het tweede bedrijf totaal niet in de wedstrijd, mede door de rode kaart van Leon Tol. Twee minuten voor tijd werd Jeroen Hessing tot man of the match uitgeroepen. Het werd nog mooier voor de verdediger. Hessing trok naar het front en tikte in de 94e minuut de winnende goal binnen.

,,Ik ben super blij voor de ploeg”, reageerde Hessing. ,,We hadden dit hard nodig. We hebben de punten nodig om niet de hete adem van de ploegen onderin te blijven voelen. Voorlopig hebben we dat gedaan. Natuurlijk moet het beter, maar vandaag was het overleven op dit veld.”

De start van Rijnsburgse Boys was hoopvol te noemen. Met veel druk naar voren werd Sparta vastgezet en kreeg de formatie van Niek Oosterlee een aantal mogelijkheden. In die fase had Rijnsburg eigenlijk al het verschil moeten maken. Hessing, Ronald Breinburg en Raily Ignacio lieten goede mogelijkheden onbenut. Sparta kreeg in de eerste helft een goede kans en eigenlijk de beste. Dave Huymans schoot hem hoog over.

De ploeg van Simom Quaali kwam er weinig aan te pas in het eerste bedrijf. Het was eigenlijk wachten op de openingstreffer van Rijnsburg. Dat kwam er niet van, omdat slordigheden de overhand namen bij de Uien, vooral toen de eerste helft ten einde liep. De ruststand was dan ook teleurstellend met 0-0.

Mirakel

De tweede helft kwam Sparta sterk uit de kleedkamer. Het was een mirakel dat de ploeg van Quaali niet op voorsprong stond binnen vijf minuten. Topscorer Frank Tervoert kwam niet aan zijn vijftiende toe en liet een aantal dotten van kansen onbenut.

Sparta-coach Simon Quaali: ,,Wij hadden gelijk in de eerste vijf minuten toe moeten slaan. We begonnen sterk. Ik heb constant het gevoel gehad in de tweede helft dat we deze wedstrijd zouden winnen. Helemaal na de rode kaart hadden we het slimmer moeten uitspelen. Dat we dan alsnog de boot ingaan is heel zuur.”

Tot de 65e minuut was de wedstrijd aardig in balans. Als je de kansen van beide teams op een weegschaal zou leggen, zou die aardig in evenwicht zijn. Rijnsburgse Boys kreeg de meeste kansen, maar Sparta de meeste. Gelukkig voor de Uien had Tervoert zoals gezegd zijn vizier niet op scherp.

Laf

In de 67e minuut liet Leon Tol zich gaan. Na een snoeiharde tackle mocht de verdediger gaan douchen. ,,Het is achteraf gezien dom van Leon”, stelde Hessing. ,,Het was een reactie van hem en ik ken dat. Wat ik wel laf vind is dat acht man van de tegenstander, inclusief de doelman, heisa maakten om rood te geven. Uiteindelijk krijg je wat je verdiend en dat is in hun geval nul punten.”

Daarmee doelde Hessing vooral op het etiquette, want op basis van het wedstrijdbeeld had Sparta minimaal een punt verdiend. Na de rode kaart bleven de bezoekers zeer dreigend. Het was bij Rijnsburgse Boys soms alle hens aan dek.

Toen iedereen zich verzoend had met een remise, volgde het moment van Hessing. Na een mislukte omhaal van Ignacio kwam de bal voor zijn voeten. Hessing twijfelde niet en haalde de trekker over. De vreugde was logischerwijs groot in het Rijnsburgse kamp.

Rijnsburgse Boys – Sparta Nijkerk 1-0 (0-0). 90+4. Jeroen Hessing.

Bijzonderheid: 67: Rode kaart Tol (Rijnsburgse Boys)

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Westmaas, Hessing, Breinburg (55.Ali), Tol, Troost, Van den Boogaart, Van der Vijver, Van Eeuwijk (62. Koemans), Ignacio, Wijks (84. Knoester)

Tekst: Hennie van de Weerd

Archieffoto: Hans Heemskerk