Honderd seconden lagen er tussen ultieme vreugde en een enorme teleurstelling bij Teylingen. Mark van der Vlugt liet in de 91ste minuut de Roodemolen ontploffen en dacht een overwinning voor de thuisploeg veilig te hebben gesteld. Sam Lemmers besliste echter anders. De spits van Foreholte tikte in de 93ste minuut de verdiende gelijkmaker binnen. 2-2 was een uitslag die recht deed aan een wedstrijd vol tegenstellingen.

Een van die tegenstellingen was het verschil in leeftijd. De basiself van Teylingen was met 27 jaar gemiddeld meer dan drie jaar ouder dan die van Foreholte. Je verwacht dat die ervaring helpt om een 2-1 voorsprong in blessuretijd over de streep te trekken. Teylingen-trainer Marc van Wonderen vond ook dat de drie punten op de Roodemolen moesten blijven. ,,Al is de gemiddelde leeftijd 19 of 29. Als je in de 91ste minuut op 2-1 staat dan moet je gewoon winnen. Daar heeft ervaring weinig mee te maken. Dan zeggen de supporters hier: ‘een punt is prima hoor’, maar als trainer denk ik daar anders over.”

De wedstrijd kende ook twee verschillende helften. Teylingen was het eerste bedrijf heer en meester. Foreholte-trainer Marcel IJzendoorn laakte dan ook de instelling van zijn team. ,,Ik snapte niet wat er aan de hand was. Het leek wel alsof wij geen zin hadden om te spelen. Het was lekker druk aan de zijlijn en een derby is natuurlijk een extra leuke wedstrijd. Hoe wij de eerste twintig minuten begonnen zijn, zijn we eigenlijk nooit te boven gekomen.”

,,Ik ben toen ook tussen de jongens gesprongen. Zo’n trainer ben ik dan ook wel weer.”

Het derbygevoel leefde in ieder geval wel aan de kant van Teylingen. Van Wonderen genoot intens van hoe de Sassenheimers naar deze wedstrijd toe leefden. Na de wedstrijd was hij nog steeds enthousiast. ,,Het was de hele dag al om te genieten. Je proeft al sinds vanochtend een speciale sfeer”, begon hij zijn betoog. ,,De begeleider van het eerste team werd vannacht al om vier uur wakker. En toen ik ontwaakte had ik ook een apart gevoel. Ik keek naar buiten en zag het weer. 15 graden met een zonnetje. Ideaal voor een heerlijke matchday.”

Inzet
Teylingen ging rusten met een verdiende voorsprong. Het was technisch niet allemaal perfect bij de rood-zwarten maar de werklust bij bijvoorbeeld Raymond Dolieslager en Niels Langeveld vergoedde veel. Foreholte, dat het veel meer van het technische spel moet hebben, liet te weinig zien. De 1-0 uit een mooie vrije trap van Mark van der Vlugt halverwege de eerste helft was niet meer dan terecht.

Rik Grondel moet in de achtervolging bij Thomas Stol

Foreholte kwam als herboren uit de rust. Fitheid en techniek won het van werklust in het tweede bedrijf. Vooral de jonkies van de ploeg lieten zien toch wel te willen winnen. Het loopvermogen van Sejad Navabi frustreerde het middenveld van Teylingen. De verdedigers hadden de handen vol aan de technische Christian Guijt. En Pim Spreeuw liet zien de bal neer te kunnen leggen waar hij maar wil. Het was echter niet genoeg; Foreholte had een enorm overwicht maar creëerde amper kansen.

IJzendoorn deed er alles aan om toch minstens een gelijkspel uit het vuur te slepen. ,,Ik heb alleen maar aanvallend gewisseld. Op een gegeven moment speelden we 3-2-5, puur om een doelpunt te forceren.” Dat doelpunt kwam er ook. Guijt kopte een voorzet Tom Bleijswijk technisch knap tegen de touwen.

,,Als ik zo meteen een biertje drink is dat er eentje op het verdriet en niet op de vreugde.”

Teylingen was de tweede helft amper te vinden op de helft van Foreholte. Maar uit een spaarzame aanval viel de 2-1. Mark van der Vlugt wist een moeilijke bal toch nog op doel te krijgen, waarna een blunderende Matthijs Guijt de bal via zijn handen het doel in zag gaan. Oefenmeester Van Wonderen was niet te houden. ,,Ik ben toen ook tussen de jongens gesprongen. Zo’n trainer ben ik dan ook wel weer. En zeker bij een derby geeft een 2-1 een extra ontlading.”

Geen buitenspel
Zijn collega aan de andere kant dacht dat het ‘einde verhaal’ was voor Foreholte. ,,Ik heb bewust een minuut gewacht na dat doelpunt. Toen gezegd dat we nog vijf minuten hebben om de 2-2 te maken. En dat dat moest lukken, want op basis van de tweede helft hadden we die verdiend.”

Die 2-2 kwam er. Terwijl Teylingen nog in een lichte euforie leefde, zette de goed spelende Joost van Dam een nieuwe aanval op. Een vlagsignaal van de grensrechter werd door de sterk fluitende scheidsrechter terecht genegeerd en vijf seconde later schoot Sam Lemmers de gelijkmaker tegen de touwen.

Dorus van der Voort en Sejad Navabi zijn in een sprintduel verwikkeld

De wedstrijd kreeg de uitslag die het verdiende. Toch stonden de twee trainers na de wedstrijd met andere gevoelens. IJzendoorn was licht teleurgesteld: ,,Als ik zo meteen een biertje drink is dat er eentje op het verdriet en niet op de vreugde. Al weet ik ook wel dat je niet moet zeuren als je in de 91ste minuut nog met 2-1 achter staat.”

Middenmoot
Zijn collega van Teylingen kon beter omgaan met de eindstand: ,,Na negentig minuten voetbal kan ik leven met deze uitslag. Deze wedstrijd geeft ons heel veel vertrouwen. Zeker met de uitslagen van de vorige weken erbij. Je ziet gewoon dat we ons kunnen meten met de subtop. De derby is leuk, maar de wedstrijd volgende week misschien nog wel belangrijker.”

Teylingen – Foreholte 2-2 (1-0) 29.M. van der Vlugt 1-0, 79. C. Guijt 1-1, 90 +1. M. van der Vlugt 2-1, 90+3 Lemmers 2-2

Teylingen: Zonjee, Stol, Nouland, Jongen, Van der Krogt, Dirk Zwetsloot (69. Hulsbosch), Dolieslager, T. van der Vlugt, Langeveld (61. Sepehr), Van der Voort (55. J. Zwetsloot), M. van der Vlugt

Foreholte: M. Guijt, Van Dam, Spreeuw, Van der Zwaan, Wiering (65. Brabander), Jongbloed, Navabi, Dickhoff (21. Bleijswijk), Grondel (69. Arroyo), Lemmers, C. Guijt