Lag het aan de wind? Lag het aan de nodige afwezigen? Lag het aan de tactiek? Of aan de tegenstander? Allemaal vragen die waarschijnlijk door de hoofden gingen van heel veel mensen die vv Katwijk een warm hart toedragen. De ploeg van Jan Zoutman liet tegen GVVV  (2-2) een opgelegde mogelijkheid liggen om in te lopen op de concurrentie, aangezien koploper IJsselmeervogels met 5-0 verloor bij Kozakken Boys. De komende weken zal er bij de oranjehemden het nodige moeten gebeuren. Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. 

De thuisploeg had in het eerste bedrijf verschrikkelijk veel moeite met de harde wind die over het veld ging. De opbouw verliep traag en de ploeg slaagde er zelden in om de bal een aantal keer achter elkaar naar de juiste kleur te spelen. Slordigheid typeerde de nummer drie van de ranglijst en dat zorgde er ook voor dat het team in de slotfase, waarin de bezoekers met een man minder kwamen te staan, niet door konden drukken. Sterker nog: Katwijk ontsnapte aan een nederlaag.

,,Na de 2-1 hadden we de wedstrijd onder controle, maar begonnen we ineens rare dingen te doen”, zei spelmaker Norair Mamedov, die voor de nodige creativiteit moest zorgen. ,,Eigenlijk was het schandalig. Ook de man-meer-situatie speelden we zo verschrikkelijk slecht uit. Ik denk dat wij als team echt gefaald hebben.”

Het gat met koploper IJsselmeervogels had teruggedrongen kunnen worden naar vijf punten. Het dure puntenverlies dat zaterdag in eigen huis werd geleden tegen de ploeg uit Veenendaal, moet voor de Katwijkers echt de allerlaatste ‘wake-up call’ zijn. Puntenverlies is vanaf dit moment echt niet meer toegestaan als de ploeg wil mee blijven strijden om zilverwerk.

Waarschuwing
Die waarschuwing is niet alleen voor de spelers op het veld, maar ook voor de mensen die buiten het veld belangrijk zijn voor de club. Het lijkt erop dat er de nodige disbalans is in de selectie van de ploeg.

Dat werd maar weer eens duidelijk met de afwezigheid van creatieveling Steven Sanchéz Angulo. Mamedov nam zijn plek over en Damiano Schet kreeg een plekje aan de zijkant. Beide spelers, die voor de creativiteit moesten zorgen, grosseerden in het maken van fouten en slordig balverlies.

,,Vorige week was ook al dramatisch. Je wilt nog wat van het seizoen maken, maar het voelt op dit moment alsof het klaar is.”

Het is dus aangetoond dat de selectie op dit moment niet sterk genoeg is om de strijd aan te gaan met IJsselmeervogels en AFC. Het elftal heeft overduidelijk behoefte aan creatieve impulsen. Met de komst van Marouane Afaker, een aanvaller van Excelsior Maassluis, is daar al op ingespeeld. Dat zal alleen niet genoeg zijn. Zeker op de flanken en het middenveld missen de oranjehemden op dit moment de nodige creativiteit. Er zal dus nog werk genoeg zijn voor de TC.

Niet goed genoeg
GVVV kwam verdiend op een 0-1 voorsprong. Sherwin Grot was het eindstation van een aanval van de Veenendalers, die werd ingeleid door balverlies van Mamedov: 0-1. Op slag van rust kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Een vrije trap kwam op het hoofd van Robbert Susan terecht, die de bal klaarlegde voor Marciano Mengerink. De aanvaller schoot koelbloedig raak: 1-1. Tot onvrede van de bezoekers, want die dachten aan een overtreding van Susan. Arbiter Dröge wees alsnog naar de middenstip. Kort na de thee kon Katwijk wederom juichen. Uit hoekschop verschalkte GVVV-verdediger Mart de Jong zijn eigen doelman: 2-1.

,,Je kan wel zeggen dat onze dominantie er op dit moment niet meer is.”

,,Daarna lieten we het eigenlijk helemaal lopen”, zei de geïrriteerde Mengerink na afloop. ,,Zij waren veel feller en wij lieten letterlijk het kaas van ons brood eten. In de tweede helft hadden we de wind mee en ging het iets beter lopen. We maakten te vaak slechte keuzes aan de bal. Het was gewoon niet goed genoeg.”

Klaar
Roy Terschegget tikte een kwartier voor tijd de 2-2 binnen. Kort daarna kwam de ploeg van Niek Oosterlee met tien man te staan, omdat Wilco den Hartog de doorgebroken Mamedov neerhaalde. Katwijk probeerde vervolgens aan te dringen, maar was simpelweg te slordig. Aan de andere kant waren Soufiane Lagmouchi en Grot nog dicht bij de nekslag. Die werd voorkomen door de sterk spelende Mark de Vries. Zo ontsnapte Katwijk zelfs aan een nederlaag.

,,Je kan wel zeggen dat onze dominantie er op dit moment niet meer is”, ging Mengerink verder. ,,Ik vind dat we het ook met deze jongens en deze selectie moeten opbrengen om dat terug te krijgen. Het is te erg onder de maat. We missen een aantal jongens, maar het is gewoon erg slecht op het moment. Ik baal er echt van. Vorige week was ook al dramatisch. Je wilt nog wat van het seizoen maken, maar het voelt op dit moment alsof het klaar is.”

Foto: Peter Teunissen

Katwijk – GVVV 2-2 (1-1): 17. Grot 0-1, 45. Mengerink 1-1, 49. De Jong (e.d.) 2-1, 73. Terschegget 2-2.

Katwijk: De Vries, Sinteur, Van Dam, Van der Meer, Van Weerdenburg, Schet (82. Tesselaar), Susan, Jongman, Mamedov, Van den Ban, Mengerink

Interview Marciano Mengerink

Foto’s: Peter Theunissen

Lees ook:ASWH verziekt titelkansen van Quick Boys

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)