Zo vroeg in het seizoen al is de derby tussen FC Rijnvogels en Ter Leede er al eentje met grote belangen. Ter Leede wil zaterdagmiddag dichtbij koploper Noordwijk blijven, terwijl op De Kooltuin de start dramatisch is te noemen. Een nieuw verlies kan wel eens een heuse crisis veroorzaken bij de formatie van Hein van Heek.

,,Iedereen weet hoe het werkt in de voetballerij. Ook in de top. Kijk deze week maar naar FC Twente”, zegt aanvaller Jaap van Duyn. ,,De trainer wordt altijd als eerste verantwoordelijk gehouden. En dat is niet altijd fair. Zeker niet in ons geval. Maar zo werkt het wel.”

Zes jaar zwaait Hein van Heek nu de scepter bij de roodhemden. Waar het voornamelijk voorspoed was met twee promoties, is het nu kommer en kwel met een degradatie en een povere start als titelkandidaat in de Hoofdklasse.

Van Duyn moest eerst zelfs genoegen nemen met een plek op de reservebank. Rijnvogels deed zichzelf te kort door in de eerste twee duels maar een punt te pakken in plaats van vier punten. Sindsdien is de ploeg het spoor bijster, maar heeft de Katwijker wel weer een basisplaats. De titelkandidaat staat dertiende met slechts zes punten.

,,Het lijkt wel of ze zijn blijven hangen in de negativiteit.”

,,De trainer koos voor andere mensen. Dat is zijn goed recht. Maar ook ik heb het daarna nog niet kunnen laten zien. Het team draait nog niet en ik ben daarin nog geen uitzondering. We spelen veel slechter dan vorig seizoen, terwijl we qua selectie er echt niet op achteruit zijn gegaan.”

Van Duyn denkt dat de degradatie mentaal het nodige met de groep heeft gedaan. Toch zijn er de nodige nieuwe gezichten te zien in de selectie die fris zouden moeten zijn. ,,Ja, maar misschien worden zij toch meegezogen. Zij hebben natuurlijk ook de neerwaartse spiraal gezien. Dan kom je toch anders binnen. Je denkt Derde Divisie te gaan spelen en dan wordt het Hoofdklasse. En het gros speelde hier vorig seizoen natuurlijk wel. Het lijkt wel of ze zijn blijven hangen in de negativiteit.”


Het verraste veel mensen dat de Katwijker na de degradatie de deur niet achter zich dichttrok op de Kooltuin. Dat deed hij wel bij Noordwijk toen die niet promoveerden vanuit de Hoofdklasse. ,,Ik heb het gewoon heel erg naar m’n zin bij FC Rijnvogels. Ik weet dat ik bij Noordwijk toen heb gezegd dat ik geen Hoofdklasse wilde spelen, maar dat had ook andere redenen.”

,,Bij Rijnvogels leeft het voetbal ook na de wedstrijd. Ik ben een jongen die dat belangrijk vindt. Dat was bij Noordwijk minder. Dit ademt voetbal. En dat terwijl ik bij Noordwijk sportief misschien wel het beste seizoen uit m’n carrière heb gehad.”

Tot overmaat van ramp moet Rijnvogels zijn topscorer van vorig seizoen ook voor langere tijd missen. Arno Dijkstra liep een blessure op en ligt er tot na de winter uit. Daarentegen is Joost Leonard weer fit. ,,We hebben nog genoeg kwaliteit om wedstrijden te winnen. Maar als het niet loopt, gaat de trainer zoeken naar de juiste formatie. En die is nog niet gevonden.”

Criticasters
Criticasters zien de contractverlening van Van Heek als kantelpunt in de neerwaartse spiraal. Van Duyn vindt dat ‘makkelijk scoren’. ,,Het bestuur maakt een beslissing en daarna verliezen we vier of vijf keer. Op dat moment hadden we net vier keer gewonnen en was er niets aan de hand.”

,,Als we nu weer schade oplopen, wordt het wel heel moeilijk om naar boven te blijven kijken. En dan weet je hoe het gaat in de voetballerij.”

,,Maar nu gaan mensen zoeken en dan komen ze hier op uit. Zo werkt het natuurlijk niet. De staf en spelers moeten er samen alles aan doen om het om te draaien. En dat is vanuit de spelersgroep nog niet gebeurd. En pas als dat niet lukt, kun je conclusies trekken. Ik heb nooit om de hete brei heen gedraaid, en dat doe ik nu dus ook niet. Het is slecht. We staan bijna onderaan. Maar als spelergroep moeten we gaan opstaan.”

En dan komt dit weekend ook nog Ter Leede op bezoek. De nummer twee van de ranglijst. ,,Dat wordt heel moeilijk. Dat zou het ook zijn als we wel in vorm waren. Het is gewoon een goede ploeg. Zij willen ons pijn doen, naar we moeten het een keer zien om te draaien. Als we nu weer schade oplopen, wordt het wel heel moeilijk om naar boven te blijven kijken. En dan weet je hoe het gaat in de voetballerij.”

Foto’s: Piet van Kampen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude