,,We kunnen wel stellen dat 2017 niet ons jaar is geweest”, zijn de concluderende woorden van Anton Wijsman op de vroege zondagochtend. Zijn ploeg verloor een dag eerder in eigen huis van DWO (2-3). De Lisserbroekers stonden op een comfortabele 2-0 voorsprong,  maar gaven alsnog de drie punten weg. Het is al de vijfde nederlaag van VV Kagia, waarvan de vierde in eigen huis. Heeft de ploeg last van een thuiscomplex?

Het zijn roerige weken geweest aan de Kikkerbeetstraat. Eerst had Kagia last van veelvuldig blessureleed, daarna zat de ploeg in een fase waarin het tegenzat – met name op arbitrair gebied – en toen werd ook nog bekend dat hoofdtrainer Anton Wijsman na dit seizoen gaat vertrekken.

Superieur
Desalniettemin toonde de ploeg van Wijsman zich in het eerste bedrijf dominant, aanvallend en de betere. Dat werd gecombineerd met aantrekkelijk voetbal. Het spel voor rust werd zelfs door de oefenmeester als ‘de beste eerste helft van het seizoen’ getypeerd.

,,Vanaf de bank zagen wij het ook kantelen, maar op dit moment hebben we niet de spelers die zo’n wedstrijd kunnen omdraaien.”

De grote vraag is dan ook waarom het verval in de tweede helft zo groot was. Oké, de thuisploeg werd een zuivere 3-0 voorsprong ontnomen. Een doelpunt van Tijs van der Schinkel werd wegens buitenspel afgekeurd. Geen riante marge van drie goals dus, maar juist een tegendoelpunt dat moest worden geïncasseerd: 2-1.

Mouwen opstropen
,,Na die 2-1 werd het een mentaal verhaal”, gaat Wijsman verder. ,,Als die goal van Tijs was goedgekeurd, dan was het 3-0 geworden. Dan zou de wedstrijd gespeeld zijn en hadden we misschien zelfs uit kunnen lopen. In plaats daarvan werd het 2-1 – dat is nogal een verschil –  en kregen wij een mentale tik.”

Nadat Joey van Beelen de score had geopend, was het even daarna een DWO-speler die de score met een eigen doelpunt verdubbelde: 2-0. Kagia leek op rozen te zitten, maar kreeg na een half uur spelen een tegengoal te verwerken: 2-1. Uit een standaardsituatie werd vervolgens ook nog de gelijkmaker binnengeknikt: 2-2. Het werd dus nóg erger voor de thuisploeg, want een kwartier voor tijd kwamen de bezoekers zelfs op 2-3.

,,Vanaf de bank zagen wij het ook kantelen, maar op dit moment hebben we niet de spelers die zo’n wedstrijd kunnen omdraaien”, stelt Wijsman. ,,Het gaat vooral om de duels die we moeten spelen en de strijd die we moeten leveren. Daar kwam ook nog eens bij dat we stopten met voetballen. Ik snap niet dat we het in de tweede helft niet meer op konden brengen.”

Er mag ook geconcludeerd worden dat het Wijsman en zijn mannen niet meezit. Met name het aantal afgekeurde doelpunten. Volgens de oefenmeester had het een slok op een borrel gescheeld als Vrouwe Fortuna op cruciale momenten wat meer op de hand van Kagia was geweest.

‘Het moest een veelbelovend seizoen worden, waarin Kagia hoge ogen zouden gaan gooien. Niets is minder waar in Lisserbroek.’

,,Voor de wedstrijd heb ik nog aangestipt hoeveel onnodige punten we hebben verloren. Dan heb ik het niet alleen over afgekeurde doelpunten, maar ook over wedstrijden die we over de streep hadden moeten trekken. Dat scheelt dan negen of zeven punten. Tel die bij ons totaal op en we doen mee om de bovenste plekken.”

Vierde plaats
Vooral dat laatste zal er nu niet meer inzitten voor de Lisserbroekers. De achterstand op koploper Soccer Boys bedraagt achttien punten, een gat dat niet meer zal worden gedicht. Veel meer dan een vierde plaats – die hoogstwaarschijnlijk recht geeft op nacompetitie – zal er dan ook niet inzitten voor Kagia.

Het moest een veelbelovend seizoen worden, waarin Kagia hoge ogen zouden gaan gooien. Niets is minder waar in Lisserbroek. Alles aan de oranjehemden ademt dat het klaar is voor de volgende stap, maar de ploeg is dit seizoen als een blaadje in een boom tijdens de herfst: je blijft er niet de hele tijd aanhangen en valt er vroeg of laat vanaf.

Archieffoto: Johanna Wever