Op het veld is Sohaib Echahbouni een ‘bijtertje’. Iemand met veel vechtlust in zijn lijf. Iets wat hij vanaf jongs af aan al meekreeg bij Zeeburgia. Maar daarbuiten probeert de middenvelder van Ter Leede zijn Amsterdamse pit, kennis en liefde te delen aan de kinderen uit ‘zijn’ buurt: Amsterdam-Oost.

„Die strijdlustigheid komt ook goed over op het elftal’’, merkt de 20-jarige voetballer. ,,Ik geef altijd 110 procent en probeer dat ook over te dragen aan mijn teamgenoten. Wanneer het voetballend niet loopt, moet je alles in de strijd gooien om er alsnog wat van te maken.’’

SK Coaching
Dat leerde hij bij zijn voetbalclub Zeeburgia, maar ook al in de Indische Buurt waar hij opgroeide in Amsterdam-Oost. Daar waar hij plezier kon maken in zijn jongere jaren. „Ik heb daar een geweldige tijd beleefd’’, klinkt het vrolijk uit de mond van de student Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO). „Elke dag kon ik voetballen in de voetbalkooi, gebruik maken van het buurthuis en andere faciliteiten.’’

„Daarnaast had ik nog altijd veel connectie met de wijk en vind ik het belangrijk dat de kinderen net zo’n leuke jeugd als mij hebben’’

Totdat de begeleider van de buurtorganisatie, Gerald Cotino, met pensioen ging. Daarna brokkelden de buitenactiviteiten steeds meer af in de Indische Buurt. Een goede vriend van Echahbouni sloot zich intussen aan bij SK Coaching, een instelling die zich inzet voor sport- en recreatieonderwijs voor de jeugd, en begon ook op hetzelfde pleintje in de buurt allerlei activiteiten op te zetten. Zodoende rolde de middenvelder ook langzaam in het maatschappelijk werk.

„Dat is eigenlijk ontstaan toen ik in juni even geen voetbal meer had, nadat de competitie klaar was. Daarnaast had ik nog altijd veel connectie met de wijk en vind ik het belangrijk dat de kinderen net zo’n leuke jeugd als ik hebben. Ik wilde wat doen voor mijn buurt.’’

En daar heeft Echahbouni tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad. Hij haalt er heel veel plezier uit en prijst zich gelukkig dat hij dit mag doen. Op maandag en vrijdag begeleidt de Amsterdammer de kinderen en laat hij ze voetballen of tennissen. Op zaterdagavond helpt hij de jongeren met huiswerk, mits hij geen verre uitwedstrijd met Ter Leede heeft.

„Het is heel mooi om te zien wanneer iemand tijdens huiswerkbegeleiding naar me toekomt en zegt dat hij dankzij mij een voldoende heeft gehaald voor zijn toets.” Maar er is daarnaast ook nog tijd voor ontspanning. „We gaan altijd op een ouderwetse Gamecube (spelcomputer, red.) spelletjes spelen. Mario Kart blijft dan altijd nog wel de favoriet onder de jeugd.’’

„Ik vind het belangrijk dat ze het proberen op te lossen en in gesprek gaan met ons, zodat wij ze daarbij kunnen helpen’’

Ook maakt Echahbouni tijd voor serieuze gesprekken met de jeugd. Niet iedereen kent dezelfde fijne of beschermde leefomgeving. Om die kinderen te helpen, biedt de middenvelder een luisterend oor. „Het kan echt over van alles gaan. Ik vind het belangrijk dat ze problemen proberen op te lossen en in gesprek gaan met ons, zodat wij ze daarbij kunnen helpen. Ik word nu door deze activiteiten in mijn buurt toch een beetje als voorbeeld gezien, maar daar ben ik heel trots op.’’

Leuke club
Maar wat er ook speelt, Echahbouni probeert op de training bij Ter Leede weer dat vechtersbaasje in het veld te zijn en alles even te vergeten, want voetballen is uiteindelijk ook datgene wat de middenvelder zelf ook heel graag doet. Zijn eerste maanden in Sassenheim zijn hem in ieder geval heel goed bevallen.

„De groep is echt sfeervol, maar kan tegelijkertijd ook serieus zijn wanneer het moet. We zijn echt een team. Daarnaast merk ik dat iedereen op de club altijd even een babbeltje met me wilt maken. Dat is leuk om te zien.’’

Foto: Hans Schalk

Lees ook: ‘Liefde is voor haar: net zoveel van hem houden, als hij van Van Nispen’

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)