Vuurwerk, passie en strijd. Zomaar wat kenmerken die bij een derby passen. Het vuurwerk was voorafgaand aan het duel Quick Boys-FC Lisse (3-0) wel aanwezig, maar op het veld werd het nooit een ‘echte’ derby. Zonder dat er goed gevoetbald werd, leek het erop dat er bij de mannen van trainer Erik Assink meer los kwam dan bij het team van Robbert de Ruiter. 

,,Ik denk dat negen van de elf spelers vandaag een onvoldoende verdienden aan onze kant”, zou Lars Rauws na afloop van het duel zeggen. De Lissers slaagden er op Nieuw-Zuid niet in om het de thuisploeg erg lastig te maken. De bezoekers waren bij vlagen aan de betere hand, maar ze kregen de Katwijkers niet op de knieën.

Pitten bij standaardsituatie
Alle ingrediënten waren aanwezig voor een mooie ‘bollenderby’. Het zonnetje scheen in Katwijk aan Zee en het veld lag er als een biljartlaken bij. Na een aardige openingsfase van de gasten uit Lisse nam Quick Boys het over. Steeds vaker en steeds dreigender kwamen de blauw-witten in het strafschopgebied van FC Lisse. Nadat sterkhouder Kevin van der Zwet het veld moest verlaten met een blessure, was het kwaad geschiet.

,,Lisse was een aantal keer gevaarlijk, maar ik denk dat wij op de juiste momenten hebben toegeslagen.”

De bal kwam vanaf de linkerkant voor en de defensie van Lisse zag er niet goed uit. Jesse van Nieuwkerk was er als de kippen bij om van dichtbij binnen te werken: 1-0. ,,Bij dat moment stonden we onwijs te pitten”, zei De Ruiter na afloop van het duel. ,,Ik had de ploeg er nog voor gewaarschuwd. Van Nieuwkerk trekt vaak richting het centrum om daar gevaarlijk te worden.”


Terwijl De Ruiter en zijn mannen duidelijk zoekende waren, kreeg de ploeg van Assink steeds meer grip op de wedstrijd. Met name in de duels werd de gedeelde koploper van de Derde Divisie steeds sterker. De Katwijkers groeiden in de wedstrijd en zouden de voorsprong niet meer weggeven. Tot genoegen van de oefenmeester. ,,Het is te hopen voor mij dat we meer van zulke derby’s spelen”, zei Assink met een knipoog. ,,Lisse was een aantal keer gevaarlijk, maar ik denk dat wij op de juiste momenten hebben toegeslagen. Zeker na de 2-0 zag je dat bij hen de moed wel in de schoenen ging zakken.”

Kay Tejan blinkt uit
In de tweede helft begon de uitploeg wederom goed. Het kreeg met Milton Klooster en Justin Valk zelfs goede kansen op de gelijkmaker. De gastheren werden naar achteren gedwongen en even leek het mis te gaan. Totdat een hoekschop van Kay Tejan per toeval op het hoofd van Raymond Baten belandde: 2-0. Het was de aanzet voor een goede fase van Quick Boys, want even later werd ook de derde treffer van de middag gemaakt.

,,Zij hebben voorin met Kay Tejan en Dennis Kaars onwijs veel kwaliteit.”

Tejan draaide weg bij zijn directe tegenstander en snelde het strafschopgebied in. De aanvaller vond zijn collega Dennis Kaars, die in de eerste helft al een paar keer dicht bij een treffer was, en die tikte de bal over de doellijn: 3-0. Voor Kaars betekende het zijn eerste treffer in dienst van de Katwijkers. ,,Wij hebben het als team onwijs goed gedaan. Ik ga niet liegen: ik ben met deze goal onwijs blij. Ik ben een echte spits en leef van doelpunten maken”, gaf Kaars eerlijk toe.

Derby van Spakenburg
Rowdy van der Putten dacht vervolgens de eretreffer voor FC Lisse te maken, maar doelman Paul van der Helm keerde zijn kopbal. Aan de andere kant was invaller Bert Steltenpool nog dicht bij de vierde treffer voor Quick Boys, maar zijn inzet ging net over de kruising. Daardoor eindigde de derby in 3-0 en dat was een uitslag waar beide trainers wat over te zeggen hadden.

,,Het grootste verschil waren de drie goals”, vond De Ruiter. ,,Zij hebben voorin met Kay Tejan en Dennis Kaars onwijs veel kwaliteit. Dat hebben wij bijvoorbeeld niet. Onze spelers werkten hard en ik neem ze niets kwalijk. Verder was ik niet onder de indruk van dit Quick Boys.”

Assink was wat positiever over zijn eigen ploeg. Volgens de hoofdtrainer had de score zelfs hoger kunnen uitvallen. Ondanks dat was hij content met de prestatie van zijn ploeg. ,,Ik ben in de tussentijd wel wat derby’s gewend. Ik heb die van Spakenburg volgens mij al acht keer meegemaakt. Ik vond ons vandaag aan de betere hand en ik denk dat de overwinning verdiend was. Wij moeten ervoor zorgen dat we blijven winnen, zodat steeds meer mensen besluiten om naar Nieuw-Zuid te komen. Als we dat ook nog eens met leuk en aanvallend voetbal doen, dan ben ik tevreden.”

Quick Boys – FC Lisse 3-0 (1-0): 24. Van Nieuwkerk 1-0, 54. Baten 2-0, 65. Kaars 3-0.

Opstelling Quick Boys: Van der Helm, Bloemendaal (46. Bosman), Maynard, Ket, Ravensbergen, Mahmoed, Baten, Van Kuyvenhoven (80. Steltenpool), Tejan, Kaars, Van Nieuwkerk (80. Sahin).

Opstelling FC Lisse: Cummins, Koomen, Van der Zwet (23. Verweij), Valk, Oehlers, Rauws, Vermeulen (62. Stevens), De Loor, Klooster (62. Siali), Van der Putten, Tarani.

Samenvatting Quick Boys – FC Lisse (FC Lisse TV) 

Interview Dennis Kaars

Interview Lars Rauws

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘El Azzouti schiet VVSB in diepe rouw’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen0-2Katwijk
Ter Leede2-0VVSB
Hoek1-0FC Lisse
Rijnsburgse Boys2-1De Treffers
Quick Boys1-1Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 21-2Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels1-1SJC
Valken '683-5Excelsior Maassluis 2
Kagia2-0VVSB (zat.)
TeylingenTer Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen