Iedere zonsverduistering zijn ze er wel: mensen die het natuurfenomeen met een eclipsbril aanschouwen. Wellicht hadden de supporters op de Middelmors er ook één kunnen krijgen. Dan viel er bij Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis (0-0) tenminste nog wat te beleven.

Natuurlijk was er geen zonsverduistering, maar het was letterlijk en figuurlijk wel een heel donkere middag. Het aanvangstijdstip van de wedstrijd was een halfuur vervroegd. Dit in verband met de verwachte invallende duisternis. De Uien beschikken op het hoofdveld niet over een lichtinstallatie. Eigenlijk was het vanaf klokslag twee uur een treurig schouwspel. Zelfs met een verrekijker konden lichtpuntjes niet worden ontdekt. Eventuele hoogtepunten hoefden dan ook niet van het voetbalveld te worden verwacht.

Coach Niek Oosterlee vond na afloop toch een lichtpuntje. ,,We hebben de nul gehouden. Dat is pas voor de derde keer in 25 duels dit seizoen, inclusief vriendschappelijke duels.” Het moet gezegd: de Rijnsburgse defensie speelde prima. Al sprongen de Uien in de eerste helft wel door het oog van de naald, toen eerst Niels Redert en vervolgens ook Rijnsburgse Boys-verdediger Jeroen Hessing het houtwerk bij de goal van Richard van Nieuwkoop raakten.

Niet veel soeps
Verder was het niet veel soeps wat beide ploegen lieten zien. ,,De eerste helft was matig van onze kant”, vertelde Hessing. ,,Ik had het gevoel dat we een beetje overlopen werden. In de tweede helft waren wij de bovenliggende partij.”

Vorige week boekte Rijnsburgse Boys bij RVVH de eerste zege sinds half september. Dat zijn ploeg tegen Excelsior Maassluis niet kon bekoren, lag volgens Oosterlee vooral aan het verschil in klasse bij de tegenstander. ,,Vergis je niet in Maassluis, hoor. Om met Hans Kraay te spreken: die zitten ook op voetbal. Ze hebben bij Katwijk een punt gepakt, uit bij IJsselmeervogels gewonnen en al sinds september niet meer verloren. RVVH is een stuk minder.”

Bij de bezoekers leek er meer lijn in het spel te zitten. De boomlange spits Kevin Vink speelde daarin een belangrijke rol. ,,Een goede speler, die Vink”, zei Oosterlee. ,,Hij hield de ballen goed vast, waardoor andere spelers eronder konden komen. Wij leden de eerste helft voorop juist veel balverlies. Er zat weinig rust in ons spel.”

Kansen Leonard
In de tweede helft herstelde Rijnsburgse Boys zich en kreeg het de overhand, al was het spel nog steeds niet groots. Joost Leonard had de Rijnsburgers de zege kunnen schenken, maar een vrije kopkans en een krachtig afstandsschot leverden geen goal(s) op.

,,Een terechte uitslag”, noemde Oosterlee de doelpuntloze remise. ,,Zij maakten geen aanspraak op de winst, en wij ook niet. Al had ik in de tweede helft wel het gevoel dat er een goal voor ons zou kunnen vallen.”

Opvallend was nog een moment halverwege de tweede helft. Aanvoerder Danny van der Vijver werd naar de kant gehaald en wilde de band overdoen aan Hessing. Op diens advies werd Ignacio captain gemaakt. De spits was vorige week bij RVVH ook aanvoerder en speelde toen zijn beste wedstrijd in tijden. Met de band wederom om zijn schouders legde Ignacio opeens veel meer energie in zijn spel, maar tot een treffer leidde het niet. Het past op een sombere dag als vandaag.

Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis 0-0

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Tillema, Troost, Hessing, Kuipers, Freke, Van der Vijver (67. Koemans), Celen, Vlug (67. Sardar), Ignacio, Leonard

Foto: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)