Marciano Mengerink moest zes duels wachten op z’n honderdste treffer in het shirt van vv Katwijk. Hij hoorde het de afgelopen weken vaak genoeg van supporters en medespelers. ,,En dan ga je jezelf ook nog gek maken”, kon de spits er na zaterdag om lachen. Tegen Jong Sparta maakte hij al na drie minuten eindelijk een einde aan z’n doelpuntendroogte. Zijn treffer hielp mee aan de 2-1 overwinning van de Katwijkers op de Rotterdammers.

De manier waarop Mengerink de openingstreffer maakte op De Krom was ouderwets. Met vertrouwen schoot hij de bal vanaf randje zestien kiezelhard achter doelman Jomar Gomes. Hij mocht bij de 1-0 wel z’n teammaatje Mike van den Ban bedanken die op de Rotterdamse helft de bal van de Spartanen af wist te snoepen en ‘m aflegde op Mengerink.

,,Thuis tegen Spijkenisse. Een voorzet van rechts. Ik kopte ‘m in de verre hoek.

De Katwijkse start kreeg in de loop van de wedstrijd geen vervolg. ,,We zakten weg”, erkende de 29-jarige aanvaller. ,,Sparta voetbalde aardig onder onze druk uit. En als ze dat doen, dan loop je vaak voor niks. Sowieso hebben we het altijd lastig met hen. Die Ayoub Boukhari speelt daar al een paar jaar in, die is wel goed. En ook hun nummer zeven, Bradley van Hoeven vond ik een sterke speler. Het zijn technisch goede voetballers.”

Uitgevallen
In de tweede helft kwamen de bezoekers op gelijke hoogte via een eigen goal van Raoul Esseboom. Tot diep in de tweede helft leek dat ook de eindstand te worden. ,,Dat was niet eens onverdiend geweest”, vond Mengerink. Tot Bart Sinteur in de 91ste minuut De Krom op z’n kop zette met de 2-1.

Bart Sinteur maakte de winnende goal op De Krom

De maker van de 1-0 zat op dat moment al op de bank. ,,Ik kreeg een trap op mijn enkel. Het was niet verstandig om daarna, met nog ongeveer twintig minuten te gaan, verder te voetballen. Ik ben binnen snel ijs gaan halen en daarna heb ik de wedstrijd vanaf de bank verder gekeken. Mijn enkel is nu wat beurs, het was gewoon een flinke tik. Ik hoop er volgende week wel gewoon weer bij te zijn.”

Natuurlijke leider
Tot die noodlottige zeventigste minuut speelde Mengerink zelf wel een puike wedstrijd. Dat deed hij met de aanvoerdersband om z’n arm. Hij nam ‘m over van Robbert Susan, die geblesseerd aan de kant zat. ,,Je beleeft als aanvoerder een wedstrijd toch net iets anders. Ik ben iets meer coachend bezig geweest.”

,,Het gaat niet slecht zonder hem.”

,,Normaal laat ik dat altijd aan ‘Suus’ over. Maar eigenlijk vond ik het wel lekker. Het hield mij scherp. Wanneer Susan weer in het veld staat, laat ik het met alle plezier weer aan hem over. Hij is ook gewoon de natuurlijke leider in het veld. Maar het gaat niet slecht zonder hem”, knipoogde Mengerink.

Spijkenisse-thuis
De aanvaller die een ruime week geleden z’n contract nog verlengde op De Krom genoot na afloop nog even na van z’n honderdste treffer. Een doelpunt die hij niet snel meer zal vergeten. Net zoals z’n eerste. ,,Dat was in de Hoofdklasse nog. Thuis tegen Spijkenisse. Een voorzet van rechts. Ik kopte ‘m in de verre hoek. Dat is inmiddels alweer zes jaar geleden, volgens mij. Hij staat zelfs nog op m’n Instagram. De mooisten van de honderd waren tegen Rijnsburgse Boys en vv Katwijk denk ik, in het kampioensjaar. De hele lading van die goals, maken het de meest memorabelen.”

Foto’s: Kees Jonker