Aan het einde van het seizoen 2017/18 trok Thomas Duivenvoorden de deur achter zich dicht bij DOSR. Na drie succesvolle seizoenen in Roelofarendsveen als hoofdtrainer werkzaam te zijn geweest, koos Duivenvoorden ervoor om zich tijdens het seizoen 2018/2019 te gaan toeleggen op het behalen van het trainersdiploma UEFA A, voorheen TC1. In het kader daarvan paste een stageplek bij vv Katwijk. 

Nu, bijna een jaar later, is de 32-jarige Noordwijkerhouter in het bezit van het zo felbegeerde diploma. In Zeist tijdens de afsluitende bespreking kreeg Duivenvoorden afgelopen maandag te horen dat hij geslaagd is. Dat zijn verblijf in Katwijk al snel een heel andere wending kreeg, kon niemand vooraf bevroed hebben. Na het tussentijdse vertrek van Jack van den Berg, begin oktober 2018, nam de stagiair naast de al snel aangestelde Jan Zoutman plaats op de bank als assistent-trainer, tot de dag van vandaag.

,,Eerst had ik daar wat twijfels bij omdat ik een andere invulling van het seizoen voor ogen had, maar uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan.”

Bijzonder jaar
,,Zo is het een heel ander jaar geworden dan ik vooraf had kunnen bedenken”, beaamt Duivenvoorden. ,,Eigenlijk wilde ik als stagiair naast mijn werkzaamheden bij Katwijk ook regelmatig bij andere regioclubs tijdens trainingen en wedstrijden mijn licht opsteken. Daar is na het vertrek van Jack niets van terechtgekomen. Wat wel gebeurde, is dat ik daardoor een heel bijzonder jaar bij Katwijk van dichtbij heb mogen meemaken. Dat pik je dan als trainer wel mee.”

Waar het seizoen voor Duivenvoorden als stagiair van start ging, trad daar dus al snel verandering in op. Vanuit de achtergrond werd hij binnen de club naar voren geschoven. ,,In mijn tijd als stagiair hield ik mij bij Katwijk al bezig met video-analyses en de fysieke data vanuit JOHAN Sports. De betrokkenheid met staf en selectie groeide daarmee al snel. Toen Jack, en met hem in zijn kielzog Wim Schaap vertrokken, vroeg Cees Bruinink mij als assistent-trainer.”

,,Eerst had ik daar wat twijfels bij omdat ik een andere invulling van het seizoen voor ogen had, maar uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Uitgezonderd de cursusdagen was ik vanaf dat moment steeds op De Krom te vinden. Nadat Bruinink gedurende vier weken als interim-trainer had gefungeerd, kreeg ik uiteindelijk met Jan Zoutman te maken.”

,,Als je het achteraf bekijkt, had ik mij persoonlijk geen mooier leerjaar kunnen voorstellen.”

Positief en toch teleurstellend
Die razendsnelle ontwikkeling pakte voor Duivenvoorden uitstekend uit, hoewel de mindere prestaties van Katwijk ook voor hem uiteraard als zeer teleurstellend werden ervaren. ,,Als je het achteraf bekijkt, had ik mij persoonlijk geen mooier leerjaar kunnen voorstellen. Dat is natuurlijk heel positief. Daar kan ik dan ook alleen maar tevreden over zijn. Maar als lid van de technische staf moet ik zeggen dat het, ook voor mij, een teleurstellend jaar werd. Sportief gezien bedoel ik daarmee.”

,,Redenen daarvoor zijn er overigens wel aan te wijzen. Een blessuregolf teisterde ons eigenlijk het gehele seizoen en drie verschillende trainers voor de groep is natuurlijk ook niet ideaal. Ieder met zijn eigen ideeën en speelstijl. Door diverse omstandigheden was het echter niet anders. In dat opzicht had het wel wat rustiger mogen zijn en daarmee meer succesvol.”

Visie en toekomst
Als de laatste training bij Katwijk er aanstaande maandagavond opzit, is het voetbalseizoen ook voor Duivenvoorden voorbij. Veel tijd om stil te zitten is er niet. omdat de volgende klus alweer bijna voor de deur staat. ,,Volgend seizoen ben ik hoofdtrainer van SV Den Hoorn dat op zondag in de Eerste Klasse uitkomt. Ik heb daar dit voorjaar voor één seizoen getekend. Een ambitieuze club met zo’n 1.200 leden en een prachtig sportcomplex. Alle standaardjeugdelftallen spelen er landelijk en hun JO-19 team is onlangs kampioen geworden in de Vierde Divisie.”

,,Het is een club met visie en toekomst die heel goed bij mij past in deze fase van mijn trainersloopbaan. Daarom heb ik daar ook getekend. Met de aanstormende jeugdtalenten en een paar gerichte versterkingen van buitenaf zijn we achter de schermen al maanden druk met het samenstellen van een mooie groep voor komend seizoen. Ik kan niet wachten om er aan de slag te gaan.”

Archieffoto: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Van Noord: ,,Met z’n allen aan de oplader”’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
SJC14.00Olympia Haarlem
Hillegom14.00DEM
Foreholteafg.Velsen
VVH/Velserbroek14.00Van Nispen (zon.)