De verbazing over de einduitslag was groot na het treffen tussen FC Lisse en Jong Volendam. In de eerste wedstrijd na de winterstop legde FC Lisse een meer dan solide prestatie op de mat. De koploper van de derde divisie drukte de bezoekers uit Volendam veelvuldig terug op eigen helft en creëerde over de hele wedstrijd een stortvloed aan kansen. De score van de Lissenaren bleef verrassenderwijs beperkt tot nul, Jong Volendam scoorde daarentegen driemaal.

FC Lisse-oefenmeester Robbert de Ruiter zag tot zijn teleurstelling keeper Brian van der Werff in de warming-up afhaken met een hamstringblessure. Het wegvallen van Van der Werff leverde een basisplaats op voor Angelo Timmer. Het was een wijziging die niet onopgemerkt bleef. In de 65e minuut wist Jong Volendam-spits Enzo Stroo zich nog omringd door een tweetal verdedigers, desondanks besloot Timmer vroegtijdig zijn doel uit te komen. Stroo omspeelde vervolgens Timmer met een simpele hoofdbeweging en schoof na een snelle uitbraak de tweede Volendamse goal in het verlaten doel.

Tot dat moment was FC Lisse heer en meester op sportpark Ter Specke. De ene na de andere doelrijpe aanval werd in het eerste uur van de wedstrijd door de geel-blauwen opgezet. De eerste waarschuwing van de wedstrijd werd in de tweede minuut afgegeven door middenvelder Rik Vermeulen. Zijn strakke afstandsschot had net te veel hoogte om doel te treffen. De serie kansen die vervolgens werd gecreëerd, was indrukwekkend. Een kopbal van Niels Buijs, een diagonaal schot van Martin van Eeuwijk, een afstandsschot van Koen Fokkema, een lage schuiver van diezelfde Fokkema en een afstandspoging van Lars Rauws waren de meest opvallende kansrijke momenten van de eerste helft.

Koen Fokkema was namens de geel-blauwen voor rust twee keer dicht bij een treffer

De bezoekers stelden daar voetballend weinig tegenover. Jong Volendam leunde op de ijzersterk keepende Jordi van Stappershoef en trachtte gevaar te stichten in de snelle uitbraak. Dit sorteerde wel effect in de 36e minuut. Stroo ontving de bal op twintig meter van het doel en draaide behendig weg van zijn belager Tom Zoontjes. Zijn lage diagonale schuiver was Timmer te machtig; 0-1. FC Lisse bleef na deze tegenslag vrolijk doorgaan met aanvallen en het scheppen van kansen.

In het eerste kwartier na de pauze was het spitsuur voor het doel van Van Stappershoef. De 20-jarige sluitpost zag de ene na de andere Lissenaar kansen verprutsen. Zowel Rik Vermeulen als Thierry Monteny hadden een vrije doortocht naar het Volendamse doel, beide schoten jammerlijk naast. Ook winterstop-aanwinst en invaller Rowdy van der Putten wist het net niet te vinden, zijn kopbal ging rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Jong Volendam-invaller Kaj Tejan gooide de wedstrijd in de 90e minuut definitief in het slot door opnieuw een uitbraak te verzilveren.

“Ja, dit is te bizar voor woorden allemaal”, sprak De Ruiter na afloop verbouwereerd. “We hebben het tot de 0-2 echt heel goed gedaan. In een sterke organisatie hadden we de overhand en wisten we heel veel kansen te creëren. We misten duidelijk de echte scherpte voor het doel om vandaag te scoren.” Over de situatie die voorafging aan de 0-2 bleef De Ruiter meer op de vlakte. “Het was dubieus wat Timmer daar deed.”

FC Lisse – Jong Volendam 0-3 (0-1). 36. Stroo 0-1, 65. Stroo 0-2, 90. Tejan 0-3.

FC Lisse: Timmer, Buijs, Van Boxel, Zoontjes, De Goede (26. Stevens), Rauws, Vermeulen, Monteny, Van Eeuwijk, Olsthoorn (58. Van der Putten), Fokkema (80. Rifai).

Tekst: Stefan Baars
Foto’s: Hubert Habers