Het chagrijn dat daalde over Ter Specke na de 1-2 nederlaag tegen Ajax (ama.) en daarmee de uitschakeling al in een heel vroeg stadium voor de KNVB-beker was logisch. Maar toch, op basis van de eerste helft tegen de Amsterdammers is het oneerlijk om nu al deprimerend te gaan doen in Lisse. Enkele nieuwkomers in de selectie van Robbert de Ruiter lieten zien dat er voetbal in de ploeg is geslopen. En dat wanneer De Ruiter de ruimte krijgt om dat de komende weken te finetunen, dat de supporters nog best kunnen gaan genieten dit seizoen.

Vooral Jeffrey Klijbroek op het middenveld toonde aan een waardig vervanger te zijn voor de nog altijd afwezige Rik Vermeulen. ‘De Tovenaar’ vervang je niet zomaar. Juist dat Klijbroek deed vergeten dat Vermeulen niet op het veld stond, kon de nieuwkomer van ODIN’59 beschouwen als een terechte schouderklop. ,,Jeffrey is ook een jongen van buitencategorie”, beaamde z’n trainer. ,,Een speler met voetbalgogme.”

Met de speels acterende Klijbroek op het middenveld werden ook de ‘nieuwe vleugels’ van FC Lisse vooral in de eerste helft gevaarlijk. Het loopvermogen van Jaap Zwetsloot aan de rechterkant en het frivole spel aan de linkerkant van Kubilay Köylü gaf Lisse bravoure over de flanken. Dat de twee beste kansen van de eerste helft en uiteindelijk ook het doelpunt juist via de vleugels kwam, mocht ook geen verrassing heten.

,,Het werd meer vechtvoetbal. Daar konden wij ons niet onderuit voetballen.”

De treffer van Köylü was daarnaast ook nog eens oogstrelend. Een strakke voorzet van Zwetsloot werd verlengd door Duindam. De linksbuiten bedacht zich niet toen hij de bal voor z’n voeten zag belanden en schoot het speeltuig uit de lucht achter doelman Stephan Veenboer. Helaas voor de Lissenaren kon de thuisploeg daarna niet doordrukken.

Geen antwoord
En juist daar zat het probleem in de tweede helft. FC Lisse liep achter de feiten aan vond Klijbroek. ,,Ajax (ama.) ging het fysieker maken. Het werd meer vechtvoetbal. Daar konden wij ons niet onderuit voetballen.” De bezoekers werden sterker en sterker. Via een hard schot voorlangs van Marijn Sterk en een ‘kluts-situatie’ die van dichtbij bijna werd binnengewerkt door rechtsback Mitchel Bormann, gaven de Amsterdammers de eerste twee waarschuwingsschoten af.

Kubilay Köylü schoot op schitterende wijze de 1-0 binnen

FC Lisse kon er niks meer tegenover stellen. Van de frivole eerste helft, was niks meer over. Via Siver Abdulrahman uit een corner en een mooie boogbal van Illias Boudouni kwamen de bezoekers in vijf minuten langszij. Met nog tien minuten op de klok ging de ploeg van De Ruiter ‘va banque’ spelen, maar daardoor werden de ruimtes achterin alleen maar groter. Alleen de vooruitgeschoven verdediger David Verweij kreeg nog een gigantische kopkans op de 2-2. In plaats van de bal in een hoek te deponeren, kopte hij vogelvrij in de handen van goalie Veenboer.

Geduld
En dus droop FC Lisse terneergeslagen af, maar kon het na een sessie in de kleedkamer met een licht sprankje hoop uitkijken naar de start van de Derde Divisie tegen Hoek. Het lijkt voor Lisse nog te vroeg te komen om direct een resultaat te halen in Zeeland, maar wanneer de fans geduldig blijven, is er best wel houvast te ontdekken. Op veel posities ontbraken nog net de automatismen of zat de eerste keus nog op de tribune vanwege blessureleed.

,,We konden het niveau niet volhouden. Ik denk dat iets fysieks was.”

,,De afgelopen weken heb ik al wel dingen gezien, waarop ik kan voortborduren”, bleef De Ruiter ook optimistisch. ,,Ik vond Zwetsloot goed en Jordi Tiktak, die helaas bij de 1-2 wel de fout in ging, verder ook sterk. We hebben een leuke groep. Er is voetballend vermogen bijgekomen. Alleen resulteert het nog niet in ‘doorgaan in de beker’.”

,,En dat is jammer. We hadden minder kunnen loten. Ajax (ama.) thuis is niet echt een foute loting. We hadden in mijn ogen meer dan vijftig procent kans tegen een ploeg als dit. We konden alleen het niveau niet volhouden. Ik denk het dat iets fysieks was. Sommigen konden het niet meer belopen, waardoor we de bal niet meer in de ploeg konden houden en dus geen aanval meer op konden zetten.”

FC Lisse – Ajax (ama.) 1-2 (1-0) 24. Köylü 1-0, 78. Abdulrahman 1-1, 82. Boudouni 1-2

FC Lisse: Cummins, Tiktak, Verweij, Stevens, Ens, Rauws, Adouch, Klijbroek (79. Siali), Zwetsloot, Duindam, Köylü (60. Ait Afkir)

Foto’s: Hubert Habers

Lees ook: ‘Bekooij kan weer rustig praten’

Jaap Zwetsloot na FC Lisse – Ajax (ama.)
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer