"banner

Weer niet, weer geen driepunter. En opnieuw kon Hillegom het doel moeilijk vinden. Dat was eigenlijk de conclusie na negentig minuten voetballen tussen sv Hillegom en NVC (1-3). Toch was het niet de enige reden die werd gegeven voor de nederlaag. Er klopte structureel iets niet. Het balletje kan een keer verkeerd rollen, maar niet zo vaak als bij Hillegom dit seizoen gebeurt. Door de nederlaag tegen een directe concurrent is degradatie weer een stapje dichterbij op De Zanderij.  

Een zeer pijnlijke conclusie. De wanhoop die van het gezicht bij sommige spelers van het elftal afdroop was een hard gelag. Zoveel vragen gingen er door de hoofden heen. Wat moet er in Hillegom gebeuren om de negatieve spiraal te doorbreken?

De drie tegendoelpunten zondagmiddag tegen NVC waren tekenend voor het elftal van dit seizoen. De focus lag op het aanvallen en in de omschakeling werd er toegeslagen door de tegenstander. Tegen de ploeg uit Naarden kwam de eerste goal uit een persoonlijke fout, de tweede uit een omschakeling, die plaats kon vinden na dom balverlies op het middenveld, en de derde treffer viel, omdat de mannen van trainer Stefan Teeken vol voor de gelijkmaker gingen.

,,Ik moet heel eerlijk zeggen dat twee weken geen voetbal even lekker zou zijn.”

Treurig
Op meerdere facetten klopt het dit seizoen niet. Niet alle elf de spelers lijken te beseffen dat de club in nood verkeert. De bereidheid om voor elkaar door het vuur te gaan in het elftal is er niet. Lijdt er iemand balverlies? Dan wordt er geen stapje harder gelopen. Bepaalde spelers, de leiders binnen de selectie, proberen van het elftal nog een geheel te maken, maar het lijkt wel alsof de woorden niet landen bij alle spelers. Dat ziet ook aanvoerder Frank de Groot.

,,Het is gewoon niet leuk meer om te voetballen en dat heb ik nog nooit gehad. Het is gewoon echt treurig”, beschrijft de Hillegommer zijn gevoel. ,,Het is een stukje willen. Je moet altijd honderd procent geven. Als ik naar de tegenstander keek, dan zag ik dat zij er wel alles aan deden om te winnen. Dat mis ik bij heel veel spelers van ons. Dat is iets wat uit onszelf moet komen, maar ook iets wat nog wel eens vanaf de kant of via teamgenoten aangestipt mag worden.”

Duidelijk strijdplan
Een simpele overwinning zou volgens De Groot een perfect kantelpunt zijn. Even drie punten. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Als Hillegom een winstpartij wil boeken, moet er meer gebeuren. Misschien moeten er wel harde en rigoureuze beslissingen genomen worden bij de eersteklasser.

,,Ik denk dat wij toe zijn aan iets fris”, zocht Danny van den Berg na afloop naar oplossingen. ,,Vorig seizoen, toen wij opnieuw moesten deelnemen aan de nacompetitie, besloot Arend Jan Kranenburg om even twee weken niet te trainen. Gewoon om de hoofden leeg te maken. Toen vlogen de vonken er echt vanaf op de eerste beste training. Ik moet heel eerlijk zeggen dat twee weken geen voetbal even lekker zou zijn. Helaas zit het programma door de inhaalwedstrijden bomvol.”

,,Er moet zeker wat gaan veranderen.”

,,Er moet zeker wat gaan veranderen”, sluit De Groot zich aan bij de woorden van zijn ploeggenoot. ,,Hoe weet ik niet. We moeten de koppen in ieder geval bij elkaar steken. Elkaar de waarheid vertellen. Het beestje bij z’n naam noemen. Daarnaast moeten we een duidelijk strijdplan maken. Hoe we gaan verdedigen, hoe we gaan aanvallen?”

Rigoureuze beslissingen
De Groot zag hoe de bezoekers vlak voor rust op een 0-1 voorsprong kwamen. Na een fout in de verdediging profiteerde Servanio Martina: 0-1. Kort na rust scoorde Martina wederom. Dit keer uit een snelle omschakeling, waarbij het achterin niet goed stond bij de thuisploeg. Mike van Veen deed twintig minuten voor tijd wat terug met een hard schot: 1-2. De Groot kreeg in de laatste minuut de kans op de gelijkmaker, maar zijn inzet zeilde naast. Kevin Duman deed aan de andere kant van het veld voor hoe het wel moest: 1-3.

Met opnieuw een nederlaag op zak is met nog acht wedstrijden op het programma de degradatie dichtbij. Er moet wat gebeuren. De synergie in de spelersgroep ontbreekt en ook de technische staf heeft op dit moment blijkbaar geen oplossingen voor de problemen. Het plezier, het geloof en de absolute wil om te winnen moet op de een of andere manier terugkomen in het elftal.

Hillegom – NVC 1-3 (1-0) 43. Martina 0-1, 55. Martina 0-2, 69. M. van Veen 1-2, 90. Duman 1-3.

Hillegom: Partosoebroto, Van den Berg (69. Arendse), De Groot, Tebbens, M. van Veen, Pijpers (56. Turenhout), Van der Paard, Van Dongen, Ryan, N. van Veen, Dedel.

Foto’s: Dirk van der Reep

Lees ook:Van der Bent: ,,Alles hangt of staat met vertrouwen”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude