Het eerste thuisduel van het seizoen moet voor de trouwe Rijnsburg-supporter een ware verademing zijn geweest. Na een seizoen vol kommer en kwel werd de Tweede Divisie gemist en dit seizoen moet er rehabilitatie volgen. Met een bijna volledig vernieuwd elftal werd Huizen compleet van het veld geblazen door een aanvallend sterk Rijnsburgse Boys: 4-2. De ploeg van Pieter Mulders is na twee duels nog zonder puntenverlies en staat waar het wil staan, namelijk bovenaan.

Het toverwoord op de Middelmors van vorig seizoen was met afstand; billenknijpen. Niek Oosterlee zei het bijna wekelijks. Nooit zat hij lekker achteroverleunend op de bank, wetende dat de zege binnen was. Het was worstelen, en soms kwam men boven en soms verzoop de ploeg. Zijn opvolger Mulders is het tegenovergestelde, altijd druk coachend. Als hij had gewild had hij, op een paar momenten van onachtzaamheid na, lekker in de leunstoel kunnen zitten genieten. De geelzwarte formatie heeft in een paar weken een gedaanteverwisseling ondergaan. Fris en frivool voetbal zagen de aanwezigen, zo’n duizend in getal. ,,Ik ben dan ook uitermate tevreden met het spel”, stelt de oefenmeester. ,,We creëren legio kansen. We hebben veel energie in de wedstrijd gestopt en onszelf alleen niet beloond met een grotere uitslag.”

Om in te lijsten
De thuisploeg had niets te duchten van Huizen, afgaande op het spel een van de zwakkere broeders in de Derde Divisie. Dat had zeker ook te maken met de power van Rijnsburgse Boys. Vanaf minuut één werd er druk gezet en speelde het spel zich af op de helft van de tegenstander. Wesley Goeman schoot net over en ook een inzet van Rachid El Yaakoubi miste net de precisie. Het duurde tot een minuut voor rust voordat het overwicht in een doelpunt werd uitgedrukt. Maar de treffer was er één om in te lijsten. El Yaakoubi begon aan een solo aan de linkerkant en speelde twee tegenstanders door de benen om vervolgens Jeffrey Jongeneelen vrij voor een leeg doel te zetten: 1-0.

Huizen kwam sporadisch over de middenlijn, maar dan werd ook gelijk duidelijk waar de zwakte van de thuisploeg zit. Met soms teveel mensen voor de bal werd er veel ruimte weggegeven. Doelman Richard van Nieuwkoop moest gestrekt op een schot en bij de toeschouwers sloeg na rust twee keer de schrik om het hart toen Huizen bij 3-0 en 4-1 zomaar tweemaal mocht scoren. Totaal onnodig. Beide keren mocht Huizen-aanvaller De Graaf binnenkoppen. Het zat Mulders niet lekker na afloop, al wilde hij er geen halszaak van maken. ,,Dat is niet opletten heel simpel. Je moet op speler én bal letten. Niet één van de twee. We zetten de turbo erop en vervolgens stonden we soms met twee man achterin. Dat mag niet.”

Buitencategorie én kilometervreters
Dat Mulders vier voormalig pupillen meenam naar de Middelmors werd misschien door sommigen op voorhand niet al te enthousiast ontvangen. Maar nu al is duidelijk waarom de coach een beroep doet op goede bekenden. De automatismen zitten erin ingeslepen en de rest van het team gaat er in mee. Met Jongeneelen heeft Rijnsburgse Boys bovendien een speler van de buitencategorie en met de backs Joel Tillema en Jordy Strooker beschikt men over nog meer aanvallende impulsen. Het middenveld met kilometervreter Donny Verdam, Goeman en Jorn van Lunteren is zoals het hoort in het moderne voetbal. Lopers gekoppeld aan een goede techniek.

Supporters zullen dit seizoen steevast een Rijnsburgse Boys zien dat de tegenstander de wil op wil leggen en niets anders. De vraag is of dat ook tegen de beste tegenstanders het juiste strijdplan is. ,,Dat moeten we zien. Tegenstanders zullen zich gaan aanpassen aan ons. Dat weet ik nu al.”

Martijn Tjon-A-Njoek, vorig seizoen ongelukkig spelend bij FC Rijnvogels, bewees na rust waarom hij door Mulders werd teruggehaald. Twee keer was hij het eindstation van puntgave aanvallen, steeds opgezet door Jongeneelen en bediend door aanvoerder Verdam en Tillema.  De 4-1 van Strooker was wederom een prima aanval. El Yaakoubi bediende met een mooie steekpass Strooker, die met links de korte hoek vond. ,,We hebben een compleet nieuwe groep en iedere week maken we nog progressie. We kunnen dit spel niet negentig minuten volhouden. Daarin moeten we doseren. Huizen was niet bij machte om ons in de counter pijn te doen. Dat mensen praten over hoe goed deze wedstrijd was ten opzichte van vorig seizoen, daar kan ik niet zoveel mee. We moeten vooruit kijken en volgende week wacht IJsselmeervogels. Dan is het gewoon weer elf tegen elf.”

Rijnsburgse Boys – Huizen 4-2 (0-0). 45. Jongeneelen 1-0, 51. Tjon-A-Njoek 2-0, 54. Tjon-A-Njoek 3-0, 62. De Graaf 3-1, 65. Strooker 4-1, 68. De Graaf 4-2.

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Tillema, Gielisse (69. Artien), Prijs, Strooker, Verdam, Van Lunteren, Goeman, Jongeneelen (89. Wijks), Tjon-A-Njoek, El Yaakoubi (76.Hudepohl)