"banner

Heroïsch, sensationeel of ongelofelijk. Alle drie de woorden zouden de wedstrijd van sv Hillegom van afgelopen donderdagavond tegen Kolping Boys (5-2) kunnen beschrijven. De ploeg van Arend Jan Kranenburg was eigenlijk al gedegradeerd, maar stond tegen de ploeg uit Oudorp weer op uit de dood. Dat was te danken aan puik wisselwerk van de oefenmeester en de inbreng van jeugdige talenten.

Één van die jongelingen was Niels van Dooren. De A-junior viel kort na rust in en was medeverantwoordelijk voor de uitvoering van een spektakelstuk. Het Hillegomse seizoen leek een kwartier voor tijd alsnog in rouw gedompeld te worden, maar ditmaal wist de formatie van Kranenburg karakter te tonen. Uiteindelijk trok de thuisploeg, die gesteund werd door een fanatieke aanhang, de wedstrijd naar zich toe.

Van Dooren betrad het veld bij een 0-0 stand. De jongeling zag dat de blauw-witten in het eerste bedrijf gelijkwaardig waren aan Kolping Boys. De bezoekers miste in de eerste helft twee goede kansen van dichtbij. Tot twee keer toe viel de bal over het Hillegomse doel. Aiden Ryan rondde een indrukwekkende rush bijna af met een doelpunt. Echter wist de doelman van de tegenstander dat te voorkomen.

Tikkie
De ploeg van Kranenburg startte voortvarend aan de tweede helft. De ploeg kreeg met Ronald Turenhout en Danny van den Berg de ideale mogelijkheden om op voorsprong te komen, maar die kansen werden om zeep geholpen. Ryan leek na een uur spelen de score te openen, maar zijn schot spatte uiteen op de kruising.

Hillegom domineerde in het tweede bedrijf en leek de wedstrijd naar zich toe te trekken. Zoals wel vaker dit seizoen kreeg de ploeg een tik te verwerken. Jochim Berkhout dompelde een kwartier voor tijd De Zanderij uit het niets in rouw: 0-1.

,,Dat was even een ’tikkie'”, gaf de oefenmeester van de winnende ploeg, Kranenburg, na afloop toe. ,,Daarna was het gewoon alles of niets. De jongens hadden geen last van teleurstelling en creëerden gelijk kansen. Die goal moest alleen ‘even’ vallen.”

,,Niels (Van Dooren, red.) viel goed in en die kreeg nog wat kansen die hij vannacht in zijn slaap nog gaat terug zien.”

Van Dooren leek vijf minuten voor het einde de gelijkmaker op zijn hoofd te hebben, maar de doelman van de bezoekers, Patrick de Vries, voorkwam dat met een uitstekende reflex op de lijn. Het thuispubliek geloofde hun ogen niet en vreesde voor het ergste. Kort daarna werd de frustratie nog groter toen Turenhout op de paal schoot. ‘Gelukkig’ reageerde Ryan attent en schoot hij in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de gelijkmaker tegen de touwen: 1-1. Invaller Van Dooren kreeg in de blessuretijd nog een kans om de winnende te maken, maar faalde oog in oog met de doelman. De verlenging was het gevolg.

Bizar
,,Dit was echt bizar. De wedstrijd was zo spannend. Ik heb echt genoten vanaf de zijkant”, concludeerde een opgetogen Kranenburg. ,,Het wedstrijdverloop maakte het ook zo leuk. Ik denk dat we de wedstrijd terecht hebben gewonnen. We hadden de wedstrijd in de eerste helft van de verlenging al kunnen beslissen. Niels (Van Dooren, red.) viel goed in en die kreeg nog wat kansen die hij vannacht in zijn slaap nog gaat terug zien.”

Wederom kreeg Hillegom een tik te verwerken. Deze keer kwam die snel in de verlening. Niels Pranger wist te profiteren van een fout van Davey Braggaar: 1-2. Hillegom stelde snel orde op zaken. Didier Haagmans, die inviel voor Van den Berg, stoomde op en gaf de bal aan Ryan. Die bezorgde het leer perfect op het hoofd van een andere invaller, Jasper van Trigt. De spits knikte de gelijkmaker binnen: 2-2. Daarna ging het maar één kant op: richting het doel van Kolping Boys.

Nog voor de onderbreking wist Turenhout voor de voorsprong te zorgen. Van Dooren zocht zijn mannetje op en werd gevloerd. De scheidsrechter wees naar de stip. De oud-spits van Katwijk en FC Lisse ging achter de bal staan en trof op overtuigende wijze doel: 3-2. In het tweede gedeelte van de verlenging werd Van Dooren wederom de diepte ingestuurd. Deze keer gaf hij de bal op een presenteerblaadje aan Turenhout. Die kon de bal eenvoudig in het doel werken: 4-2. Het slotakkoord was voor Jim Pijpers. Die mocht, nadat een speler van de bezoekers met rood van het veld werd gestuurd, aanleggen voor een vrije trap: 5-2.

‘Katwijks’
De maker van twee doelpunten in de verlenging, Turenhout, was opgelucht na afloop. Hij zag dat zijn ploeg met positieve energie het duel inging. ,,We hebben ons rustig kunnen voorbereiden op dit duel. Het was een vreemde situatie, maar we waren fris voor deze wedstrijd. De sfeer vanavond op De Zanderij was fantastisch. Het leek wel een beetje op een sfeertje die je bij Katwijkse ploegen ziet. Het publiek stond echt enorm achter ons.”

SV Hillegom – Kolping Boys 5-2 (0-0 en 1-1): 75. Berkhout 0-1, 90. Ryan 1-1, 96. Pranger 1-2, 97. Van Trigt 2-2, 100. Turenhout (pen.) 3-2. 120. Turenhout 4-2, 120+1. Pijpers 5-2.

Hillegom: Braggaar, Van den Berg (77. Van Trigt), De Groot, Ten Have (72. Haagmans), Van Leeuwen, Pijpers, De Jong, Van Veen (55. Van Dooren), Ryan, Turenhout, Van Dongen.