width=

VVSB genoot dit seizoen in de Tweede Divisie. De club hunkerde openlijk naar de samensmelting van het zaterdag- en zondagvoetbal. Het heeft de Noordwijkerhouters uiteindelijk geen windeieren gelegd. De fans, de selectie, de staf en het bestuur genoten zichtbaar van de ‘avondjes VVSB’. Het seizoen in Noordwijkerhout kende hoge pieken, maar ook diepe dalen. Een ding is duidelijk geworden uit de cijfers: bij VVSB was het zelden saai.

Samen met Katwijk mocht VVSB zich dit jaar bewijzen op het hoogste amateurniveau. Na het eclatante bekersucces van het jaar daarvoor, werd VVSB een gewild item bij de landelijke media. Toch betitelden maar weinig ‘kenners’ VVSB van te voren als een titelkandidaat. Daarvoor had de club domweg net even te weinig gepresteerd in de Topklasse. Hoewel de club regelmatig mee deed in de titelrace, haakte het altijd af naarmate het lente werd. Ook dit seizoen was VVSB beter voor de winterstop, dan daarna.

In die jaren in de Topklasse stonden de Noordwijkerhouters er om bekend om een stugge ploeg te zijn. Coach Wilfred van Leeuwen kreeg het voor elkaar om de verdediging goed neer te zetten in Noordwijkerhout. Dit jaar zagen we VVSB van een hele andere kant. Slechts vier ploegen in de Tweede Divisie wisten meer te scoren dan VVSB (62), maar ook maar vijf ploegen kregen meer goals tegen dan de paars-gelen (64). En zo eindigde VVSB dit seizoen met een negatief doelsaldo.

Eerste seizoenshelft: 18-28 (32-27)
Thuis: 9-17 (20-19)
Uit: 9-11  (12-8)

Tweede seizoenshelft: 16-19 (30-37)
Thuis: 8-10 (15-17)
Uit: 8-9 (15-20)

Vanwege de gekke wedstrijden voor het thuispubliek (2x een 4-4 en 2x een 3-3), zien we een wisselvallige lijst. VVSB opende vaker de score dan diens tegenstander. Toch konden de Noordwijkerhoutse fans slechts zelden echt achterover zitten. Maar liefst 11 keer gaven de paars-gelen een voorsprong weg. Dat geeft te denken voor Van Leeuwen voor komend seizoen.

Een behoorlijk pluspunt is de wilskracht van VVSB. En dan met name de beide duels tegen Jong Sparta. Thuis stond het met 0-3 achter, om uiteindelijk met 3-3 gelijk te spelen. In het uitduel kwam de ploeg van Van Leeuwen met 3-1 achter, om andermaal met 3-3 naar huis te gaan.

Na het thuisduel tegen UNA werd er voor het eerst gesproken over een ‘avondje VVSB’. Aan de hand van Giovialli Serbony – die in de winterstop per direct kon vertrekken – kwam het van een 0-2 achterstand terug, en won het met 3-2. Daarna volgden nog doelpuntrijke duels tegen Spakenburg, De Treffers en Jong Sparta.

Voorsprong/achterstand
Aantal keer openingstreffer gemaakt: 16
Aantal keer openingstreffer geïncasseerd: 15

Aantal keer achterstand van 1 goal goedgemaakt: 8
Aantal keer achterstand van 2 goals goedgemaakt: 2
Aantal keer achterstand van 3 goals goedgemaakt: 1

Aantal keer voorsprong van 1 goal weggegeven: 11
Aantal keer voorsprong van 2 goals weggegeven: 1

Seizoen 2016/2017 werd het jaar van Tommy Bekooij. De buitenspeler maakte 19 goals

Hij kwam bij VVSB nadat hij zichzelf meldde bij Van Leeuwen. Richelo Fecunda was rechtsback bij HBS, toen hij afgelopen zomer de overgang naar De Boekhorst maakte. Al in de voorbereiding bleek hij een aanwinst. Fecunda stond er zo goed op bij zijn trainer dat hij de enige speler is die in de competitie alle minuten heeft gespeeld.

Een goede nummer twee is Maikey Parami. De rechtsbuiten van VVSB miste in de eerste seizoenshelft geen minuut. In de tweede seizoenshelft begon hij altijd in de basis, maar werd hij vaker gewisseld. Opvallend is dat aanvoerder Vladimir Jozic niet in de top vijf staat met de meeste minuten. Daar is dit jaar expres voor gekozen. Zo speelde de middenvelder minder als zijn ploeg drie keer moest spelen in een week.

Top 5 meeste speelminuten
1. Richelo Fecunda: 3060
2. Maikey Parami: 3008
3. Tim de Rijk: 2872
4. Tommy Bekooij: 2651
5. Jelmer Vijlbrief: 2497

Seizoen 2016/2017 werd het jaar van Tommy Bekooij. De linksbuiten van VVSB excelleerde vooral in de tweede seizoenshelft. Twaalf van zijn negentien goals maakte de Leidenaar na de winter. De vraag is hoever Serbony was gekomen wanneer hij het seizoen had kunnen afmaken in Noordwijkerhout. De aanvaller stond bovenaan de topscorerslijst bij VVSB met negen goals, toen de club de winterstop in ging. Bij Rijnsburgse Boys maakte hij er uiteindelijk nog 5, waardoor zijn totaal op 14 uit is gekomen.

Topscorers VVSB
1. Tommy Bekooij: 19
2. Maikey Parami: 9
3. Giovialli Serbony: 9
4. Tomas Tavilla: 4
5. Vier spelers (De Rijk, Jozic, Van der Slot, Van Niel): 3

Tot slot nog een aantal feiten & weetjes
– Aantal punten thuis: 27
– Aantal punten uit: 20
– Aantal keer de nul: 9x
– Thuis de nul gehouden: 4x
– Uit de nul gehouden: 5x
– Thuis niet gescoord: 3x
– Uit niet gescoord: 5x
– Grootste overwinning thuis: 3-0 tegen Koninklijke HFC
– Grootste overwinning uit: 6-0 tegen TEC
– Grootste nederlaag thuis: 0-5 tegen FC Lienden
– Grootste nederlaag uit: 0-7 tegen Jong AZ
– Wedstrijd met meeste goals: 4-4 tegen zowel Spakenburg en De Treffers (beide thuis)

Eindcijfer

Wie als neutrale toeschouwer naar VVSB zou zijn gegaan dit seizoen, had deze jaargang met een 10 betiteld. Zo boekte VVSB de grootste uitoverwinning in de Tweede Divisie, maar kreeg het ook de grootste nederlaag te verwerken. Bij Jong AZ werd het 7-0.

De twee avondwedstrijden op De Boekhorst tegen Spakenburg en De Treffers (beide 4-4), spreken nog het meeste aan. De Noordwijkerhouters konden in beide wedstrijden de voorsprong niet behouden. Dat gebeurde VVSB toch net even wat te vaak. De club gaf in twaalf duels een voorsprong weg.

De eerste seizoenshelft van VVSB was met 28 punten prima te noemen. De ploeg van Wilfred van Leeuwen kende zelfs een fase van elf ongeslagen duels op een rij. Die begon voor de winterstop en werd daarna door getrokken. Omdat VVSB slecht begon en ook in de tweede seizoenshelft een dip kende, sloot het dit seizoen kleurloos af en moest het zelfs nog eventjes gas geven om zich veilig te spelen. Daarom geef ik dit seizoen van VVSB uiteindelijk een 7+.

Foto’s: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)