In het afgelopen seizoen werden er in onze regio vier clubs kampioen en promoveerde er één elftal via de nacompetitie. Tijd om terug te blikken op het seizoen van Kagia, Van Nispen (zat.), Ter Leede, Noordwijk en Quick Boys. We duiken de komende dagen in de cijfers en feiten van deze vijf clubs. Deel twee: Kagia.

Met een nieuwe trainer aan het front en een brede selectie in Lisserbroek, wilde Kagia dolgraag eindelijk weer de stap naar de Tweede Klasse maken via West I. Na zes seizoenen in de Derde Klasse, waarbij de oranjehemden steevast in het linkerrijtje bivakkeerden, moest de stap worden gemaakt naar een treetje hoger. En eigenlijk vrijwel direct liet Kagia er geen twijfel over bestaan: de ploeg uit Lisserbroek was de absolute topfavoriet voor het kampioenschap.

Na acht duels in de Derde Klasse stond de ploeg met 24 punten bovenaan. Een foutloos begin dus voor trainer René Ras bij z’n nieuwe vereniging. De oefenmeester uit Lisse kwam over van Van Nispen (zon.), waar hij de ploeg het jaar daarvoor nipt in de Derde Klasse kon houden. Een jaar later zag de wereld er voor de ervaren coach dus ook heel anders uit.

Foutloos
Na de briljante en foutloze start van Kagia volgde 24 november pas de eerste ‘minimale’ tegenslag met het 1-1 gelijkspel tegen Stormvogels. Voor de winterstop werd er alleen nog gelijk gespeeld tegen ZSGOWMS, verder haperde de ‘oranje machine’ niet. In twaalf wedstrijden voor de winterstop pakte Kagia dus maar liefst 32 punten.

Uiteindelijk zou Kagia op 68 punten eindigen met 21 gewonnen wedstrijden, vijf gelijke spelen en nul nederlagen. Met een doelsaldo van +64 viel er voor de fans uit Lisserbroek ook nog eens veel te juichen. Kagia maakte 91 doelpunten in 26 wedstrijden. Dat betekent dat de ploeg van Ras gemiddeld 3.5 doelpunt per wedstrijd maakte.

Wie waren dan de topschutters van dit kampioensteam?

Topscorers:
1. Tijs van der Schinkel 27
2. Rens Lamboo 18
3. Roy Hogewoning 13
4. Dorus van der Voort 9
5. Jesper Imanse 7

Bizar genoeg waren het niet de ‘honderd procent spitsen’ die de meeste goals maakten bij Kagia. Linksbuiten Van der Schinkel was met bijna 30 treffers helemaal ‘het mannetje’ in Lisserbroek. Ook aanvallende middenvelder Lamboo deed met 18 goals een duit in het zakje.

Normaliter is het interessant om te kijken of een ploeg beter thuis of uit acteerde in voetbalwedstrijden. Ook bij Kagia kunnen de uit- en thuiswedstrijden naast elkaar worden gelegd, maar vanwege het fantastische seizoen van de ploeg uit Lisserbroek is er amper een verschil te noteren. Zowel op het eigen terrein als op onbekende grond bleef Kagia onverslaanbaar.

Toch waren de prestaties van de oranjehemden op eigen terrein nog net iets indrukwekkender. Thuis won Kagia alle dertien wedstrijden en scoorde het 53 keer. Daarnaast kreeg Kagia op de Kikkerbeetstraat maar 11 goals tegen. Pancratius kwam met 26 punten uit 13 wedstrijden nog het dichtste in de buurt van Kagia.

In het seizoen won Kagia acht van de dertien uitwedstrijden en speelde het vijf keer gelijk. Ook daarin kwam Pancratius als enige nog enigszins dichtbij. Logischerwijs werd de ploeg uit Badhoevedorp ook tweede in de Derde Klasse.

Afrika Cup
De grootste overwinning in de competitie kwam – hoe kan het ook anders? – op naam van Kagia. Op 27 oktober 2018 won de derdeklasser met 7-0 van VVA/Spartaan. De grootste overwinning in een uitwedstrijd behaalden de Lisserbroekers op 19 januari 2019 tegen HYS uit Haarlem: 0-6. Ook IJmuiden won gedurende het seizoen met dezelfde cijfers van Overbos, de oude club van William Troost-Ekong, de linksback van Nigeria en daarmee halvefinalist van de Afrika Cup.

Datzelfde SV Overbos uit Hoofddorp was ook hoofdrolspeler in de wedstrijd met de meeste goals gedurende het seizoen in de Derde Klasse A in West I. Op de laatste speeldag werd DEM – Overbos 6-7.

Met het kampioenschap in de Derde Klasse promoveert Kagia voor het eerst sinds seizoen 2011/2012 naar de Tweede Klasse. Bizar genoeg werden de Lisserbroekers in dat seizoen achtste in de Derde Klasse B in West I. Maar via de nacompetitie slaagde de ploeg er destijds in om te promoveren naar een klasse hoger. Dat was het enige seizoen tot nu toe in de Tweede Klasse voor de vereniging uit de Haarlemmermeer.

De oranjehemden eindigde in seizoen 2012/2013 als twaalfde in de Tweede Klasse in West II, waarin Valken ’68 destijds negende werd. De nieuwe indeling van de competities wordt maandag 15 juli bekendgemaakt, maar alles wijst erop dat Kagia komend seizoen Valken ’68 weer tegen gaan komen in de Tweede Klasse in West II.

Conclusie
Kagia was het afgelopen seizoen zo heersend in de Derde Klasse dat het elftal van Ras ook een niveau hoger prima mee moet kunnen doen in de competitie. Een plek in de top van de Derde Klasse lijkt op voorhand misschien iets te hoog gegrepen, maar waarom zou het ook niet kunnen? De ploeg lijkt qua breedte in balans, heeft met Sander Hogervorst een betrouwbare keeper en met Lamboo en Van der Schinkel twee spelers die voor de goal van de tegenstander het verschil kunnen maken. Daarnaast doelman Aron Wijsman nog over van vv Noordwijk.

Verder verandert er weinig aan het elftal van de trainer uit Lisse. Alleen Van der Voort vertrekt bij de oranjehemden. Hij verkast naar de zondagtak van Van Nispen. Wanneer Kagia in West II wordt ingedeeld, kan de ploeg zich opmaken voor derby’s tegen Van Nispen (zat.) en Valken ’68.

Foto’s: Johanna Wever

Lees ook: ‘Eindrapport: het seizoen van Van Nispen (zat.) in cijfers’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)